Hamilelikte neden kırmızı et tüketilmeli?

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte neden kırmızı et tüketilmeli?
hamilelikte kırmızı et tüketmenin faydaları,gebelikte kırmızı et tüketmenin yararları,gebelikte aluınması gereken minareller,hamilelikte alınması gereken proteinlar,gebelikte beslenme hakkında bilgiler

ee.jpg


Sağlıklı beslenmede önemli bir yer tutan kırmızı etin gebelik döneminde yenmesi gerekiyor.
Başta kırmızı et olmak üzere hayvansal besin maddelerini yeterince almayan anne adayları; protein, demir ve B12 vitamin yetersizliklerine bağlı olarak sağlık sorunları yaşama riskiyle karşı karşıya kalır. Özellikle bu durum vejetaryen anne adaylarında daha sık meydana gelir. Anne adayları ve emziren anneler bu açıdan diyetlerinde mutlak surette hayvansal besin maddeleri bulundurmalıdırlar. Yağsız kırmızı etin sebzelerle birlikte tüketilmesi, sağlıklı ve dengeli beslenme açısından önemlidir. Ayrıca C vitamini ve başta su olmak üzere sıvı tüketimi asla ihmal edilmemelidir.
Hamilelikte alınması gereken protein ve mineraller
Protein ihtiyacı: Hamilelikte normal dönemlere oranla, günlük olarak 10 ile 14 gram fazla protein almak gerekir. Bu oran hamileliğin sonlarına doğru daha da artar. Alınması gereken proteinin yarısının hayvansal kaynaklı besinlerden sağlanması gerekir. En kaliteli protein ise başta kırmızı et olmak üzere hayvansal gıdalarda bulunur. Et proteinlerinin en önemli özelliği, insan organizması tarafından sentezlenemeyen ve dışarıdan besin maddeleriyle birlikte mutlak alınması gereken esansiyel (temel) aminoasitleri yeterli ve dengeli bir biçimde ihtiva etmesidir. Ayrıca et proteinlerinin oluşumunu sağlayan aminoasitlerin protein molekülü içerisinde bulunma şekliyle sindirim enzimleri tarafından kolaylıkla ayrıştırılabilmekte, dolayısıyla vücudumuzun bu aminoasitlerden maksimum düzeyde yararlanması sağlanmaktadır. Bu nedenle, özellikle hamilelik döneminde vücudumuzun yapıtaşları olarak bilinen kaliteli protein olarak adlandırabileceğimiz et proteinlerinin et tüketimi yoluyla anne adayları tarafından alınmasında fayda bulunur.
Demir ihtiyacı: Hamilelik döneminde en sık karşılaşılan sorunlardan birisi demir eksikliğine bağlı olarak oluşan anemilerdir. Bu durumun sorunsuz bir şekilde atlatılması için, özellikle başta kırmızı et olmak üzere, karaciğer ve deniz ürünlerinin demir kaynağı olarak kullanılması gerekmektedir. Kırmızı ette bulunan demirin kullanım oranı yüksek olduğu gibi diğer besin maddeleri ile birlikte alınan demirin kullanım oranı da artmaktadır. Ispanakta okzalat, tahıllarda fitat ve yumurta sarısında fosfatin adı verilen maddeler demir emilimini düşürür.
Kalsiyum: Hamilelik döneminde kalsiyuma daha fazla ihtiyaç duyulur. Kalsiyum odaklı beslenme tarzında, kırmızı etin yanı sıra, süt ve süt ürünlerine de yeterince yer verilmelidir.
Folik asit (B9) ihtiyacı: Hamilelik döneminde önemli bir vitamindir. Eksikliğinde megaloblastik anemi olarak biline anemiye neden olur. Folik asit kaynağı olarak karaciğer, böbrek ve yeşil sebzeler tahıl ve fındık önerilir.
B12 vitamin ihtiyacı: Eksikliği genel olarak anemiye (kansızlık) neden olur. Folik asit (B9) seviyesinin korunmasında son derece önemlidir. Dolayısıyla hamilelik döneminde mutlaka takviye edilmesi gereken bir vitamindir. Kırmızı et, karaciğer ve böbrek en önemli kaynağıdır.
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi
Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Ümit Gürbüz
 
Geri
Üst