Hamileyken Spor Yapılırmı?

Uzman SühaN

Administrator
Hamileyken Spor Yapılırmı?
gebelikte spor yapılırmı,hamilelikte spor sakıncalımı,gebelikte spor yapmak zararlımıdır,hamilelikte spor hakkında bilgiler
gs.jpg



Hamileler gebelik dönemi boyunca doğuma kadar ve hatta doğum sonrasında da devam edecek şekilde spor yapabilirler. Nadiren doktor tarafından sakıncalı bulunanan bazı durumlarda spor ve egzersize izin verilmez bu nedenle spor ve egzersiz yapmadan önce doktorunuza danışmalısınız. Egzersiz veya fiziksel olarak aktif bir yaşam tarzının, kişinin genel sağlığı açısından iyi olduğu bilinir. Fakat hamilelik özel bir durum olduğundan, bu tip egzersizlerin hangilerinin güvenli olup olmadığına dair düşünceler vardır. Genel olarak hamile bir kadının fiziksel açıdan aktif olmaya teşvik edilmesi gerekir. Bunun, çok ağır egzersizler olması gerekmez, düzenli olarak yürüyüş, yüzme yapma veya en azından asansör yerine merdiven çıkmanın bile faydası vardır.
Sporla ilgilenenlerin hamilelikte tamamen yaptığı sporu bırakması gerekmez. Yalnız boks, güreş gibi hamileliği tehlikeye sokabilecek sporlar bu gruba dahil değildir.
Egzersiz ve spor yapmanın hamilelikte de çok faydası vardır. Tüm bunlar detaylıca aşağıda anlatılmıştır.

EGZERSİZ YAPMANIN FAYDALARI
Hamile bir kadın için egzersiz yapmak iyi midir?
Düzenli olarak egzersiz yapmak kadına fizyolojik açıdan birçok fayda sağlar. Ayrıca kadın çok daha sakin olur, daha enerjik olur ve kendini daha iyi hisseder.

Fiziksel faydaları var mıdır?
Evet. Şişme, baş ağrısı, yorgunluk ve sırt ağrısı gibi hamilelikte sık görülen durumlarda azalma olur. Ayrıca egzersiz yapan kadınlarda nefes darlığı ve kabızlık gibi sorunlann gözle görülür şekilde azaldığı bilinir.

Egzersizin, hamilelikte kilo alımıyla ilgili faydaları var mıdır?
Kişi bu konuda dikkatli olmalıdır. Rahmin ve içindekilerin büyümesi, kan miktarının artması, su tutumu ve yağ tutumu gibi kilo alımını etkileyen birçok faktör vardır. Doğum sonrasında bu kiloları vermek için belki çok az, belki de hiç uğraş vermeye gerek kalmaz. Sadece yağ depolanması buna dahil değildir. Hamilelikte egzersiz yapmak, yağ depolanmasını azaltır. Aynca doğum sonrası kilo vermeyi de kolaylaştırır.

Hamilelikte egzersiz yapmanın riskli yanları var mıdır?
Evet. İşte bu yüzden sadece uygun olan egzersizler yapılmalıdır. Projesteron hormonu eklemleri bir arada tutan ve sabit durmalarını sağlayan bağların yumuşamasına neden olur. Yanlış bir egzersiz türü de eklemlere zarar verebilir.

Peki, hamile bir kadın için ne tür egzersizler idealdir?
Biz burada ideal bir egzersiz programı veremeyiz. Program kişiye özel belirlenmeli, kadının sağlık durumu ve nelerden hoşlandığı göz önüne alınarak ayarlanmalıdır. Bu durumda bir uzmanın yardımcı olması önerilir.

Eğer bir kadın hamilelik öncesinde düzenli egzersiz yapmak-taysa, bu durumda ne yapması gerekmektedir?
İdeal olan, devam etmesidir. Ama bunu yapmadan önce, yapması ve yapmaması gereken hareketler konusunda bilgilendirilmelidir.

Program aşağıdaki gibi olmalıdır:
  • Birkaç dakika ısınma egzersizleri, 15-30dk. Arası egzersiz yapıl malı, sonra biraz yavaşlanmalı, yine durmadan önce birkaç dakika egzersiz yapılmalı. Kadın ani hareketlerden de, ani durmalardan da kaçınmalıdır.
  • Uygun miktarda sıvı alınmalıdır.
  • Uygun spor kıyafetleri giyilmelidir. Rahat olmalıdır.
  • Eğer nabız ölçen bir alet varsa, oran 140'ın altında tutulmalıdır.
  • Egzersiz yapılan yer iyi aydınlatılmış ve havadar bir yer olmalıdır. Aşın sıcak olmamalıdır.
  • Aşırı yoğunluktan kaçınılmalıdır.

Hamile bir kadın başka ne gibi aktivitelerde bulunabilir?
Yüzme, bisiklete binme, yürüyüş, koşma, golf gibi sporlar hamilelikte güvenle yapılabilecek sporlardır.

GÜVENSİZ EGZERSİZLER VE ENDİŞELER
Güvensiz olarak nitelendirilen aktiviteler var mıdır?
Kayak, su kayağı, basketbol, hokey, dalma, bazı jimnastik aktiviteleri hamilelikte güvensiz olarak nitelendirilen sporlardır. hamilelik ilerledikçe risk de artar.

hamilelik süresince ne tür egzersizlerden kaçınmak gerekir?
Hoplamalı, zıplamalı hareketlerden kaçınmak gerekir. Bir de özellikle hamileliğin ikinci yarısında sırtüstü yatarak hareket yapmaktan kaçınmak gerekir, çünkü bu şekilde rahim ana damarlara baskı yaparak kan akışını engeller.

Esneme hareketleri için ne söylenebilir?
Çoğu doğum öncesi kurslannda bu hareketler yaptınlır ve hamilelik süresince yapılması önerilir.

Fetusun büyümesiyle ilgili bir kaygı olması durumunda, hamile kadın egzersiz yapmaya devam edebilir mi?
Bu durumda dikkatli olunması tavsiye edilir. Bu konuyla ilgili tam bir delil olmasa da bu önerilir.

EGZERSİZİN HAMİLELİKTE VE DOĞUMDA ETKİLERİ
Doğuma kadar düzenli egzersiz yapmış bir kadının, yapmayan birine göre ne gibi avantajları vardır?
Egzersiz yapmış kişi doğuma daha çok enerjiyle girer ve doğumla başa çıkması daha kolay olur.
Doğum kadından kadına göre değişir. Egzersiz bunu etkileyen faktörlerden sadece biridir.
Hamilelikte düzenli egzersiz yapmak, doğum süresini etkiler mi? Doğumun buna istinaden daha uzun veya kısa süreceğine dair bir kanıt yoktur.
SIRT ESNEMESİ
BACAK ESNEMESİ
Hamileliğin ileri bir döneminde kadın hafif esneme hareketleri yapabilir. Düzenli egzersiz yapmak fiziksel olarak da, psikolojik olarak da kadını güçlendirir. Egzersizin biçimlendirilmesine gerek yoktur. Düzenli yürüyüş veya yüzme en iyisidir.

Egzersizler ve doğumda ağrı kesici ihtiyacı hakkında ne söylenebilir?
Hamilelikte düzenli egzersiz yapmanın, doğumda ağrı kesici alma ihtiyacmı azalttığına dair bir kanıt yoktur.

Hamilelikte egzersiz yapmanın, sezaryen ihtimalini azaltır mı?
Hayır. Buna dair bir kanıt yoktur.
 
Geri
Üst