Hamilelikte Kanamalar Sebepleri ve Tedavisi

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Hamilelikte Kanamalar Sebepleri ve Tedavisi
Bu konu hamilelikte kanamalar hakkında bilgiler vermektedir.



Sevgili melekler, gebe kadınlarda zaman zaman bazı kanamalar görülebilir. Ancak gebelikte hiçbir kanama normal kabul edilmemelidir. Mutlaka doktorunuzla paylaşmanız gereken bu durum önemli ve can sıkıcı sonuçlar doğurabilir. Bu sayfamızda sizlere gebeliğin dönemlerine göre kanamalar ve bunların sebepleri hakkında bilgiler vermek istiyoruz...



gebelik_1-2c7.jpg



Gebelikte normalde kanama görülmez. Bazı bayanlarda hamileliğin ilk dört ayında adet ile birlikte görülen kanamalar göz ardı edilmemelidir. Bazı bayanlarda hormon yetersizliği olabiliyor. Hatta bu bayanlar biraz daha zor gebe kalabilmektedirler. Gebe kaldıktan sonra da progestoron desteği devam ettirilmelidir. En hafif kanamalar bunlardır. Bunun dışındaki bütün kanamalar önemsenmelidir. Ve aksi bir durumda hemen doktora gidilmelidir.

İlk 3 aydaki kanamalar

İlk üç ayda düşük nedenlerine bağlı kanamalar olabilir. düşük nedenlerin de üç ana sebep söz konusudur. Bunlardan bir tanesi enfeksiyon hastalıkları ikincisi bağışıklık sistemi bozukluğu ve son olarak da genetik faktörler olabiliyor. Bunun dışında çok çeşitli gebelikler vardır. Rahim içi gebelik olmayabilir. Bir dış gebelik söz konusu olabilir. rahim içi gebelik olmasına bağlı boş gebelik olabilir. bunların hepsi patolojik gebeliklerdir. Doktora gidildiğinde doktor düşük önleyici birtakım ilaçlar veriyor. Fakat temelde genetik bir problem söz konusu ise veya emriyona ait bir durum söz konusu ise verilen ilaçlar bir işe yaramamaktadır. Her kanama düşük ihtimalini gösterebilir. Bu önemlidir. Fakat önemli olan istirahat ile bol sıvı alımı ile tedavi yapıldıktan sonra ve gerekli hormon desteği yapılmasına rağmen halen ağrılar ve kanama devam ediyorsa o zaman dönüşü olmayan birtakım sorunlar ile karşılaşılabilir.

Hamilelikte 3-6 ay arasındaki kanamalar

Hamilelikte ikinci ve üçüncü ay hamilelikte en rahat geçen bir dönemdir. Bu dönemde hastalarda çok fazla problem görülmemektedir. Kanama olabilmektedir. Bu dönemde olabilecek olan kanamalar vajinal, idrar, rahime bağlı enfeksiyonlardan kaynaklanabilmektedir. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken şey annenin ağır kaldırmamasıdır, yüksek raflara uzun yerlere uzanmamasıdır,

Hamilelikte kanama plasentadan geliyorsa

Plasenta aşağı yerleşmiş ise cinsel ilişkiye girilmemeli, ağır kaldırılmamalı ve istirahat edilmelidir. Eğer anne adayında en ufak bir kanama dahi görülürse hemen doktoru aranmalıdır. Plasenta aşağı yerleşimli değil de normal yerleşimlidir, fakat beklenmedik bir şekilde plasenta rahim duvarından ayrılması sonucunda kanamalar olabilmektedir. Bu çok önemli bir kanamadır. Acil bebeği sezaryenle kurtarılması gereken bir durumdur. Bu kanamalar eğer vajinal dışına olan bir kanama ise hasta bunu fark edebilmektedir. Ama bazen kanamalar rahim içine olabilmektedir. Plasenta arkasında kanamalar olabilmektedir. Hasta bu kanamaları fark edemeyebilir. Bunun için anne adayları son aylarda çok sık kontrole çağrılmakta ve rahim kasılmaları konusunda bilgilendirilmektedir.

Hamileliğin 6-9 aylar arasındaki kanama nedenleri

Son üç ayın en sonunda yani son kırk haftada meydana gelen kanama doğum kanaması olarak kabul edilmektedir. Bu genellikle hastaların ağrıları on dakikada bir başladığı zaman, çok kırmızı ve bir kahve fincanını geçmeyecek şekilde kanamalar olduğu zamanlardır. Doğum kendisini belli etmektedir. Doğum otuz sekizinci haftadan itibaren normal şartlarda bütün bayanlarda doğum beklenmektedir. Yalancı doğum ağrıları zamanla başlamaktadır ve bebeğin doğum kanalına doğru itilmesini sağlamaktadır. Hem vajinal rahim ağzına ait veya idrara yolu ile ilgili hem de vücudun herhangi bir yerine enfeksiyona bağlı olarak erken doğum ağrıları başlayabilmektedir. Nedene yönelik takiplerle bu önlenebilmektedir. Bu yüzden doğuma yönelik takipler çok önemlidir. Hastaların şikayetlerinin doktor tarafından değerlendirilmesi çok önem taşımaktadır. Bunlar mücadele edilebilecek kanamalardır. Rahimin taş gibi sertleşmesine bağlı ağrı doğumu bildiren bir ağrı şeklidir. Vaktinden önce bu tip taş gibi sertleşmeler ile birlikte olan kanamalarda erken doğumu düşündürebilir. Ağrı yoksa kanamanın miktarı önemlidir. Kanamalar eğer küçük kahve fincanından daha fala ise daha parlak ve kırmızı kıvamdaysa bunlar tehlikelidir. Hastaneye gidilmesini gerektirmektedir.
 
Geri
Üst