Hareketsiz kalmak diyabeti artırıyor..

ms_enemy

Yeni Üye
Üye
Hareketsiz kalmak diyabeti artırıyor..
Şeker hastalığını artıran suçlular bulundu: İnsanları hareketsiz yaşama iten bilgisayar, otomobil, TV, hazır yiyecekler ve stres
Halk arasında daha çok "şeker hastalığı" adıyla anılan diyabet, dünyada 240 milyon kişinin hastalığı. 300 milyon kişinin de gizli diyabetli olduğu tahmin ediliyor. Gelecek 20 yıl içinde ise diyabetin 380 milyon kişiyi doğrudan, yaklaşık 1 milyar kişiyi de dolaylı olarak etkilemesi bekleniyor.

Yeni hayat modeli zararlı
14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle Richmond Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin tahminlerin çok üzerinde artış gösterdiğini söyledi.
Son yıllarda modern insana dayatılan yeni hayat modelinin diyabetin artışında sorumlu olduğunu dile getiren Yılmaz, "Bilgisayarlar, otomobillerin daha çok kullanılması, televizyon, stresli bir iş hayatı, fast food tüketimi ve daha hareketsiz bir yaşam diyabetin artmasına neden oldu" dedi.

Yan hastalıkları da var
Tüm dünyada bir numaralı ölüm nedeni olan kalp damar hastalıklarının yanı sıra hipertansiyon ve obezitenin de en önemli nedeninin diyabet olduğunu vurgulayan Yılmaz, diyabetin körlük ve organ kayıpları gibi çok önemli komplikasyonları olan bir hastalık olduğunu hatırlattı.
Türkiye'de 3.5 milyonu gizli diyabetli olmak üzere toplam 6 milyon kişinin diyabetli olduğunu kaydeden Yılmaz, bu hastalığa yıllık 3 milyar YTL harcandığını belirtti. Yılmaz, son yıllarda özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile İstanbul, İzmit, Ankara gibi sanayi şehirlerinde diyabetin sıklığının dünya ortalamasının 2 katına çıktığına dikkat çekti.
Toplantıya katılan diyabetli sanatçılar Kamil Sönmez ile Defne Yalnız da bir diyabetli olarak yaşadıkları sorunları paylaştı.


alıntı
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst