Hareketsiz Yaşam, Boyun Ağrıtıyor!

mislinay

Yeni Üye
Üye
Hareketsiz Yaşam, Boyun Ağrıtıyor!
Günümüzde teknolojinin yaygınlaşmasıyla, hareketsiz bir yaşam tarzına geçilmiş olması, ani yapılan yanlış hareketler ve stres gibi nedenlerle tıpkı bel ağrılarında olduğu gibi boyun ağrılarında da ciddi artışlar gözleniyor. Genel olarak fiziksel kondüsyonları düşük olan, uzun süre oturarak çalışan ve duygusal stres altında olan kişiler bu açıdan ciddi risk altında.
İstatistiklere göre gelişmiş toplumlarda çok yaygın olan omuz-kol ya da boyun ağrıları, hemen hemen herkesin hayatının her hangi bir döneminde hafiften çok şiddetliye doğru yayılan bir yelpazede karşılaştığı bir bulgu. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Ağrı Tedavi Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel'in verdiği bilgilere göre, genellikle ani başlayan ağrıların büyük çoğunluğu, istirahat, ilaç tedavisi, fizik tedavi gibi yöntemlerle tamamen düzelse de, bazı kişilerde bu ağrı kronikleşerek çok daha uzun sürüyor ve bu tedavilerle düzelmiyor.
Neden Boynumuz Ağrıyor?
Boyun ve kol ağrılarının birçok nedeni olabilir. Boyun omurları, diskler, boyun kasları, kola giden sinirlere veya omuriliğe bası oluşturan herhangi bir neden ağrının kaynağı olabilir. Günlük hayatta boyun sağlığına uygun olmayan her yanlış hareket ve duruş; omur, disk, eklem ve bağ dokusunda yıpranmaya neden olabilir. Boyun ağrıları basit bir kas kasılması ya da incinme nedeniyle olabileceği gibi, boyundaki eklem yapısının bozulması ile ortaya çıkan ve halk arasında kireçlenme olarak bilinen “faset endromu”, boyun fıtığı, kanal darlığı, romatizmal hastalıklar, kemik erimesi (osteoporoz), omur kayma ya da kırıkları ve hatta kemiklere yayılmış kanser gibi çok ciddi nedenlerle oluşabilir.


boyunagrisi.jpg
Seyahatlerde Yatış Poziyonlarına Dikkat!
Günlük hayatta en sık boyun kaslarının kasılması ile oluşan ağrıları görüyoruz. Bu ağrılar genellikle boyunu destekleyen kasların aşırı gerilmesiyle oluşur. Ağır bir şey kaldırmak, aşırı aktivite, uzun süreli ve yanlış pozisyonda masa başı çalışması kas spazmına neden olabilir. Ayrıca yanlış pozisyonda uyuya kalma, yanlış yastık veya seyahat sırasında yanlış pozisyonda uyumak da boyun tutulması yapabilmektedir. Çoğu zaman basit tedaviler ile spazm çözülebilir. Genellikle kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar, bazı fizik tedavi uygulamaları ya da masaj durumu düzeltebilir.
Spazmlar Kronikleşebilir!
Bu kasılmalar kronikleşirse halk arasında genellikle kas romatizması diye adlandırılan, tıpta ise fibrozit, miyozit gibi farklı isimler kullanılan "Miyofasyal ağrı sendromları” gelişebilir. Bu durumda; bir ucu başımıza yapışık olan boyun kaslarında tetik nokta denilen hassas bölgeler oluşur. Stres, hava değişimleri, uzun sure hareketsiz aynı pozisyonda kalma gibi faktörler kaslarda bulunan hassas noktaları tetikleyerek kasılma ve ağrı oluştururlar.
Boyun egzersizi yapmak bu ağrıların oluşmaması için önemli bir koruyucu tedavi yöntemidir. Düzgün yapılan boyun egzersizleri boyun kaslarını kuvvetlendirip duruş pozisyonunu düzelterek boyundaki hareket kabiliyetini artırır. Bu egzersizler omuzlar ve sırttaki gerginlik ve sertlik hissini rahatlatır. Özellikle ameliyat olmuş hastalar ile uzun süreli boyunluk kullanmış olanlar mutlaka egzersiz yapmalıdır.
Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerek?
• Ağrı dışında uyuşukluk, kas güçsüzlüğü gibi bulgularınız varsa,
• Ağrı günlük aktivitelerinizi yapamayacağınız kadar şiddetliyse,
• Ağrı birkaç gün içinde kendiliğinden geçmiyor veya azalmıyorsa mutlaka uzman bir hekime muayene olmalısınız.


kaynak:ailem.com
 
Geri
Üst