Hamilelikte sara hastalığı

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte sara hastalığı
gebelikte sara,gebelikte saranın zararları,hamilelikte sara,hamilelikte sara tedavisi,hamilelikte sara hakkında bilgiler


gs.jpg






Epilepsi hastalığı teşhisi konulduktan sonra tedavisi olan bir rahatsızlıktır.
Epilepsi yani sara hastalığı olarak ta bilinen bu hastalık beyin de sinir hücrelerinden kaynaklanmış olan ve tekrarlayan, kısa süreli nörolojik bir bozukluğun olmasıdır. Beyinden gelen sinyallerin dağılımında yaşanan nöbetler denilebilir.
Epilepsi hastalığının farklı çeşitleri de vardır. Bazı nöbetleri hastanın kendisi bile hissetmezken bazı kişilerde titreme ve bayılma şeklinde nöbetler geçirmektedir. Bu hastalık bazı kişiler de kalıtsaldır bazı kişilerde ise sonradan olan bir rahatsızlıktır.


Araştırmalara göre 1000 doğumdan sadece 3 tanesi epilepsi hastası olarak belirtilmiştir. Ellerinde bulunan verilere göre de bebeklerin % 98 i sağlıklı bebek dünyaya getirmektedir. Gebe kadınlar da nöbetin % 50 sinde aynı şekilde devam eder değişim olmaz ama diğer yarısında da epilepsi nöbetlerinde azalma olmuştur.


Anne adaylarında tabii birde korku vardır ki; bu da kullanacağım ilaçlar bebeğime zarar verir mi? Gebelikte epilepsi ilaçların bebeğe etkileri yıllarca araştırılmıştır. Şu var ki annenin epilepsi nöbeti geçirebileceği büyük nöbetlerden daha kötü değildir. İlaçlar bu durumlara göre daha zararsızdır.
Gebe kadınların en büyük yaptığı yanlış ise ilacı kesmektir. Gebeliğin sağlıklı geçebilmesi için ilaçların düzenli kullanımı ve doktorun takibi çok önemlidir. Gebelik öncesi folik asit kullanımı da bu kullanacağınız ilaçların yan etkisini büyük oranda azaltmaktadır.
Gebelikte, metabolizma değişiklik gösterdiği için epilepsi nöbetleri geçirmenizin sıklığı değişebilmektedir. Bebeğin üstündeki teratojen çok önemli olmaktadır. Epileptik olan annelerin bebeklerinde zihinsel sorunlar olabileceği düşünülse de bu problem gebelikte çok sık şekilde nöbet geçiren annelerde daha sık olabileceği söylenmiştir.
Epilepsi hastalığın tedavisi için kesinlikle doktor kontrolü ve titiz şekilde ilaç kullanımı çok önemlidir. Çünkü gebeliğinizde yapacağınız her şey gebeliğinin ilerleyişini ve doğumu etkiler. Mutlaka US ile izlenim, AFP ölçümü, kan testleri ve amniosentez yaptırmanız gereklidir. Bu testler bebeğinizin sakat olabilme ihtimalini önceden öğrenmenizi sağlar. Sağlığınız için özellikle bebeğiniz için, düzenli beslenmeli, yeterli derecece uyumalı, düzenli şekilde egzersiz yapmalı, alkol, sigara ve kafeinden mutlaka uzak durmalısınız.
Gebe kadınlar epilepsi hastası olsa da normal doğum yapabilir. Fakat gebe kadın doğum esnasında nöbet geçirirse o zaman sezaryen gerekebilir. Doktorlar epilepsi hastalarının, doğum sırasında epilepsi nöbeti geçirebileceklerini düşünebildikleri için gerekli ilaçları yanlarında bulundururlar.
 
Geri
Üst