Hamileyim Enfeksiyonla Başım Dertte Neden Böle Oluyor Diyenler

hatiss

Yeni Üye
Üye
Hamileyim Enfeksiyonla Başım Dertte Neden Böle Oluyor Diyenler
gebelikte enfeksiyon,gebelikte enfeksiyon hastalıkları,


Gebelikte enfeksiyon sorunu ile karşı karşıya kaldıysanız bu durum önemli olabilir ve hemen doktorunuza başvurmanız gerekebilir.Bazı basit enfeksiyonlar bebeğinize zarar vermez fakat çok ilerlemeden tedavi edilmesi gerekebilir.Bunlardan en basiti idrar yolu enfeksiyonudur ama ilerlememesi için tedavi edilmesi şarttır.


enfeksiyon-33c.jpg




Hamilelik döneminde özel yaklaşım gerektiren enfeksiyonlar vardır bunlar bakteriyel hastalık taşımaktadırlar.Bunlar için bazı örnekler:

1. Klamidiya enfeksiyonu: Doğum sırasında bebeğe bulaşabilen bu genital hastalık bebekte göz enfeksiyonu ve satüre tablosuna yol açabilir.

2. Gonoro (Bel soğukluğu): Bebekte göz iltabı ve körlük yaratabilir.

3. Listeriosis: Gıda ile bulaşan, silik bulgu veren (ishal, ateşlenme) bu hastalık erken gebelikte düşüğe sonra anne karnında bebeğe geçer ise satüre, menenjit ve sepsis gibi bebeğin ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

4. B gurubu streptokokk enfeksyonu: Doğum sırasında anneden bebeğe bulaşabilen bu bakteri bebekte menenjit, pnömoni ve sepsis gibi ciddi tablolara yol açar. Tedavisi anneye uygun antibiyotik verilmesi ve su gelmeden sezeryan planlanmasıdır.

5. Sifilis(Frengi): Sifilis bakterisi (Treponema pallidum) 20. gebelik haftasından itibaren plasentayı geçme kabiliyetine sahib. Bebeğe geçtikten sonra düşüğe sebep olabilir veya bebeğin lues connata denilen döğuştan sifilis hastalığına sebep olur. Bu hastalığın klasik semptomları sağırlık, gözde ciddi problemler (keratit) ve dişlerin tipik şekil değişikliğidir.

Bir diğer enfeksiyon türüde viral enfeksiyonlardır bunlar;

•Viral hepatitler- Hepatit A: Kalıcı bir sağlık problemine ve taşıyıcılığa sebep olmayan Hepatit A gebelikte annenin genel durumu dışında probleme yol açmaz. Bebekte anomali yaratmaz.Hepatit B: Her gebeliğin başında annenin taşıyıcı veya hasta olup olmadiği test edilmelidir. Taşıyıcılık varsa doğumda bebeğe geçebilir. Bebeğe doğum sonrası ilaç ve aşı verilmesi gerekir.Hepatit C: Doğum sırasında bebeğe (5-10% oranı ile) geçebilir. Gebelik sırasında ve tedavi sonrası 6 ay kronik Hepatit C ilaçları uygulanması önerilmez.

•Herpes simplex enfeksiyonu: Genital (TipII) herpes enfeksiyonu (uçuk) normal doğum sırasında annenin genital bölgesinden bebeğe bulaşma olasılığı 40% civarındadır. Bebekte ciddi sistemik enfeksyona yol açabildiği için, genital uçuk olan annelere sezeryan önerilir.

•Kızamık (Rubeola): Kızamık gebelerde daha ağır seyredebilir. Yüksek ateş ve etkilenen genel durumu dolayısı ile erken doğuma sebep olabilir. Kızamık virüsü bebekte sakatlık yapmaz, ancak doğuma yakın tarihte anne hastalanır ise, doğum sırasında bebeğe geçebilir.

•Kızamıkcık (Rubella): Tipik döküntü ve ateş ile bulgu veren bu viral hastalık gebelikte çok ciddi problemlere yol açabilir. Düşük oranını artırma ve bebekte geçici sağlık problemlerine yol açma dışında konjenital rubella sendromu denilen bir takım sakatlığa sebep olmaktadır. Konjenital rubella ile doğan çocukların etkilenmesi ciddidir. Körlük, işitme kaybı, kalp anomalileri gibi tablolar görülür. Kızamıkcığa bağlı doğum defekti görülmesi riski hastalığın gebeliğin hangi bölümünde geçirildiğine bağlı. Ne kadar erken geçirilir ise doğumsal anomali riski okadar yüksektir.

•Beşinci hastalık (Parvovirüs B19): Ateş, döküntü ve eklem ağrıları ile belirti verir. Düşüğe sebepolabilir, doğumsal anomaliye yol açmaz.

•Kabakulak: Gebelerde sık görülmez (çoğu anne ya geçirmiştır yada aşılanmıştır). Tükürük bezlerinde şişlik ve ateş şeklinde bulgu verir. Erken gebilkte düşüğe sebep olabilir.

•Suçiçeği (Varisella): Gebelikte suçiçeği seyri daha ağır geçer. Su çiçeğine bağlı satüre ve annede diğer kompliyasyonların riski daha yüksektir. Bebekte anomaliye sebep olma riski düşüktür.

•Cytomegali virüsü: Annede hafif bir grip gibi belirti verilen bu viral hastalık bebekte çok ciddi sakatlıklara ve sağlık problemlerine yol açabilir. Görülen etkilenmeler arasında körlük, zeka geriliği, kas ve kemik anomalileri,karaçiğer büyüklüğü yer alır. Yenidoğan ölüm oranı bu bebeklerde yüksektir.


 
Geri
Üst