Hamilelikte şeker yükselmesi

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte şeker yükselmesi
gebelikte şekeri yükselenler,gebelikte şekeri olanlar,hamilelikte şekerin yükselmesi,hamilelikte yükselen şeker nasıl düşürülür,hamilelikte yüksek şeker tedavisi,hamilelikte şeker neden yükselir hakkında bilgiler

ş.jpg


Hamilelikte fetusun ihtiyaçlarının karşılanması ve gelişiminin sağlıklı devam ettirilebilmesi için anne adayında pek çok hormonel değişiklikler meydana gelir. Sağlıklı bir kadın bu süreçteki hormonel değişikliklerden olumsuz etkilenmez, ancak belli risk gurubundaki anne adaylarında bu süreç hem kendi sağlıkları hem de bebekleri için sorun oluşturabilir.


50 gr glukoz yükleme testi - 100gr oral glukoz testi (Şekerli Su Testi)

24-28. haftalar arasında gestasyonel diabet (gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı) taraması amacıyla 50 gr glukoz yükleme testi yapılır. Test aç veya tok olarak uygulanabilir. Test aşırı obezite, iri bebek bebek öyküsü, birinci derece akrabalarda veya daha önceki gebeliklerde gestasyonel diabet (gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı) öyküsü gibi risk faktörlerinin varlığı durumunda daha erken dönemde ilk muayenede yapılmalıdır. Bu risk faktörlerini taşıyan gebelerde, test sonuçları normal bile olsa 24-28. haftalarda tekrar edilmelidir.

5O gr glukoz yükleme test sonucu 130 yada 140 dan yüksekse 3 saatlik 100 gr oral glukoz testi yapılır. OGTT için gebe üç gün 300gr karbohidrat içeren beslenme programına alınır. Kişi bu dönemde normal günlük aktivitesine devam etmelidir.Üçüncü gün akşamından sonra 12 saatlik açlığı takiben sabah 0. dakika kanı alındıktan sonra 100gr glukoz 5 dakika içinde içilir. Daha sonra birinci, ikinci ve üçüncü saatlerde glukoz (kan şekeri) için kan örneği alınır.

Açlıkta > 95 mg/dl
1.saattte> 180 mg/dl
2.saatte> 155 mg/dl
3.saatte> 140 mg/dl

Buradaki 4 değerden 2 veya daha fazlası anormal ise gestasyonel diabet (gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı) tanısı konulur. Tek değerin yüksek olması durumunda ise testin bir ay sonra tekrar edilmesi önerilir. 50 gram şeker yükleme test sonucunun 190 mg/dl’den yüksek olduğu durumlarda 100gr OGTT yapılmasına gerek kalmadan açlık glukoz düzeyine bakılması yeterli olacaktır. Eğer açlık kan glukozu 95mg/dl’nin üzerinde tespit edilirse gebe gestasyonel diabet olarak değerlendirilerek tedaviye başlanılır.
hamilelik şekeri için risk faktörleri

Aşırı kilo
Ailede şeker hastalığı bulunması
30 yaşın üzerinde olma
Önceki hamilelikte şeker hastalığı olması
Nedeni bilinmeyen gebelik kaybı
Daha önce iri bebek doğurma
bu faktörlerin bilindiği anne adaylarının hastalığın gelişmesi açısından daha yakından takip edilmesi gerekmektedir.

Şeker yükleme testi

Şeker yükleme testi hamileliğin 24-28. Haftalarında yapılır. Anne adayına 50 gr glukoz içirilir ve bir saat sonra kan glukoz düzeyi kontrol edilir. Eğer glukoz düzeyi 140 mg/dl altında ise hamilelik şekeri yoktur. Ancak üzerinde çıkması durumunda 3 saatlik 100 gr glukoz ile yapılması gerekir. 3 saatlik yükleme sonucunda hamilelik şekerinin olup olmadığı netleşir. Şeker yüklemesinden sonra anne adayının aşırı fiziksel aktivitede bulunmamsı ve hiçbirşey yeyip içmemesi sonuçların doğru çıkması için önemlidir.

hamilelik şekerinin bebeğe etkileri

hamilelik şekeri hem anne adayı hem de bebek için olumsuz sonuçlar doğurur. Eğer yüksek şeker seviyesi kontrol altına alınmaz ise doğumda sorun yaşama riskini arttırır. Bebeğin doğum ağırlığında artış olması doğumu sizin ve bebeğiniz için zorlaştırabilir. Doğum sonrasında bebeğin kan şekerinin düşmesi, akciğerin tam gelişmemesine bağlı solunum güçlüğü, bebek kanında kalsiyum düzseyinin düşmesi ve sarılık bebekte görülebilecek ciddi sorunlardır. Ayrıca bu bebekler ileri yıllarda şeker ve kalp hastalıklarıyla karşı karşıya kalabilirler.
 
Geri
Üst