Hamilelikte seyahat edilebilir mi?

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte seyahat edilebilir mi?
hamilelikte otobüs seyhati,hamilelikte uçak seyhati,hamilelikte araba seyhati,hamilelikte seyhat etmek sakıncalımıdır,hamilelikte seyhat hakkında bilgiler


s.jpg






Hamilelik dönemi‚ genel olarak seyahat etmeyi veya özgürlüğü kısıtlayan bir süreç değildir. Ancak bazı istisnalar hariç, kurallara uymak koşuluyla, tüm hamileler gönül rahatlığıyla seyahat edebilirler.

Hamileler için en ideal seyahat zamanı 18 ve 24. haftalar arasıdır. Çünkü bu dönemde düşük veya erken doğum riski en azdır. Son 3 ayda evden uzaklaşmak oluşabilecek hipertansiyon ve erken doğum riskinde doktorunuza ulaşmayı zorlaştırabileceğinden çok tavsiye edilmez.

Araba, otobüs ve tren yolculuğu
Hamilelikte arabayla seyahat edilmez diye bir kural yoktur, ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta kendi rahatınızın sağlanmasıdır.

Araba kullanırken anne adayının emniyet kemerini bağlaması bebekte olumsuzluk yaratmaz. Hamilelerin kullanımına uygun dizayn edilmiş kemerler, karnı sıkıştırmaz ve mutlaka kullanılmalıdır.

Anne adayı araba kullanıyorsa bu son aylarda kısıtlanmalıdır. Direksiyonla anne adayının karnı baskı altında kalmamalıdır. Araba içerisinde uzun süre oturmak kan dolaşımını etkiler, ayak ve bileklerde şişmelere neden olabilir. Bu nedenle, uzun süreli yolculukta her 1 veya 2 saatte bir mola vererek hafif yürüyüş yapılmalı ve kan dolaşımı artırılmalıdır. Eğer hamilelikte otomobille yolculuk ederken kaza geçirilir ise mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kazanın hafif olması durumunda bile ihmal edilmemelidir.

Uçak yolculuğu
Hamileyken uçak yolculuğu yapmak çoğu kez anne adayında endişe yaratır. Uçak firmalarının hamile olduğunu beyan eden kadınlardan uçabilir raporu istemesi ise bu korkuları şiddetlendirir. Oysa hamilelikte uçak yolculuğu kanama, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ya da erken doğum gibi risk faktörlerinin olmadığı durumlarda son derece güvenlidir. Bir anne adayının uçakta aldığı riskler normal bir kişiyle aynıdır. Buradaki en önemli sorun hareketsizliğe bağlı bacaklarda oluşan kan dolaşım bozukluklarıdır. Bunun için koridor tarafında ve bacakların uzatılabileceği şekilde koltuklarda oturmak hamilelerde hareket özgürlüğünü artırarak kan pıhtılaşma riskini azaltır. Uzun saatler sürecek yolculuklarda kan sulandırıcı ilaç doktor tarafından uygulanıp seyahate çıkılabilir. Hamilelikte yolculuk süresince mutlaka emniyet kemeri bağlı kalmalıdır. Hamileyken havaalanı güvenlik kapılarından mümkünse geçmemek daha doğrudur. Çünkü doğacak bebeklerde çeşitli kan hastalıkları olasılığını artırmaktadır.

Genel olarak yolculuk esnasında belki de en önemli risk geçirilecek bir enfeksiyon veya oluşabilecek bir komplikasyon ile baş etme zorluğudur. Vajinal kanama, ciddi baş ağrısı, karın ağrısı, karında kasılma, su kesesinin açılması, görme problemleri vb. durumlarda hemen bir doktora başvurmak gerekir. Temiz olmayan su ve gıdaların tüketiminden, bağırsak enfeksiyonlarından özellikle kaçınılmalıdır. Bu sebeple nereye ve nasıl yolculuk yapılırsa yapılsın, mutlaka öncesinde hamileliği takip eden doktorun fikrini ve önerilerini almak doğru olacaktır.
 
Geri
Üst