Hamilelikte Kan Testleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Hamilelikte Kan Testleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Hamilelikte Kan Testleri hakkında bilmemiz gereken önemli detaylar var bunları şimdi bu yazımızda sizlerle paylaşmak istiyorum. Gebeliğin en başında bunu anlamak için yapılan testten hamileliğin içinde dönem dönem yapılabilecek testler hakkında da sizlere bilgiler vermek istiyorum. Bu testleri yaptırmanız önemlidir aslında bu testler sayesinde doktorunuz sizi ve bebeği daha kolay takip edebilir ayrıca olası olumsuz durumlar varsa anlamaya yardımcı olur bu testler.

gebelikteki rutin testler.jpg


Beta hcg testi ile başlamak istiyorum. Çünkü hamileliğinize adım atarken ilk bu test ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Hamileliğinizin anlaşılabilmesinde önemli bir kan testi beta hcg. Peki hangi değerlerde hamilelik oluşur. Eğer doğal yoldan hamile kaldıysanız bu yumurta ve spermin döllenmesi ile oluşan zigotun yolculuğu başlar. Yolculuk rahme yerleşmek için yapılan bir yolculuktur ki artık zigot rahme yerleşip burada gelişimini sürdürür. Bebeğin gelişimi için de Yüce Yaradan kadınlara rahmi vermiştir yani bebeğin anne karnında rahatça gelişebileceği en uygun yerdir rahim. İşte döllenmeden sonra yani ilişkiden yaklaşık 6-8 gün sonrasında beta hcg denilen hamilelik hormonu anne kanında yükselmeye başlar. İşte döllenmeden en geç 10 gün sonra beta hcg değerleri eğer hamilelik varsa pozitif olarak yansıyacaktır. Hamile olmayan bir kadında beta hcg değerleri 0-10 mlU/ml olacaktır.

gebelikte kan testleri.jpg


Beta hcg testi sonrasında da gebeliğinin çeşitli dönemlerinde testler tahliller yapılacaktır. Bazı testler vardır ki bunların zamanı bellidir ve zamanını kaçırmamalısınız. Bu testler laf olsun diye yapılmaz bu değerler üzerinde sizin ve bebeğin gelişimi hakkında bilgiler edinilir. Bir kısım testler her hamile anne adayına yapılan rutin testlerdir. Bazı testlerde özel durumlarda yapılan testlerdir. Aslında asıl olması gereken bebek sahibi olmaya karar veren çiftlerin hamilelikten önce doktora gidip bazı testler tahliller yaptırmasıdır. Ama daha çok çiftler hamilelikten sonra doktora başvurmaktadır. Hamilelikten önceki çiftlere yapılan bu rutin tahlillerde anormallik belirlendiğinde vakit geçmeden önlemlerin alınması amaçlanır.
Öncelikle hemogram tam kan testi istenir ki burada anne adayında anemi kansızlık gibi sorunlar var mı bu gözlemlenir.

Anne baba kan grupları ve buna bağlı olarak kan uyuşmazlığı var mı bu tespit edilir.
Tam idrar tahlili,
TSH anne adayında guatr tiroid hormon bozukluğu olması yine bebeği olumsuz yönde etkileyebileceğinden önemli testlerden biridir. Eğer bozukluk olursa dahiliye uzmanı tarafından tedavinin yürütülmesi gerekir.
Texoplazma IgM-IgG: Kedi köpeklerin dışkılarından, çiğ etlerden, iyi yıkanmamış sebzelerden geçen bir tür parazit testidir.
Rubella IhM-IgG: Kızamıkçık aşısının tutup tutmadığını gösterir ayrıca akut enfeskiyon var mı yok mu bu amaçla yapılan bir testtir.
Hepatit B için HBsAg: Annede hepatit bulunursa doğumdan sonra bebeğin olumsuz etkilenmemesi için bebeğe B Ig serumu verilir.
HCV testi
HİV (Aids) testi
Diyabet açısından riskli anne adaylarına da açlık kan şekeri ile birlikte son 3 aydaki ortalama şeker düzeyini ölçen test (HbA1C) yapılır.
Biyokimya testleri ( böbrek, karaciğer, kolestrol testleri)
Bu yukarıdaki testler hamilelikten sonrada toplu halde istenir. İlk hamile olduğunuzu öğrendiğinizde göreceksiniz zaten toplu kan tüpleri doldurtacaksınız bunlarla yine sizin ve bebeğin sağlığı için gerekli testler yapılır.

gebelikte gerekli tahliller.jpg


Hamilelik oluştuktan sonra ilk muayenede istenilen bazı kan testleri olacaktır. Hamileliğin 11-14. haftalarında özellikle bebeğin ense kalınlığı ölçülür (NT) CRL (Baş popo uzunluğu) Burun kemiği (NB) ölçülür. Yine ikili tarama testi bu hafta yapılır. Bu haftadan sonra ikili tarama testi yapılamaz.

16-20 haftaları arasında üçlü dörtlü testler yapılır. Bu testlerin sonucu riskli gelirse anne karnından ultrason eşliğinde iğne ile girilip bebeğin içinde bulunduğu sudan sıvı alınması gerekir. Ama bunu çoğu anne adayı yaptırmaktan çekinir biraz. Çekinilmesi de aslında gayet normaldir ki bu ne kadar ileri bir araştırma usulü olsa da bebek ölümlerine yol açabilen bir durumdur.

24-28 haftalarda da 75 gr lik şeker yükleme testi yapılır. Hala bu testin sakıncalı olduğunu söyleyen uzmanlar olsa da çoğunluk bu testin yapılması yönünde konuşur. Eğer anne adayında gebelik şekeri varsa bebeğin etkilenmemesi için diyet yapılması gerekebilir.

34-36 haftaları arasında da kan sayımı ve tam idrar tahlilleri yapılır. Bunun yanında artık her hafta nts cihazına girmeniz gerekiyordur. Bu bebeğin kalp atımının ne şekilde olduğu hakkında önemli bilgi veren bir cihazdır. Hamileliğiniz boyunca bu testlere önem vermeniz gerekir ki bu hem sizin hem bebeğin sağlığı için önemlidir.
 
Geri
Üst