şeker hastasıyım hamileliğimi etkilermi?

M

Misafir

Forum Okuru
şeker hastasıyım hamileliğimi etkilermi?
Tüm gebelere gebeliğin belli haftalarında gestasyonel diabet taraması yapılır. Özellikle 35 yaş üstü, kilosu fazla olanlar ve ailede diabet hikayesi olanlara daha erken ve daha sık test yapılır.
Gestasyonel diabet; gebelik sırasında salgılanan bir takım hormonların etkisiyle ortaya çıkan vücudun şekerle ilgili yeterli miktarda insülin üretmediği diabetin ( çoğu vakada ) geçici bir formudur. Glikoz yada karbonhidrat intolerensi olarak da adlandırılabilir.
Bulgu ve Belirtileri ;
İdrarda şeker bulunması
Sık su içme
Sık idrara gitme
Halsizlik
Bulantı
Sık mesane, vajina ve deri enfeksiyonları
Bulanık görme

Tüm gebelerin %2-5'i, risk faktörleri olan gebelerin ise %7-9'unda gestasyonel diabet gelişecektir. Gebeliğin 24-28 haftalarında tarama testi yapılır. Bu haftada yapılmasının sebebi plasentanın ürettiği bir hormon olan human plasental laktojen'in ( hPL ) insülin reszistansına sebep olması ve bu haftalarda üretiminin artmasıdır. Eğer tarama testi pozitif olursa gestasyonel diabet tanısını koymak için ileri test yapılması gerekir. ( 100 gr OGTT)

Önce sabah erken saatte açlık kan şekerine bakılır. Sonra hastaya 50 gr glukoz içeren sıvı içirilir ve bir saat sonra tokluk kan şekerine bakılır. Değer 140mg/dl üzerinde ise test sonucu pozitifdir. Bu durumda 100 gr yükleme yeni tanı testi yapılmalıdır. Burada da açlık kan şekerinden sonra 100 gr glukoz içeren sıvı içirilir. Ve birer saat arayla 3 saatlik kan şekerleri bakılır. 4 değerden ikisi sınırın üstünde ise tanı gestasyonel diabettir. Vücut yeterli insülin üretemiyor demektir.

Tedavi Gest DM tedavisinde en önemli bölüm kan şekerinin kontrol edilmesidir. Bunun için kiloya göre hesaplanan belli miktarda kalori içeren diet planlanır. Kan şekerleri takip edilir. Kan şekerli regüle ise gebelik sonuna kadar diet devam edilir. Ancak regüle edilemezse insülin tedavisine geçilir.
Problemler ( komplikasyonlar )

Eğer gestasyonel DM tanısı konamaz ve etkin olarak tedavi edilmezse anne ve bebekle ilgili bazı komplikasyonlar gelişme riski vardır.
Haftasına göre büyük doğum ağırlığı
Erken doğum
Sezeryan doğum riskinin artması
Anne karnında veya yenidoğan bebek ölüm riskinin artması
Uygun takip ve tedavi ile gestasyonel diabetli kadınlar sağlıklı bebeklere sahip olabilirler ve diabet doğumdan sonra kaybolur.
Aşağıdaki belirtilere devam eden kişilerde diabet hala devam ediyor olabilir.
Sık idrara gitme
Kalıcı susuzluk
Kan ve idrarda yüksek şeker
Doğumdan 6 hafta sonra kan şeker seviyelerinin normale dönüp dönmediği kontrol etmek için 75 gr OGTT önerilir
 
Geri
Üst