Hatay Şehir Tanıtımı

Nüfusu ve Sosyal Hayat

Nüfûsu: 1990 sayımına göre toplam nüfûsu 1.109.754 olup, 531.707’si İlçe merkezlerinde, 578.047’si bucak ve köylerde yaşamaktadır. Yüzölçümü 5.403 km2 olup, nüfus yoğunluğu 205’tir. Nüfus, Asi Nehri Vâdisi ile Kuseyr Yaylasında toplanmıştır.

Örf ve âdetler: Hatay bölgesi (Antakya) 638 senesinde hazret-i Ömer zamânında İslâm ordusu tarafından fethedilmiş, 331 sene süren İslâm hâkimiyetinden sonra yeniden Bizans’ın işgâline uğramış, 115 sene süren işgâle Selçuklu Türkleri son vererek 1085’te Türkler tarafından fethedilmiştir. 1097’de Birinci Haçlı Seferinde Haçlıların istilâsına uğramış, 170 sene süren Haçlı istilasına 1268’de Memlûk Sultanlığı son vermiş ve 1516’da Yavuz Sultan Selim Han bu bölgeyi Osmanlı toprağına katmıştır. Romalılar zamânında Hıristiyanların önemli bir dînî merkezi olan bu bölge ve münhasıran Antakya’da Hıristiyan kültürü ve eski çağların kültürü unutularak Türk-İslâm kültürü ile yoğrulmuştur. Hatay bölgesinde örf, âdet, folklor ve her çeşit sosyal yaşantıda Türk-İslâm kültürü hâkimdir.

Kıyâfet: Mahallî kıyâfette erkekler geniş şalvar ve uzun gömlek giyerler. Bellerinde kuşak yer alır. Ayrıca sırmalı abalar giyilir. Başlarına “kefiye” takarlar. Kadınlar yünlü veya pamuklu kumaştan beli bol fistan, üzerine kısa yelek, bellerine kuşak veya yağlık takarlar. Ayaklarına ince yün çorap, yemeni, çarık veya kundura giyerler. Başlarına depelik denilen gâzi ve reşat altınları ile tezyin edilmiş başlıklar giyerler, fes giydiklerinde ayrıca yaşmak takarlar.

Yemekler: Tarhana, bulgur, lor, çökelek, çiğ köfte, tuzlu yoğurt, işperek, züngül, bakla ezmesi, humus semsekli, sinikebap, sumak, bulgurla yapılan “toğga çorbası”, koyun etinin but kısmından dövülerek yapılan köfte, “oruk” ile künafe de mahallî yemekleridir.

El sanatları: Dokumacılık ve ağaç işçiliği oldukça gelişmiştir. Kilim, aba perde, gömlek, şalvar ve entari dokunur. Hasır işi çanta, tepsi ve sepetler meşhurdur.

Folklor: Hatay bölgesi mâni, efsâne, bilmece ve atasözleri bakımından zengindir. Çok sayıda halk şâiri yetişmiştir. Âşık Hasan, Âşık Avcı Osman, Avcı Hacı, Kul Celâl, Kul Mehmed, Sefil Molla ve Telli Osman’ın şiirleri zamânımıza ulaşanlardır. Halkoyunları zengindir. Çoğu “halay” cinsindendir. “Adana üçayağı, eli elime değdi, halebi, zeybek, çiftetelli, garip ve karşıda kavun yerler” başlıcalarıdır. Bölge türkü bakımından zengindir.
Eğitim: Hatay eğitim bakımından gelişmiş bir ilimizdir. Bütün köylerinde okul vardır. Okur-yazar nisbeti % 80’dir. Hatay ilinde 130 anaokul, 627 ilkokul, 127 ortaokul, 60 lise, meslekî ve teknik lise vardır. Üniversiteye bağlı 2 meslek yüksek okulu ile 2 eğitim fakültesi bulunmaktadır. Yeni Kurulan M.Kemal Üniversitesi 1993-1994 yılında eğitime başladı.
 
Hatayin Yerel Yemekleri

SARMAiÇi ( hatay okunusu sarmici )

Malzeme
1 büyük su bardağı ince çekilmiş bulgur 2 Çorba kaşığı salça veya dökülmüş baş biber 2 büyük domates veya bir yemek kaşığı salça 250 gr. taze soğan bir kuru soğan 1 demet maydanoz 1,5 yemek kaşığı nar ekşisi 1 orta su bardağı zeytinyağı tuz Marul, lahana veya asma yaprağı

Yapılışı
Bulgur, efsillenip (kepekleri savrulup) bir tepsiye konulur ve üstüne bir domates küçük doğranarak (bulgurun ıslanması için) yirmi dakika kadar beklenir (domates yoksa suyla ıslatılır) Sonra ince kıyılmış soğan, biber, domates kullanılmıyorsa domates salçası ve tuz eklenerek çok iyi yoğrulur. Yıkanıp suları süzülmüş ve ince doğranmış maydanoz, yine ufak kesilmiş domates karıştırılır. Nar ekşisi ve zeytinyağı ilave edilip üstü maydanozla süslenerek mevsimine göre marul, lahana veya asma yaprağıyla servis yapılır.


MÜCVER ( Hataycası "Öcce" )

--------------------------------------------------------------------------------

Malzeme
6yumurta 2 demet maydanoz ½ kg taze yeşil soğan 250 gr taze sarımsak 1 demet taze nane 3 yemek kaşığı un Toz kırmızı biber karabiber,kimyon

Yapılışı
Malzemeler (maydanoz, soğan, sarımsaklı nane) çok ince doğranır.Toz biber, kimyon, karabiber ve tuzla ince doğranan malzeme harmanlanır, un ilave edilip yumurtalar kırılarak karıştırılır. Mücver tavasında kızdırılmış zeytinyağında kaşık kaşık konularak her iki tarafı ayrı ayrı kızartılır. Not : İçine suyu sıkılmış patates rendesi konulursa daha gevrek olur.


BAYRAM SEMiRSEGi (SEMBÜSEK)

--------------------------------------------------------------------------------

Malzeme
1 kg baklava yufkası 600 gr kuşbaşı koyun eti 4 orta boy soğan 400gr margarin (Tereyağı) Tuz-karabiber

Yapılışı
Et güzelce yıkanıp 2 kaşık tereyağında bakır veya çelik tencerede yavaş yavaş suyunu çekinceye kadar kavrulur. Soğanlar ince doğranıp yağda sarartılır. Kavrulan et havanda tel tel oluncaya kadar dövülür. (Aynı işlem et öğütücüsünde yapılabilir.) Ete; soğan karabiber,tuz ilave edilerek karıştırılır. Bir yufka alınarak tezgah üstüne açılır,eritilmiş yağ üç kaşık) üzerinde gezdirilir. Üst ve alt kenarları ortada ağız ağıza gelecek şekilde katlanır. Üst parça ortadan diğerinin üstüne tekrar katlanır. Dört veya beş kareye bölünür. Her karenin ortasına harç konarak üçgen şeklinde kapatılır. Yağlanmış tepsiye dizilip üstleri yağlanır,orta hararetli fırında pembeleşinceye kadar pişirilir.

PEYNiRLi KÜNEFE

--------------------------------------------------------------------------------

Istek Uzerine

Malzeme
1 kg künefe (sanırım tel kadayıf olarak bilirsiniz) 800 gr tuzsuz beyaz peynir 300 gr tereyağı Şurubu: 1 kg şeker Şeker üstünü kapatacak miktarda suyla kaynatılarak ağdalı bir şurup elde edilir. Ateşten indirmeden önce biraz limon suyu damlatılır.

Yapılışı
İnce kenarlı 60 cm çapında bir tepside künefenin ortası açılıp tereyağı konulur. Hafif ateşte yağ künefeye yedirilip elle iyice tiftiklenir. Ateşten indirilen künefe ikiye ayrılır. Aynı tepsiye biraz tereyağı sürülüp ayrılan künefenin yarısı yarım cm. incelikte yayılıp sıkıca bastırılır. Üstüne ufalanmış tuzsuz taze peynir kenarlara taşmayacak biçimde yerleştirilir. Künefenin diğer yarısı peynirin üstünü kapatacak şekilde yarım cm incelikte, düzgün bir biçimde yayılıp, sıkıştırılarak kuvvetli ateşin üstünde hafif hafif döndürülerek altı pembeleşinceye kadar kızartılır. Ayrı yağlanmış bir tepsiye alt üst edilir. Diğer tarafı da kızartılıp pembeleştikten sonra bir tarafa alınır. Üzerine hazırlanan sıcak şurup dökülür ve afiyetle yenilir.

MERCiMEKLi BULGUR PiLAVI

--------------------------------------------------------------------------------

Malzeme : 1 su bardağı bulgur 1/2 su bardağı siyah mercimek 2 su bardağı su 1 büyükçe soğan 1/2 su bardağı zeytinyağı veya margarin, tuz

Yapılışı
Mercimek yıkanarak, taneleri diri kalacak şekilde haşlanır. Suyunun fazlası dökülüp 2 bardak kadar bırakılır. Kaynarken içine bulgur,tuz konup suyu çekilinceye kadar pişirilir. Soğanlar ay şeklinde doğranıp kızgın zeytinyağında kızartılır. Pişmiş pilavın üstüne dökülür.


Patlican Yogurtlama

--------------------------------------------------------------------------------

Malzeme
5 patlıcan 300 gr.süzme yoğurt 2 diş sarımsak (arzuya göre ) tuz

Yapılışı

Patlıcanlar fırınlanır. Kabukları soyulur ve püre haline getirilir. Çukur bir kapta süzme yoğurda yedirilir. Sarımsak ve tuz ilave edilerek karıştırılır. Üstüne biraz zeytinyağı gezdirilir.

Humus

--------------------------------------------------------------------------------

Malzeme

500 gr. nohut 4 tane limon 1,5 su bardağı tahin ( Tahinsizde olur ama zaten pek sevmem tahini ) Tuz, iki diş sarımsak


Yapılışı

Nohut bir gece önceden ıslatılır. Bir tencerede çok iyi pişinceye kadar haşlanır, suyu süzülür. İnce delikli süzgeçten iki defa geçirilir. Limonların suyu sıkılır, sarımsak dövülür, tahin ezilip püre haline getirilmiş nohuta karıştırılıp içine tuz eklenir. Bu karışım bir servis tabağına yayılarak konur. Üstüne kimyon, toz biber serpilir ve zeytinyağı gezdirilir. Üstü domates, turşu ve maydanozla süslenir. Not : Arzuya göre süneber (çam fıstığı) tereyağında kavrularak sade humusun üstüne dökülür.


Arap Kebabi

--------------------------------------------------------------------------------

Malzeme
250 gr koyun kıyması 250 gr kırmızı taze biber 3 orta boy soğan 150 gr domates 1 tatlı kaşığı domates salçası 1 demet maydanoz 1 çay kaşığı karabiber Yarım paket margarin

Yapılışı

Kıyma bir tencerede,hafif ateşte suyu çekilinceye kadar kavrulur. Yağı, tuzu, karabiberi ilave edilir. İnce doğranmış soğan ve kırmızı biber kıymaya karıştırılır, hafifçe öldürülür. Daha sonra kabuğu soyulmuş, küçük doğranmış domates ve salça tencereye ilave edilir. Hepsi karıştırılıp orta ateşte pişmeye bırakılır. Ateşten indirilmeden önce ince doğranmış maydanoz konulur. Çiğ köfteyle beraber de servis yapılabilir.


SIHILMAHSi

--------------------------------------------------------------------------------

Malzeme
1 kg 10 cm boyunda kabak 250 gr kıyma 1 baş soğan 2 kaşık salça 200 gr margarin 50 gr çam fıstığı (süneber) 1/2kg yoğurt Tuz,karabiber 2 diş sarımsak

Yapılışı

Kabaklar yıkanır, şapkası ve alt çiçek yeri kesilir. Tırtıklı bıçakla sıyrılarak soyulur, yıkanır, kurulanır. Oyacakla çiçek tarafından azıcık oyulur. Tavada kızdırılmış yağda hafif kızartılır. Kıyma, doğranmış soğanla kavrulur. Biraz salça, fıstıklar, tuz, karabiber eklenir. Kabaklara doldurulur, tavaya dizilir, salçalı su ilavesiyle pişirilir. Servis yapılırken sarmısaklı yoğurt üzerine dökülür. Not: Arzu edilirse içine çam fıstığı maydanoz ilave edilir.
 
Hatay Liman ve İskeleler

İSKENDERUN LİMANI :
Akdeniz'in kuzeydoğusunda konuşlanmakta olup
virgs.gif
Ortadoğu ülkelerine olan aktarma trafiğine olduğu kadar
virgs.gif
Güney ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine de hizmet vermektedir. Bu bakımdan
virgs.gif
aktarma limanı olarak önemli bir role sahiptir. Liman
virgs.gif
1400 m . uzunluğunda bir mendireğe sahip olup
virgs.gif
kuzey ve güney rüzgârlarından korunmaktadır. Liman girişinde derinlik 12 metredir. Demiryolu ve karayolu şebekesi ile bağlantılı genel amaçlı bir liman olup
virgs.gif
dökme
virgs.gif
Ro-Ro ve karışık eşyaya hizmet vermektedir.


PİLOTAJ/RÖMORKAJLimana giren ve çıkan gemiler için kılavuz almak zorunlu olup
virgs.gif
2000 GT'ye kadar olan gemiler için römorkör alma mecburiyeti yoktur. Hizmet
virgs.gif
24 saat boyunca
virgs.gif
Liman tarafından verilmektedir.


DENİZ VASITALARI90 ton kapasiteli bir yüzer vinç
virgs.gif
bir kılavuz botu
virgs.gif
4 römorkör
virgs.gif
2 palamar ve bir servis botu mevcuttur.


ELLEÇLEME EKİPMANLARILiman elleçleme ekipmanları arasında bir adet 42 tonluk dolu ve bir adet de 10 tonluk boş konteyner forklifti
virgs.gif
3-35 tonluk 17 adet rıhtım vinci
virgs.gif
5-25 tonluk 8 adet mobil vinç
virgs.gif
2 köprü vinci
virgs.gif
8 standart ve 13 kısa mastlı forklift
virgs.gif
5 paletli vinç ve 3 loder yer almaktadır. Limanda konteynerize yük için stoklama alanı mevcuttur.


DÖKME YÜK60.000 ton kapasiteli TMO'ya ait bir beton siloya sahip olan limanda rıhtımla bağlantılı bir konveyör sistemi mevcuttur. Ayrıca
virgs.gif
yükleme hızı saatte 350 ton
virgs.gif
boşaltma hızı saatte 250 ton olan bir cevher konveyörü de bulunmaktadır.


İSKENDERUN DEMİR – ÇELİK LİMANI
İsdemir Limanı
virgs.gif
6 adet rıhtımı
virgs.gif
1 adet dolfin (akaryakıt) iskelesi ve servis limanından oluşur. İsdemir Limanı; 2.400.000 ton/yıl kargo
virgs.gif
2.400.000 ton/yıl dökme sıvı
virgs.gif
7.200.000 ton/yıl dökme katı (kömür+cevher+ferro alyaj) kapasitesine sahiptir.


BOTAŞ LİMANI
Aynı anda 10.000 ile 350.000 DW tonaja kadar 4 gemi rıhtımlara yanaşabilecek büyüklükte olup
virgs.gif
saatte maksimum 60.000 ton yükleme kapasitesine sahiptir. Ayrıca saatte 40.000 tonluk boşaltma kapasitesi bulunmaktadır.


TOROS GÜBRE FABRİKALARI İSKELELERİ

Toros Gübre Fabrikasına ait 2 adet iskele mevcuttur. Bunlardan eski iskeleye 3 kuru yük gemisi
virgs.gif
2 sıvı yük gemisi ve yeni iskeleye 1 Ro–Ro gemisi
virgs.gif
2 kimyevi yük gemisi ile 2 sıvı yük gemisi ve 5 kuru yük gemisi yanaşabilmektedir.

DÖRTYOL BOTAŞ İSKELESİ
Tek gemi yanaşma kapasitesi olan tesis
virgs.gif
Batman – Dörtyol Boru Hattından gelen ham petrolü deniz tankerleri ile rafinerilere taşımaktadır.


EKİNCİ İSKELESİ

Toplam boyu 850 m. olan iskeleye aynı anda 3.000 – 10.000 DW tonluk 2 gemi yanaşabilmektedir. Tek vinci olan iskelede saatte 200 ton boşaltma ve 150 ton yükleme yapılabilmektedir.

YAZICI İSKELESİ
Rıhtım boyu 1.400 m. olan iskelenin yıllık ortalama olarak 3.500.000 tonluk yükleme – boşaltma kapasitesi vardır.


SARISEKİ SÜPER FOSFAT FABRİKASI İSKELESİ
İskele aynı zamanda 2.000 – 60.000 DW tonluk 4 geminin yanaşabileceği büyüklüktedir. İskelede bulunan 5 ton kapasiteli 2 vinç ile saatte 1.500 ton yükleme – boşaltma yapılabilmektedir.

KARAYOLLARI İSKELESİ
Karayollarına ait asfalt gemilerinin yanaştırıldığı iskeleye azami 2.000 DW tonluk 1 gemi yanaşabilmektedir.

DÖRTYOL DELTA PETROLLERİ ŞAMANDRASI
Aynı anda 2 gemi yanaşabilen şamandranın saatlik tahmil tahliye kapasitesi fuel – oil de 1.500 ton
virgs.gif
diğer sıvılarda 1.250 tondur. Şamandranın toplam 30.000 m3 depolama kapasitesi vardır.


DÖRTYOL AYGAZ ŞAMANDRASI
Tek gemi yanaşabilen şamandranın saatlik maksimum tahliye kapasitesi 800 tondur. Bu tesise gelen LPG
virgs.gif
15.000 ton kapasiteli depolara alınarak
virgs.gif
dolum tesisince tüketime hazır hale getirilmektedir.


PETROL OFİSİ ŞAMANDRASI
30.000 DW tonluk 1 geminin yanaşabilme kapasitesi olan tesisin
virgs.gif
84.000 tonluk depolama kapasitesi vardır.


ÇEKİŞAN (SHELL) ŞAMANDRALARI
1 gemi yanaşabilme kapasitesi olan tesisin depolama imkanı 18.000 tondur.

SASA (MOBİL) ŞAMANDRASI
Azami 35.000 DW tonluk 1 gemi yanaşabilme kapasitesi olan tesisin 87.000 ton depolama kapasitesi bulunmaktadır.


limanveiskeled3c7f4dz4.jpg
 
PEYNiRLi KÜNEFE

--------------------------------------------------------------------------------

Istek Uzerine

Malzeme
1 kg künefe (sanırım tel kadayıf olarak bilirsiniz) 800 gr tuzsuz beyaz peynir 300 gr tereyağı Şurubu: 1 kg şeker Şeker üstünü kapatacak miktarda suyla kaynatılarak ağdalı bir şurup elde edilir. Ateşten indirmeden önce biraz limon suyu damlatılır.

Yapılışı
İnce kenarlı 60 cm çapında bir tepside künefenin ortası açılıp tereyağı konulur. Hafif ateşte yağ künefeye yedirilip elle iyice tiftiklenir. Ateşten indirilen künefe ikiye ayrılır. Aynı tepsiye biraz tereyağı sürülüp ayrılan künefenin yarısı yarım cm. incelikte yayılıp sıkıca bastırılır. Üstüne ufalanmış tuzsuz taze peynir kenarlara taşmayacak biçimde yerleştirilir. Künefenin diğer yarısı peynirin üstünü kapatacak şekilde yarım cm incelikte, düzgün bir biçimde yayılıp, sıkıştırılarak kuvvetli ateşin üstünde hafif hafif döndürülerek altı pembeleşinceye kadar kızartılır. Ayrı yağlanmış bir tepsiye alt üst edilir. Diğer tarafı da kızartılıp pembeleştikten sonra bir tarafa alınır. Üzerine hazırlanan sıcak şurup dökülür ve afiyetle yenilir.

Çok güzel oluyo canım istedi:D
 
Geri
Üst