1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    19.755
    Beğenilen Mesajlar:
    601
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Hamilelikte Önerilen ve Önerilmeyen Besinler

    Konu, 'Gebelikte beslenme' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    hamilelikte hangi besinler tüketilmeli oksitosin içeren besinler hamilelikte protein içeren peynir tüketimi Hamileyken yenilen besinlere daha bir dikkat etmek gerekir...Hamileyken bebeğe hangi besinler daha faydalı...Hangi besinler yenmeli hangi besinler yenmemeli işte cevabı :tik:

    Hangi gıdalar bebek için gereklidir?
    Protein:
    Gebelikte protein gereksinimi, kansızlık olmaması için artar Protein az alınırsa demir eksikliği anemisi gelişip, düşüklere neden olabilir Özellikle hayvansal kaynaklı protein alınmasına özen gösterilmelidir Ancak; anne ideal kilosundan daha fazla bir kiloda hamile kaldı ise; yağ oranı düşük proteinli gıdalar tercih edilmelidir Proteinli gıdaların pişirilme teknikleri de annenin kendisini iyi hissetmesi için önemlidir Buğulama, haşlama, ızgara ve fırında pişirilenler tercih edilmeli, yağda kızartmalardan kaçınılmalıdır
    Protein İçeren Gıdalar:
    Kırmızı et
    Tavuk eti

    Hindi eti Devekuşu eti
    Balık
    Yumurta
    Peynir çeşitleri
    Kurubaklagiller
    Mantar

    Vitaminler:
    Bütün vitaminler anne ve bebeği için gerekli olduğu gibi özellikle;
    C vitamini:
    Proteinlerle birlikte alınırsa demir emilimini arttırır Annenin hastalıklara karşı direncini yükseltir Vücutta depolanan bir vitamin olmadığından meyve ve sebzeler aracılığı ile taze olarak alınmalıdır Pişirme ve uzun süreli bekletmelerde ciddi kayba uğrar
    • Turunçgiller
    • Lahana
    • Çilek
    • Domates
    • Karnabahar
    • Patates
    • Kırmızı ve yeşilbiber iyi bir C vitamini kaynağıdırlar

    Folik asit:
    ‘Spina bifida’ yani sinir sistemi hastalığını önlemenin en etkili yoludur Taze yeşil yapraklı sebzeler iyi bir folik asit kaynağıdırlar, vitamin kaybı olmaması için iyi yıkanmış çiğ sebzeler aracılığı ile ya da buharda az pişirme tekniği ile tüketilmelidir
    • Yeşil yapraklı sebzeler
    • Fındık
    • Yerfıstığı
    • Karnıbahar
    • Kepekli ekmek folik asit kaynağıdırlar

    Hurma:
    İçerdiği vitamin deposu nedeniyle gebeler için gerekli bir meyvedir Özellikle doğuma yakın tüketilmesi içerdiği besinlerin; Oksitosin hormon salgısını arttırması nedeniyle doğumu kolaylaşmasını sağlar
    Yağlar:
    Tüketilen günlük enerjinin %30 unu oluşturan yağların;%10 unun doymuş yağlardan,%10 unun tekli doymamış yağlardan,%10 unun çoklu doymamış yağlardan alınması vücut için gereklidir
    Doymuş yağlar; et,süt,yumurta gibi gıdalardan da az yağlı bile olsalar alınmış olacağından ayrıca margarin ya da tereyağı tüketmeye gerek yoktur

    Karbonhidratlar:
    Vücudun temel enerji ihtiyacı karbonhidratlardan sağlanırYani ekmek –pilav-makarna tüketimine dikkat edilmeli,tüketilecek olan miktarlar diyetisyeniniz tarafından belirlenmelidirFazla kilolu hamilelerin saf karbonhidratlardan kaçınması gerekirKansızlık varsa, kepekli karbonhidratlardan kaçınılmalıdır

    Posalı (lifli) Gıdalar :
    Günde 40 gr lif tüketmek gebelikte kabızlık oluşumunu
    engellediği gibi kansere karşı bariyer oluştururTaze sebze ve meyveler lif açısından zengindir

    Kalsiyum:
    Annenin kemik sağlığını koruması;bebeğin 8hafta da başlayan diş ve kemiklerinin oluşması için kalsiyum gereksinimi önemlidirİhtiyacınız ,normal ihtiyacınızın iki katına çıkacağından tüketime özen gösterilmelidirKalsiyum içeren gıdalar:Süt-yoğurt-peynir-kefirdirYeşil yapraklı sebzelerde de az miktar da kalsiyum bulunur
    Su:
    Gebelikte kabızlığın önlenmesi ,sırt ağrılarının oluşmaması için su tüketimi çok önemlidirGünlük su ihtiyacı ortalama 1,5-2 litre kadardır
    Şeker:
    Enerji ve tatlı ihtiyacı için sofra şekeri yerine pekmez,bal gibi besinlerden faydalanmak daha yararlıdırSaf şeker hiçbir besleyici değeri olmayan enerji kaynağıdırlar
    Gebeler için önerilmeyen besinler:
    • Katkı maddeleri içeren gıdalar
    • Dondurulmuş yiyecekler
    • Açıkta satılan gıdalar
    • Açık süt-peynir ve çiğ etlerden yapılmış gıdalar
    • Koyu çay, kahve, kakao Son araştırmalar özellikle kahvenin erken doğum riski oluşturduğu yönündedir

    • Bitki çayları: Doktorunuz ve diyetisyeninize danışmadan tüketilmesi önerilmemektedir Çayların içeriğindeki bazı etken maddeler sizi olumsuz etkileyebilir
    • Tuz: Vücutta aşırı tuz tüketimi ödem oluşmasına yani şişliğe neden olacağından böbrekleriniz zarar görüp sizi hastalandırabilir
    • Gazlı içecek ve meşrubatlar: Boş enerji kaynağı olup;annenin gereksiz kilo almasına neden olurlar
    • İyi yıkanmamış sebze ve meyveler: Üzerlerinde kalabilecek kimyasal atıklar, bakterilerden dolayı zarar verebilirler
    • İyi pişmemiş etler: Gıda Zehirlenmesine neden olabilir
    • Maydanoz: Fazla maydanoz tüketimi erken doğumu tetikleyebilir



     
Hamilelikte Önerilen ve Önerilmeyen Besinler konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. şifalı bitkiler ve besinler

    şifalı bitkiler ve besinler

    kan pıhtılaşmasını önleyen besinler gaz söktürücü yiyecekler kan pıhtılaşmasını önleyen yiyecekler gaz söktürücü besinler düşüğü engelleyen bitkiler ALERJİ Kayısı: İçindeki betakarotene adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak,kanseri önler.Bir kayısı ne kadar parlaksa,içindeki betakarotene oranı o kadar yüksektir.İçerdiği kalsiyum ve magnezyum,gırtlak yanmalarını...
  2. gebelikte faydalı besinler

    gebelikte faydalı besinler

    gebelikte mide yanmasına ne iyi gelir gebelikte faydalı besinler en faydalı besinler hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir en yararlı bu besinler hem sizin için hemde karnınızdaki yavrunuz için en faydalı besinlermiş :)tüm anne adayı meleklerimin dikkatine EN SAĞLIKLI 60 BESİN MADDESİ ELMA Pektin, Bioflanovoid, C vitamini Kolesterol düzeyini düşürüyor, bağışıklık...
  3. Besinler ve pişirme teknikleri

    Besinler ve pişirme teknikleri

    BESİNLER VE PİŞİRME TEKNİKLERİ Kansere karşı savaşta en önemli kural sık sık, azar azar dengeli beslenmek. Diyet ve beslenme uzmanı Gökçenler'e göre besinleri uzun süre yüksek ısıda pişirmek ise kansere davetiye çıkarıyor Son yıllarda kanser tedavisindeki gelişmeler hızla ilerlerken, pek çok alanda olduğu gibi kanserde de koruyucu tıbbın önemi artıyor. Bilim adamlarının bu kadar önem...
  4. Hamilelikte yararlı ve zararlı besinler neler dir?

    Hamilelikte yararlı ve zararlı besinler neler dir?

    hamilelikte zararlı içecekler hamilelikte zararlı yiyecekler neler zararli yiyecekler meyveler Hamilelik döneminde beslenme, hem bebeğin büyüyüp olgunlaşması hem de annenin gereksinimlerinin karşılanması nedeniyle dikkat edilmesi gereken bir konudur. 9 ay boyunca karnınızdaki bebeği beslemek için fazladan enerjiye ihtiyaç duyarsınız. Hamilelikte annenin enerji, protein, mineral ve vitaminlere...
  5. Hamilelikte önerilen kilo alımı

    Hamilelikte önerilen kilo alımı

    gebelikte kilo,hamilelikte kilo,hamilelikte kaç kilo alınmalı,gebelikte kaç kilo alınmalı,hamilelik süresince kaç kilo almalıyım,gebelik süresince kaç kilo almalıyım,hamilelikte sağlıklı kilo alımı hakkında bilgiler Hamile kalmadan önceki kilonuza bağlı olarak gebelikte alacağınız kilo belirlenir. Ne kadar kilolu olursanız olun, hamilelik döneminde diyet yapmayı düşünmeyin. Şeker ve yağ...

Sayfayı Paylaş