'Hayır oğlum, gitme!'

*GüMüŞ*

Yeni Üye
Üye
'Hayır oğlum, gitme!'
"ABD'de hapiste bulunan vicdani retçi çavuş Camilo Mejias: 'Bu savaşın Amerika'nın dünyayı daha güvenli bir yer yapması için olduğunu söyleyemem. Demokrasi için olduğunu da söyleyemem. Terörizmi önlemek için olduğunu da söyleyemem. Ben Irak'ta bulunmak, insanları öldürmek ve öldürülmek için tek bir iyi neden bulamıyorum."
Irak savaşı, Amerikan halkının hayatına ciddi olarak, Amerika Saddam rejimini devirdikten sonra girdi. Geçen yıl 1 Mayıs sonrasında direnişçiler günde en az 1, kimi zaman da onlarca Amerikan askeri öldürerek işgal güçlerine yanıt verdi

GÜNEŞ ÜNSAL
Ve şu ana kadar 600'ün üzerinde işgal gücü askeri öldürüldü, bu ülkelerin birçok vatandaşı kaçırıldı. Art arda gelen ölümler ABD kamuoyundan saklanmaya çalışılırken, müttefik ülkeler askerlerini çekme kararı aldığını birer birer açıkladı. İspanya'nın ardından Dominik Cumhuriyeti ve Honduras da Irak'tan askerlerini çekmeye başladı.

"Irak'a özgürlük götürmek" adı altında başlatılan işgalin ABD kamuoyunda yarattığı sis perdesi Amerikan askerlerinin tabutlarının gelişi ile aralandı. Ancak ölümlere ilişkin fotoğraf ve ayrıntıların Bush yönetimince sansürlenmesi büyük bir tepkinin verilmesini geciktirdi. Bu sansürün hükmü Amerikan bayrağına sarılı 16 tabutun fotoğraflarının yayınlanmasına dek sürdü. Kendini fanusuna kapatmış Amerikalı, bu fotoğraflarla sarsıldı ve eylemlerine de hız verdi. Bazı Amerikalı ordu mensuplarının Irak'a dönmeyi reddederek başını çektiği hareket, bu fotoğraflarla canlandı.

'Bir gün ölü gelebilir!'
Bir Amerikalının, Anneler Günü dolayısı ile annelere, "Çocuklarınızı göndermeyin, bir gün ölüleri gelebilir" şeklinde yaptığı çağrı, bu hareketliliğin tam ortasına bomba gibi düştü. Şimdi savaş karşıtı hareketin bu noktadan yola çıkarak daha duyarlı ve aktif olması bekleniyor. İşte Amerikalı Rosemarie Slavenas'ın Irak'ta ölen oğlu Brian Slavenas'a yazdığı tüyler ürpertici şiir ve Irak'a gitmeyi reddeden Amerikalı ordu mensuplarına destek verilmesi çağrısı:

"Oğlum beni çağırıyor, Anne!

Neden izin verdin bunların olmasına? / Ben senin göğsünde hızla çarpan kalp atışları değil miydim?

Neden durdun ve bana elveda dedin? / Neden ağlamadın, 'Hayır! Gitme!' / Ve beni niye tehlikeden uzak tutmadın? / Tıpkı çocukluğumda yaptığın gibi

Neden durdun ve gitmemi izledin,

Bağdat ateşler içerisinde yanarken,

Diğer çocukların öleceğini düşünüp / "Ama bu benim oğlum değil" mi dedin?

Neden durdun ve benim gitmemi izledin? / Bağdat ateşler içerisinde yanarken / Diğer çocuklar ölür, ben değil" / Diye mi düşündün?"

"Savaşa Hayır De" çağrısı şöyle sürüyor: "Bütün dünya çocuklarının anne ve babaları olarak bizler çocuklarımıza 'Hayır, gitme' demenin daha etkili yollarını bulabilirdik. Şu anda sadece yüzleri bulan İsrailli askerin reddettiği, işgal edilmiş topraklarda Filistin halkına reva görülen insanlık dışı uygulamaları yapan gaddar İsrail askerleri ile birlikte hizmet etmeyi biz de reddedebilirdik. Her açıdan Camilo Mejias gibi 'Hayır, biz geri dönmeyeceğiz' diyen askerlerimizi ve ordu mensuplarını destekleyelim"

Bir vicdani retçi
Camilo Mejias:
Vicdanı retçi. Şu anda Ft. Bragg cezaevinde tutuluyor ve vatan hainliği ile suçlanıyor. Basınla konuşması yasak. Mektuplar yolu ile oluşturulan iletişim ağından ulaşan mektubunda Camilo ne kadar çok insanın özgürlük için ayağa kalktığını görmenin cesaret verici olduğunu söylüyor. Bunun aynı zamanda Amerika'da ne kadar çok özgürlük hakkının Bush yönetimi tarafından çiğnendiğini de gösterdiğini belirten Camilo, "Kadınların yürüyüşü gösteriyor ki, güçlü olan biziz. Böyle bir hareketin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum" diyor.

Tutuklanmadan önce, 60 dakika boyunca Amerika'nın Irak'ta bulunmasının illegal olduğunu anlatan Camilo, Irak'ta ne için savaştığınızı düşünüyorsunuz sorusunu da şöyle yanıtlamış: "Bu savaşın Amerika'nın dünyayı daha güvenli bir yer yapması için olduğunu söyleyemem. Demokrasi için olduğunu da söyleyemem. Terörizmi önlemek için olduğunu da söyleyemem. Ben Irak'ta bulunmak, insanları öldürmek ve öldürülmek için tek bir iyi neden bulamıyorum." Savaş karşıtları çavuş Camilo Mejia'nın mektuplarla desteklenmesini istiyor.

Görmeyen bir başkan
Öte yandan, savaş karşıtı hareket Iraklılara uygulanan işkencelerin yeni olmadığını da vurguluyor. Bu konuda yeni açılan "Korunmasız" isimli sergide fotoğraflarla, beyazların siyahlara yaptıkları işkenceler resmedilmiş. Mississippi'de yer alan Jackson Devlet Üniversitesinde açılan sergiyi anlatan Cecelia Luschnig'de, "Bir ülke ki var olmayan, ya da bir başkan ki görmeyen" diye başladığı mektubunda Amerikan Başkanı'na soruyor: "George W. Bush, Irak kurbanlarına yapılan iğrenç işkence fotoğraflarını bulur, ancak bunlar onun bildiği Amerika'da değildir. Cumartesi sabahı radyo, Bush'un şaşırtıcı açıklamasını verir. Ona göre gösterilen resimler var olmayan bir ülkedendir. Merak ediyorum; Bush, Mississippi'de bluğ çağındaki Emmet Till'in, beyaz bir kadına ıslık çaldığı için işkence ile iğdiş edilen, tanınmaz hale gelene kadar dövülen fotoğraflarını gördü mü? George W. Bush resimli kitaplara bakmaktan hoşlanıyormuş. Belki Bush, tekrar gülümsemeden ve Amerikalı olmanın ne kadar iyi bir şey olduğu konusunda övünmeden, ülkesi ve değerleri hakkında daha çok öğrenmek için bu resimlere daha çok bakmalı." İSTANBUL

Askerler ölmeye devam ediyor!
Bağdat'ta 2 Amerikan askeri öldürülürken, Avustralya, Irak'ta iktidarı devralacak hükümetin istemesi halinde birliklerini çekeceğini bildirdi. Bağdat'ın güneyinde isyancıların havan topu ve pusu ateşine maruz kalması sunucu I. Zırhlı Tümen'den 2 asker ölmesiyle birlikte 9 Nisan 2003'ten bu yana 560'ın üzerinde Amerikan askeri öldü. Öte yandan, Avustralya, Irak'ta iktidarı devralacak hükümetin istemesi halinde birliklerini çekeceğini bildirdi. Avustralya Dışişleri Bakanlığı'ndan adının gizli tutulmasını isteyen bir yetkili, Irak halkının güvenli ve özgür bir gelecek kurmasına katkıda bulunmak amacıyla Avustralya birliklerinin, görevin tamamlanması ya da Irak hükümetinin artık yardıma ihtiyaç kalmadığına karar vermesi halinde bölgeyi terk etmekten memnuniyet duyacağını söyledi.



kaynak:savaskarsitlari.org
 
Geri
Üst