Hamilelikte antep fıstığının faydaları ve zararları nelerdir

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte antep fıstığının faydaları ve zararları nelerdir
Antep fıstığını sevmeyen yoktur. Antep fıstığı, büyük antioksidan ve amino asitlerin kaynağıdır.Antep fıstığının en önemli sağlık yararlarından biri kalp sağlığını desteklemesidir. Yapılan çalışmalarda antep fıstığının LDL kolesterolü (kötü tip) düşürürken HDL kolesterolü (iyi tip) arttırdığı görülmüştür. Antep fıstığı mükemmel bir iyi yağ kaynağı olmakla birlikte, badem, kaju, ve ceviz de dahil olmak üzere diğer bir çok kuru yemişten daha az kalorilidir.Antep fıstığı ayrıca genel göz sağlığını destekleyen, karotenoidler (özellikle zeaksantin ve lutein) açısından zengindir.Antep fıstığının tüm sağlık yararlarını sıralamak neredeyse imkansızdır, ancak kan sağlığı dikkat çekicidir.Antep fıstığı, cildinizin sağlığından bağırsak sağlığınıza kadar her şeye yardımcı olan çok çeşitli esansiyel vitamin ve mineral içerir. Hamilelikte fıstık yemek faydaları, gebelikte antep fıstığı tüketilir mi ? Gebelikte antep fıstığı tüketmenin faydaları nelerdir ? Merak edilen bu soruların yanıtını makalemizin devamında tüm ayrıntıları ile bulabilirsiniz.





hamilelikte antep fıstığının faydaları.jpg




İyi dengelenmiş bir diyet vücudunuza yeterli miktarda vitamin ve mineral sağlayabilse de, hamileyken fazladan dikkat etmeniz gereken bir kaç besin vardır - demir, folat, kalsiyum, iyot ve omega-3 yağları gibi. .Folat , hamileliğin erken dönemlerinde bebeğinizin gelişimi için önemli bir B vitaminidir. Gebelik sırasında ve gebeliğin ilk üç ayında yeterli miktarda 400 mikrogram folik asit takviyesi alımı, doğum kusurlarını, özellikle de spina-bifidayı önlemeye yardımcı olabilir. Hamilelik planlayan kadınlar, gebe kalmadan önce ve hamileliğin ilk üç ayında diyetlerini desteklemek için folik asit takviyesi almalıdır. Gebelik planlayan yada gebe kalan kadınlar mutlaka hekime görünmeli ve folik asit takviyesini hekim tavsiyesiyle almalıdır. Bu bilgilerden sonra gebelikte antep fıstığı tüketmek güvvenlimidir? Sorusunun yanıtını verelim.Evet, hamilelikte antepfıstığı orta derecede de olsa tüketmek güvenlidir. Hamilelikte yenmesi gereken kuruyemişler Fıstık, fındık, ceviz, badem, antep fıstığı gibi ürünler karışık olarak bir avuç tüketilebilir ancak yüksek oranda yağa sahip olduğundan kilo alınmasına neden olabilir. Yer fıstığı hamilelikte zararlı mı ? Yer fıstığı yüksekoranda yağ içerir buda bebeğinizin kilolu doğmasına neden olabilir. Ancak kararında tüketilirse bebeğin gelişimi içinde faydalıdır. Hamilelikte fındık anne ve bebek için faydalıdır.Magnezyum,manganez,çinko , bakır , demir fosfor, kalsiyum ve selenyum içeren fındık fetüsün sağlıklı gelişimine katkıda bulunur. Hamilelikte badem tüketmek ise anne adayının rahat doğum yapmasını kolaylaştırır. Badem yüksek miktarda protein içerir ve buda bebeğiniz için faydalıdır. Günde bir avuç badem tüketerek bebeğinizin sağlığına katkıda bulunabilirsiniz.





Antep fıstığında bulunan vitaminler, mineraller, yağ asitleri ve amino asitleri

100 gram antepfıstığında 20 gram protein, 45 gram yağ, 28 gram karbonhidrat vardır.

A, E, B1, B2, K, B6, Niasin, Folat ve Pantotenik asit
Potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, bakır ve fosfor gibi mineraller
100 gram antepfıstığında 10 gram diyet lifi
Oleik asit, linoleik asit gibi yağ asitleri
Arginin, Lösin, İzolösin gibi amino asitler



Antep fıstığı, zengin bir protein kaynağıdır. Gösterildiği gibi, 100 gram antepfıstığında 20 gram protein bulunur. Protein hamilelik sırasında hayati bir besindir. Protein büyüyen fetüste kas ve doku gelişimine yardımcı olur.100 gram antep fıstığında bulunan yaklaşık 24 gram mono doymamış yağ asidi vardır. Tekli doymamış yağ asidi, kötü kolesterol seviyesini düşürebilir ve kandaki iyi kolesterol seviyesini arttırabilir. Bu hamilelik sırasında lipit seviyesinin korunmasına yardımcı olur.Antep fıstığı, bağışıklık sistemini güçlendiren ve serbest radikallerin saldırısından koruyabilen E vitamini, karoten gibi zengin antioksidan kaynağıdır. Bu da hamilelik sırasında soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olur.Antep fıstığı, demir ve bakır bakımından zengindir. Bu iki element kırmızı kan hücreleri için önemlidir. Diyette yeterli miktarda demir ve bakır bulunması, büyüyen fetüsü desteklemek için daha fazla kan talebine bağlı olarak hamilelikte sık görülen aneminin önlenmesine yardımcı olabilir.Antep fıstığı, bağırsak hareketini yavaşlatan vücuttaki hormonal değişiklik nedeniyle, hamilelik sırasında birçok kadını etkileyen kabızlığın önlenmesine yardımcı olabilecek zengin bir diyet lifi kaynağıdır.Antep fıstığı, oleik asit, linoleik asit gibi omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Bu yağ asitleri fetüsün beyin gelişimi için faydalıdır.








Vücudunuzun aldığı protein miktarı, hamileliğiniz sırasında aldığınız protein açısından zengin gıdaların miktarına bağlıdır; bu da antep fıstığını, bebeğinizin gelişimi için çok iyi bir şekilde protein ve diğer mineraller üzerine yüklemenize yardımcı olacak ideal birbesin e getirir.Sağlıklı ve dengeli bir diyet yemek, hamilelik sırasında hem anne hem de bebek için önemlidir. Kuruyemişler, beyin gelişimine yardımcı olan omega-3 yağ asitlerinin ve diğer sağlıklı yağların bir diğer harika kaynağıdır.Kurutulmuş meyve ve kuruyemiş yemek, vitaminler, özellikle E vitamini bakımından zengin olmalarından dolayı, gebeliğin son haftalarında yüksek basınç ve preeklampsi riskini azaltır.Hücrelerimiz büyüdükçe oksidatif hasar biriktirirler. Bu, hücrelere önemli ölçüde zarar verebilecek serbest radikallerin varlığına bağlı olabilir. Antioksidanlar adı verilen bir molekül sınıfı bu serbest radikalleri temizleyebilir ve bazı hücresel hasarları tersine çevirebilir.Antep fıstığı, lutein, beta-karoten ve gama tokoferol de dahil olmak üzere mükemmel bir antioksidan kaynağıdır . Bağışıklığınızı güçlendirir ve gebelikte sizi hastalıklardan korur. Fosfor, uygun fizyolojik işleyişimiz için gerekli olan bir elementtir. Fosfor sadece tüm hücrelerin yapısal bir bileşenini oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda çeşitli fizyolojik reaksiyonları da düzenler. Antep fıstığı iyi bir fosfor kaynağıdır.



gebelikte antep fıstığı tüketimi.jpg







Antep fıstığı fetüsün büyümesi ve gelişimi için önemli olan protein, lif, potasyum, folat, kalsiyum ve demir ile doludur. Fetal gelişimine yardımcı olur. Antep fıstığı, doğmamış bebeğinizin doku ve kaslarının gelişimi için gerekli olan iyi miktarda protein içerir . Ayrıca kilonuzu kontrol altında tutar. Antep fıstığındaki yüksek tekli doymamış yağ asitleri konsantrasyonu kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterol seviyelerini yükseltir, bu nedenle lipidleri dengeler.Antep fıstığı, karoten, polifenolik maddeler ve bağışıklığı arttırmaya yardımcı olan A ve E vitaminleri dahil antioksidanlar bakımından zengindir. Demir açısından zengin antepfıstığı, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda yardımcı olur. Diyetinize yeterince dahil etmek, özellikle vücudunuz normal kan miktarından daha fazlasına ihtiyaç duyduğunda hamilelik sırasında anemiyi önler.

Lif bakımından zengin olan antepfıstığı, sindirimi kolaylaştırır ve bağırsak hareketlerini düzenler. Ayrıca hamileliğin erken döneminde hormonal değişiklikler nedeniyle gelişen kabızlıktan da kurtulma sağlayabilir. Antep fıstığı doğada iltihap önleyicidir ve hamilelikte sık görülen eklem ağrıları ve şişkinlikle mücadelede yardımcı olur. Antep fıstığı, bebeğin beyin gelişimi için gerekli olan oleik ve linoleik asitler gibi iyi miktarda omega-3 yağ asitleri içerir.Antep fıstığı besleyici olsa da, faydaları yalnızca doğru miktarda tükettiğinizde daha fazla olur.Tuzla kaplı kavrulmuş fındık, kan basıncını yükseltebilecek yüksek sodyum içeriğine sahip olabilir . Bu yüzden sade, tuzsuz çeşitliliği seçmek en iyisidir.Kabızlık, ishal, şişkinlik, karın ağrısı gibi sindirim sorunlarına neden olacak fruktanlara sahiptir. Bu nedenle aşırı tüketimden kaçının.


Hamilelikte ölçülü antep fıstığı yemenin güvenli olduğu kabul edilir. Hamilelik sırasında çok fazla yemek , bazı kadınlarda belirli yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle önerilen miktara göre tüketilmeli.Zengin bir enerji kaynağı olmasına rağmen, antep fıstığı kalorisi düşüktür. Antep fıstığı gebelikte günlük demir, kalsiyum, folat, potasyum ihtiyacınızın hemen hemen tümünü karşılayabilir. Bunların hepsi anne karnında iken bebeğinizin büyümesi ve gelişimi için gereklidir.Bebeğin kas ve dokularının gelişimi için gerekli olan zengin bir protein kaynağıdır.İçerdikleri tekli doymamış yağ asitleri, iyi kolesterol seviyelerini artırmaya ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olarak lipid seviyelerini dengeleyebilir.ı E vitamini , A vitamini , karoten ve polifenoller bağışıklığı artırır.Antep fıstığındaki bakır, hamilelik sırasında kırmızı kan sayısının korunmasına yardımcı olur.Anti-enflamatuar özellikler, hamilelik sırasında eklem ağrısı ve şişkinlikle mücadeleye yardımcı olur .

Hamilelik sırasında bazı yiyeceklerden kaçınılması gerekirken, çoğu besleyici gıdalar sağlıklı beslenmenizin bir parçası olarak dahil edilebilir. Antep fıstığı, hamilelik sırasında çok faydalıdır. . En dikkat çeken faydalarından biri, doğmamış bebeğinizin doku ve kaslarının düzgün gelişimini destekleyen proteindir. Antep fıstığı bağışıklık sistemini güçlendirir ve arttırır. Bu çok önemlidir, çünkü hamilelik sırasında bir kadın dikkatli olmalı ve hastalığa yakalamamalıdır.B6 Vitamini'nin sayısız sağlık faydası vardır. Yeterli miktarda B6 vitamini alamaması yüksek kardiyovasküler hastalık riski, belirli kanser tipleri ve bilişsel işlev bozukluğu riski ile ilişkilendirilmiştir . Antep fıstığı B6 vitamini bakımından zengindir. Hamilelik döneminde saç ve tırnakların durumu daha da kötüleşiyor. Bu durumda Antep fıstığı da yemelisiniz E vitamini içeriği saç ve tırnak sağlığınızı korur. Antep fıstığına karşı bir allerjiniz varsa tüketiminden kaçınmalısınız. Antep fıstığı tüketmeden önce doktorunuza ne kadar tüketmeniz konusunda danışmanız faydanıza olacaktır.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst