Hamilelik ve Nefes Darlığı

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelik ve Nefes Darlığı
hamilelikte nefes darlığı nedenleri,hamilelikte nefes darlığı neden olur,hamilelikte nefes darlığı sebepleri,hamilelikte nefes darlığı tedavisi hakkında bilgiler


n.jpg






Hamile kadınların yaklaşık dörtte üçünde nefes darlığı ortaya çıkar. Nefes darlığı nefes nefese kalma veya nefes almakta zorlanma durumlarıdır. Evinizin bahçesinde attığınız birkaç adım bazen sizi 100 metre koşmuş bir Olimpiyat oyuncusu gibi hissettirebilir.

Hamilelikte oksijen ihtiyacınız normalden %20 fazladır. Elbette plasenta ve rahimde büyüyen bebeğinizin de oksijene ihtiyacı olduğunu düşünürseniz bu oldukça normaldir.

Hamilelik hormonu olan progesteron bu nefes darlığının sebeplerinden biridir. Bu hormon hamilelikte derin nefes almanızı sağlamak için akciğer kapasitesini arttırır. İlk bakışta bu durum nefes almanın kolaylaşması gibi görünebilir. Ancak birinci üç aylık dönem boyunca vücudunuz meydana gelen değişikliklere adapte oldukça nefes almanız zorlaşabilir.

Üçüncü 3 aylık dönem boyunca rahminiz sürekli büyümeye devam eder. Organlarınızın sıkıştığını bile hissedebilirsiniz. Bu dönemde iç organlarınız ve rahminiz deyim yerindeyse bir yer kavgası içindedir. Bu da nefessiz kalmanıza neden olabilir. Ayrıca rahim büyüdükçe diyaframa baskı yapar. Bu durum akciğerlerinizdeki oda sayısını sınırlar. Böylece nefes almanız zorlaşır.

İlk hamileliğiniz ise bu durum 36. Hafta civarında ortaya çıkar. Bebeğiniz doğuma yaklaştıkça aşağı indiğinden göğüs kafesinde daha fazla alan açılır. Akciğerleriniz tekrar genişlemeye başlar ve böylece nefes almak kolaylaşır. Eğer bu ikinci hamileliğiniz ise bebek hamileliğin son günlerine kadar aşağı inmeyebilir.

Hamilelikte nefes alma zorluğu tıbben endişe verici bir durum olmasa da hamile kadınlar için zorluk oluşturan bir durumdur. Nefes darlığını azaltmak için aşağıdaki ipuçlarından yararlanabilirsiniz:

Sağlıklı beslenin. Aşırı kilo nefes darlığını arttırır. Özellikle yeşil yapraklı sebze ve sıvı tüketiminizi arttırın. Su genel sağlığınız ile konsantrasyon düzeyi ve enerjiniz açısından çok önemlidir.
Sağlıklı postür alışkanlığı edinin. Sırtınızı ve omuzlarınızı dik tutarsanız akciğerleriniz için daha fazla yer açılacaktır.
Yavaşlayın. Aşırı hareketli olmayın. Genel işlerinizi yaparken temponuzu düşürün.
Solunuza dönerek yatın.
Nefes tekniklerini uygulayın. Özellikle yoga sınıflarında öğretilen nefes teknikleri hamilelikte yararlıdır.
Ara sıra kollarınızı havaya kaldırın. Böylece göğüs kafesindeki baskı azalır. Nefes almak kolaylaşır.
Hamilelikte mümkün mertebe sol tarafınıza yatın. Bunun nedeni, anatomik olarak sağ tarafta Vena Cava isimli ana toplar damarların bulunmasıdır. Sırt üstü veya sağ tarafa yatmak bu toplar damarlara bası yapacak, kalbe gelen kan azalacak ve buna bağlı olarak da yorgunluk belirtlileri meydana gelecektir. Bu durumun temel nedeni dokulardaki pis kanın kalbe gelip temizlenmesinde aksamalar olmasıdır. Bu nedenle hamilelikte yatış pozisyonu önemlidir bir konudur.
Nefes darlığı normal koşullarda bebeğiniz için zararlı değildir. Bebeğiniz plasenta yoluyla oksijen almaya devam edecektir. Ancak bazı durumlarda nefes darlığı ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Aşağıdaki durumlarda mutlaka doktora gidiniz:

Parmaklarda, ayaklarda veya dudaklarda morarma,
Mide ekşimesi
Bayılma veya baygınlık
Sürekli öksürük
Kanlı öksürük
Kötüleşen astım
Oksijen alamama hissi
Nefes alırken ağrı veya acı hissetme
 
Geri
Üst