Hamilelikte el uyuşması

  • Konbuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Forum Okuru
Hamilelikte el uyuşması
Kızlar hamilelikte el uyuşması ellerde uyuşma oluyor mu ? Yahu bende oluyor bunun la daha önce karşılaşan var mı sabahları özellikle sağ elim acayip uyuşuyor dayanamıyorum artık lütfen yardımcı olun bana...
 
Hamilesiniz ve gece elinizde uyuşma ve sızıyla mı uyanıyorsunuz? Elinizin ağrısı sık sık uykularınızı mı bölüyor? O zaman, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Muhammed Ferhat Kesmez’in uyarılarına kulak vermelisiniz.


Uyuşukluk başparmağınız, işaret parmağınız ve orta parmağınızın tamamını ayrıca yüzük parmağınızın yarısını kapsıyorsa, bu olasılıkla karpal tünel sendromu olabilir. Hastalık halk arasında ''sinir sıkışması'' olarak da bilinir. Bu durum et kesme, piyano çalma, daktilo yazma gibi yineleyici el hareketlerini gerektiren işleri sürekli yapanlarda çok yaygın olmakla birlikte, hamilelerde de sık görülür. Bu parmakların duyusunu sağlayan sinirin geçtiği bilekteki karpal tünel, gebelik sırasında alınan kilo ve ödem nedeniyle şişer ve sinire baskı yapması sonucu uyuşukluk, sızlama, yanma ve/veya ağrıya yol açar.


Belirtiler el ve bileği de etkileyebilir ve kola da yayılabilir. Hamilelikten dolayı ellerinizde biriken sıvı yüzünden, şişme ve birlikte ortaya çıkan belirtiler geceleri daha şiddetli olabilir. Çünkü hamile kadında fazladan vücut ağırlığı ve yağ kitlesiyle orantılı olarak 6 litre su tutulumu olmaktadır. Özelikle günün sonunda el ödemleri izlenebilir.


Hamilelere Öneriler


• Yakınmalarınızın şiddetini artıracağından, ellerinizin üstüne yatmaktan kaçınmaya çalışın. Uyuşukluk olduğunda, ellerinizi yatağınızın yanına sarkıtmanız ve kuvvetlice sallamanız şikayetinizi hafifletebilir. Bu uygulama etkili olmuyorsa ve ağrı ya da tek başına uyuşukluk uykunuzla birlikte ortaya çıkıyorsa durumu hekiminizle birlikte değerlendirin.


• Bileklik takmanız ve her gün B6 vitamini almanız sıklıkla yararlı olur.


• Bazı kişiler akupunkturdan yararlanır.


• Kortizonlu ve kortizonsuz iltihap kurutucu (antienflamatuvar) ilaçların gebelik sırasında kullanımı önerilemez.


• Başka tedaviler başarısız olursa ve sorun gebelikten sonra da sürerse, basit bir ameliyat uygun olabilir.


Tedavi için Ne Yapmalı?


Tedavide şeker hastalığı, guatr hastalığı vb. bir hastalık varsa, onun iyi kontrole alınması gerekir. Tedavinin ilk aşaması hastanın el bileğine takacağı bir atel vermektir. Bu atel el bileğini olması gereken pozisyonda tutacak, böylece sıkışma önlenmiş olacaktır. Şikayetleri yeni başlamış ve çok şiddetli olmayan hastalarda tek başına atel yeterli olabilir.


İlaç olarak ağrı kesici ilaçlar, sinir uçlarını koruduğu varsayılan B vitaminleri, çok şiddetli şikayetlerde ise nöropatik ağrı tedavisinde kullanılan ilaçlar hastaya başlanabilir. Fizik tedavide bu bölgeye ağrı kesici akımlar, derin ısıtıcı ultrason tedavisi, yüzeysel ısıtıcı parafin tedavisi, iyontoforez, fonoforez gibi ajanlar kullanılır.


Kas kuvveti kaybı olan hastalara kuvvetlendirme egzersizleri verilir. Diğer tedavilerden fayda görmeyen, şikayetleri çok şiddetle devam eden, muayenede baş parmak kasında giderek artan kas kuvvetsizliği olan veya kasta erime saptanan hastalarda cerrahi tedavi uygundur. Ameliyatla el bileğindeki yumuşak dokular serbestleştirilir ve sinirin sıkışması önlenir.
 
Geri
Üst