Hatalı üretilen televizyonun yangına sebep olması

Hatalı üretilen televizyonun yangına sebep olması
HATALI ÜRETİLEN TELEVİZYONUN YANGINA SEBEP OLMASI

Bazen aldığınız maldaki arızayı satın alma sırasında fark etmeniz mümkün değildir. Bu gibi arızalar üretim hatasından kaynaklanan “gizli ayıp”tır. Ayıba ilişkin kanuni düzenleme 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 4. maddesinde yer almaktadır. Anılan maddenin birinci fıkrasında; "Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilânlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir" hükmü yer almakta; devam eden fıkralarda ise buna ilişkin biçimsel koşullar sayılmaktadır.

Bu konuyu bir örnekle açarsak;

Çok beğendiğiniz bir televizyonu aldınız ve yetkili servisçe evinize kurdurdunuz. Bir gün eve geldiğinizde televizyonu açtınız ve bir süre sonra duman kokusu fark ettiniz. Televizyonun alevler içinde yandığını gördünüz. Ardından televizyonun arkasından başlayan yangın perdeleri tutuşturdu ve salonun tamamı ateş içerisinde kaldı. İtfaiye gelerek yangını söndürdü. Bu durumda haklarınız nelerdir?

Böyle bir durumda itfaiye tarafından düzenlenen yangın raporu ve dava açtığınızda alınacak bilirkişi raporu önem teşkil edecektir. Bu raporlarda eğer “…yangının televizyonda meydana gelen şase sonucu çıktığı kanaatine…” varıldığı veya “…yangını … marka televizyon çalışırken her nasılsa şase yapması sonucu çıkan kıvılcımların önce içinde bulunan kabloları tutuşturup daha sonra etrafa sirayet etmesinden çıktığı…” şeklinde yangının sebebinin aldığınız televizyon olduğu belirlenirse; karşı taraftan maddi ve manevi tazminat alma yolunuz da açılacaktır. Maddi tazminat olarak evinizde meydana gelen zararı, yanan eşyalarınızın bedelini, yangın sebebiyle yaralanmışsanız hastane masraflarını vs.; manevi tazminat olarak da, örnek olarak, manevi değeri olan CD ve fotoğraflarınızın yandığını, olaydan psikolojik olarak etkilendiğinizi belirterek talepte bulunabilirsiniz.

Ayrıca şunu da unutmamak gerekir ki; ayıplı malın neden olduğu zararlardan sorumluluğa ilişkin hükümler dışında, ayıplı olduğu bilinerek satın alınan mallar hakkında 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 4. maddesi uygulanmaz.
Av. Gökhan ARICAN
Barbaros Mh. Tunalı Hilmi Caddesi Kuğulu İş Hanı
A Blok No:123/56, Kavaklıdere/Çankaya/ANKARA,
Tel: 0 312 466 56 34 – Faks: 0 312 466 56 40 – Gsm: 0 533 372 36 89
www.gokhanarican.av.tr – e-mail: info@gokhanarican.av.tr
 
Geri
Üst