Hamilelikte Yaptırılması Gereken Testler

ASİMELEK

Daimi Üye
Üye
Hamilelikte Yaptırılması Gereken Testler
hamilelik, nedir, testleri, nelerdir, hakkıdna bilgi için yazımıza buyrun arkadaşlar.



392124dcb8333ba143.jpg





Gebelik öncesinde ve sırasında yaptırmanız gereken testleri biliyor musunuz?
Hamilelik sırasında hangi testleri yaptırmak gerekir? Hamilelikte yapılan şeker taraması nedir? İkili test nedir ve neden yapılmalıdır? Üçlü test nedir, ne tür bulgular verebilir? Tarama testiyle down sendromlu çocuklar önceden teşhis edebilir mi? Tarama testleri ne zaman yapılır? Hamilelik sırasında yapılan testler hakkındaki tüm sorularınızın cevabı…
Hamilelik testlerinin neden yapılır?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Suat Süphan Erşahin gebelik testlerinin neden yapılması gerektiğini açıklıyor:

Hamileliğin kontrolünü sağlamak,
Riskli bir gebelik olup olmadığını tespit etmek,
Erken doğum, düşük ve zaman aşımı gibi konuları takip etmek,
Anne adayının sağlıklı olup olmadığını tespit etmek,
Hamilenin, varsa metabolik, kronik, genetik vb. hastalıklarını ortaya çıkarmak,
Kadının gebelik için uygun olup olmadığını görmek,
Bebeğin sağlığı hakkında bilgi edinmek,
Doğum şekline karar vermek,
Bebeğin anne karnında gelişimini, streste olup olmadığını ve anormallikleri görebilmek.
Yaşa göre yapılan testler değişiyor

Yapılan testlerde, anne adayının yaşının önemlidir. Dr. Erşahin’e göre, Down sendromu gibi genetik hastalıklar ve diyabet gibi metabolik hastalıkların anne yaşına göre değişkenlik gösteriyor. Mesela, amniyosentez 35 yaş üzeri annelere önerilirken, daha genç annelerde risk faktörü yoksa önerilmiyor.
Testler nasıl yapılıyor?
Hamilelik testleri kan ve idrar alımı yoluyla, anne karnından girilerek bebeğin kordon kanının alınması, anne karnından girilerek amniyon sıvısı alınması, yine anne karnından girilerek plansental parçaların alınması ve NST, USG cihazlarının kullanımıyla gerçekleştiriliyor.
Hamileliğin hangi ayında hangi testleri yaptırmalısınız?
Gebelik öncesi testleri

Smear
Hemogram (Kan sayımı)
Rutin biyokimya testleri (Demir, kolesterol, kalsiyum, klor, fosfor, potasyum, sodyum, üre, ürik asit gibi pek çok testi içerir)
TORCH taraması, IGM – IGG tespiti (Bebeğin ana rahmindeyken mikroplu bir hastalığa yakalanıp yakalanmadığını ortaya çıkarmak için yapılan enfeksiyon testleri)
Hepatit
HIV
Tiroit testleri
Varsa kronik, genetik ve cinsel hastalıkları ile ilgili testler
Akraba evliliği ve genetik anomalili hamileliklerde genetik test
1. ay


Yapılmadıysa hamilelik öncesi testler
Yapılan aşıların kontrolleri
USG (ultrason) ile takip
3. ay


İkili test (Down sendromu olup olmadığını tespit etmek için yapılan testlerden ilkinde, bebeğin ense kalınlığı ölçümü; ikincisinde anneden kan alınarak gebelik hormonu ile gebeliğe özgü plazma proteini ölçümü yapılır.)
Hemogram takibi (Kan sayımı)
USG (ultrason) takibi
Gereğinde CVS (Genetik hastalık tespiti için)
Üçlü test (Down sendromu tespiti için anneden alınan kanda üç ayrı hormon ölçümü yapılır.)
Gecikmiş vakalarda dörtlü test (Down sendromu tespiti için anneden kan örneği alınarak dört değişik maddedin düzeyi saptanır.)
Gerekirse amniyosentez (Down sendromu testlerinde risk saptandığı takdirde kesin tanının konulması için bebekten sıvı alınması), kordosentez (kalıtsal kan ve metabolizma hastalıklarının tespiti için ultrason kontrolü altında karın duvarından girilerek göbek kordonundan bebeğe ait kanın alınması.)
5. ve 6. ay


İkinci düzey USG (Detaylı ultrasonografi), Doppler USG (Kan damarlarında kan akımlarının ölçülmesiyle gelişme geriliği olup olmadığı ile ilgili öngörüde bulunmayı sağlayan ultrasonografi)
OGTT (Oral glukoz tolerans testi – Gebelikte şeker hastalığı tanısı için yapılan şeker yükleme testi. Hiçbir belirti vermeden de gelişebilen gebelik şekeri 24-28’inci gebelik haftaları arasında yapılan iki farklı testle araştırılır. Diyabet açısından daha yüksek risk altında olanlara 100 gram glikoz yüklemesi ile OGTT adı verilen tanı koydurucu test, riski düşük olan anne adaylarına ise 50 gram glikoz ile PPG adı verilen tarama testi uygulanır. OGTT’de birer saat aralıklarla toplam dört kez kan şekeri ölçümü yapılırken PPG’de yalnızca birinci saat tokluk kan şekeri ölçülür.)
7. ay


Gerektiğinde indirek coombs testi (Kan uyuşmazlığı teşhisi için yapılır.)
8. ve 9. ay


USG (ultrason) ile takip
NST takibi (Cihaz yardımı ile bebeğin hareketleri sonucu kalp atışındaki artma ve azalmaların saptanması, bunun bir kağıda yazdırılması testi)
Hamilelik testleri annenin ve bebeğin sağlığı açısından çok önemli. Hamileliğinizin durumu ve bu konuyla ilgili sorularınız için doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.



 
Ben karından su alınmasıyla ilgili testi yaptırmadım doktorumda çok fazla onaylamadı çünkü düşük riski taşıyormuş.Rabbime emanet ettim meleğimi.Sen koru Allah'ım dedim..Hayırlısı olsun.Diğer testleri yaptırdım ama:)
 
allahım korusun ablammm. hayırlı doğumlar nasip inşallahh. doktoruna güveniyorsan sorun yoktur ozaman :D:D inşallahhh sağlıklı sıhattli doğar bebişimiz.
 
Geri
Üst