Hamilelikte İdrar Enfeksiyonu Belirtileri Hakkında Merak Edilenler

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Hamilelikte İdrar Enfeksiyonu Belirtileri Hakkında Merak Edilenler
Hamilelikte İdrar Enfeksiyonu- Gebelik döneminde normal zamana göre bazı sorunlara daha fazla eğilim görülür ki bunlardan biri de sıklıkla karşılaştığımız idrar yolu enfeksiyonlardır. İdrar yolu enfeksiyonları çok sıklıkla görülebildiği gibi hayatımızı da kötü etkileyebilir. Özellikle idrar yaparken yanmalar, koyu renk ve kokulu idrar yapma enfeksiyon belirtisi olabilir. Aslında bu daha basit bir problem olabilirken bazı zamanlarda da ciddi böbrek enfeksiyon problemleri ile karşılaşılabilmektedir.

hamilelerde idrar yolu enfeksiyonu.jpg


Bu gibi sorunların önüne geçilmesi için hamileliğin en erken dönemlerinde idrar incelemesi yapılmalıdır. Bu gibi enfeksiyon durumları bebeğin de erken doğum gibi riskleri doğurur. Uygun ve erken dönemde eğer idrar kültüründe bakteri enfeksiyon durumlarına rastlanırsa antibiyotik tedavisi ile oluşabilecek ciddi sorunların da önüne geçilmiş olur. Özellikle hamilelikteki bir çok problemin önüne geçmek için bol su içmenizi tavsiye ediyorum ben. Her zaman söylüyorum ki ikizlerime hamileyken birçok sorun enfeksiyon riskini bu şekilde engellediğimi düşünüyorum. Su mutlaka içilmelidir. Özellikle bol su içmek idrar yolu enfeksiyonu böbrek sorunlarının önüne geçer.

Hamileliğinizde idrar enfeksiyonu yaşamamak için dediğim gibi tetkikleri yaptırmalısınız. Özellikle idrar içinde enfeksiyon, bakteri barındırmayan steril maddedir. Rengi açık sarı renginde kokusuz hatta kendine özgü bir kokusu vardır. Bunun dışında şüphelendiğiniz bir durumda mutlaka doktora başvurun. Eğer idrarınızın renginde koyulaşma varsa bunun nedeni ya kullandığınız vitaminler olabilir ya da sıvı alımını azalttığınız zamanlar olur. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığı daha fazladır. Çünkü kanda artmaya devam eden progesteron hormonu düz kasları gevşetir. Bu gevşeyen kaslar sayesinde enfeksiyon bakterilerin diledikleri yere girebilmelerini sağlar. Böbreklerde yer alan kapak mekanizması normal zamanda bakteri ve enfeksiyonlara izin vermez. İdrar yollarında idrar akımını sağlayan kanallar hamilelikte hormonların etkisi ile gevşediği için idrar akımı da yavaşlar ve idrar geçişini sağlayan kapaklarda ve kaslarda da gevşeme olduğundan ötürü bakteriler diledikleri gibi enfeksiyona sebep olabilirler.

İlerleyen hamilelik dönemlerinde de idrar yolu enfeksiyonları sık görülür. Bunun nedeni de büyüyen rahmin mesaneye baskı yapması bu baskı ile idrar akımının yavaşlamasıdır. Bununla birlikte yukarıdaki anlattığım durumlar söz konusu olur. İlk etapta sadece bir idrar yolu enfeksiyonu oluşabilir ama daha ileri gittiğinde bu böbrek enfeksiyonlarına sebep olarak ciddi sorunlara yol açabilir. Eğer hamileyseniz ve idrar yolu enfeksiyonu oluşumu eğilimi varsa bu bakteriler sessiz kalmayacak sizi de durumdan haberdar edeceklerdir. Örneğin idrar yaparken ağrı yanma hissi oluşabilir. İdrar kokusu farklı, rengi koyu bulanık olacaktır. Sık sık idrara çıkacaksınız bazen kanamalı şekilde bile idrar yapabilirsiniz. Eğer idrar tahlili sonucunda bakteri enfeksiyon çıkarsa hemen size uygun antibiyotik tedavisine başlanır. Yani aslında bu size özgü bir durum değildir. Bu hamilelikte sıklıkla görülebilen bir sorundur. Önemli olan erken teşhistir.

idrar yolu enfeksiyonunu engellemek icin su icin.jpg


İdrar yolu enfeksiyonuna aynı zamanda sistit adı da verilir. Sistit geçiren hamile anne adayı ilaçla birlikte idrar akımını sağlamak için bu enfeksiyonun düzelmesi için yine bol sıvı alması gerekir. İdrar yolu enfeksiyonları eğer tedavi edilmez ise ileri derecede böbrekleri etkileyebilir. Bu aşamadan sonra da böğürde ağrı, yüksek ateş kendinizi çok kötü hissedebileceğiniz belirtiler ortaya çıkarır. İşte bu aşamada belki de hastaneye yatmanız bile gerekebilir. Böbrek enfeksiyonu geçiren anne adayında bulantı kusma şikayetleri de görülebilir. Ateş özellikle 38 üzerinde seyreder. Bu durumda ateşin acilen düşürülmesi gerekir zira bu durumda erken doğum vakası görülebilir.
 
Geri
Üst