1. Misafir

    Misafir Forum Okuru

    Hellim peyniri nasıl kızartılır

    Konu, 'Yemek Tarifleri' kısmında Misafir tarafından paylaşıldı.

    hellim peyniri nasıl kızartılır hellim peyniri, nereye aittir, nasıl kızartılır, nasıl pişer, nasıl yapılır, tarifleri, yapılışı, kızartma, hakkında detaylı bilgiler burada arkadaşlar


    Hellim peyniri Kıbrıs'a has bir lezzettir. Kıbrıslı'ların sofrasından eksik etmediği, içersine taze nane yaprağıda koyarak ya da kızartarak yedikleri bir peynir çeşididir Melek'lerim.



    < Konu Resmi..>



    Kıbrıs Rumlarının “halloumi” dedikleri hellim peyniri, Türkiye de Akdeniz yöresinde özellikle Mersin ve Silifke’de de yapılmaktadır.

    Orta sert, hafif uzayan, biraz tuzlu bir peynir olan hellim peynirinin tavası da çok güzel olmaktadır. Yaklaşık 250 gr.lık topaklar şeklinde hazırlanır veya dikörtgen kalıplarda bol tuzla salamura yapılır. Bu sebeple uzun ömürlü bir peynirdir.

    Hellim peyniri çiğ sütten yapılır…

    Hellim peyniri geleneksel yöntemlerle çiğ inek, koyun veya keçi sütü ile yapılır. Pastörize edilmemiş taze süt 37 dereceye kadar ısıtılır. Biraz soğuduktan sonra 30 derecede mayalanır.

    Pıhtılaşıncaya kadar bekletilir, ardından baş parmağın yarısı kadar büyüklükte parçalara ayrılır. Parçalanan pıhtı 33 derece dolayında ısıtılır, karıştırılır, ardından kalıplara alınarak yarım saat baskıdan geçirilip, süzülür.

    Teleme, ortalama yarım kiloluk dilimlere bölünür. Bu sırrada loru alınmış olan kendi peyniraltı suyunda kaynama noktasında (95 derece civarı) 80-90 dakika haşlanır. Üste çıkan peynir kalıpları alınır ve elle hafif bir baskıdan geçirilir, yüzeyleri tuzlanır.

    Tuzlanan kalıplar ikiye katlanıp sularının iyice süzülmesi için 30-40 dakika bekletilir. Daha sonra küpte veya tenekede salamuraya konur. Tüketiciye vakumlanmış ambalaj ile sunulan sanayi tipi hellim peyniri ise tam yağlı pastörize inek sütünden yapılmaktadır. 7-10 gün dinlendirildikten sonra vakum ambalajlar içinde satışa sunulmaktadır.

    Nerelerde kullanılır ?

    Hellim peyniri Kıbrıs mutfağında kahvaltıdan et yemeklerine kadar pek çok yerde kullanılmaktadır. Mesela küçük küp şeklinde doğranarak ızgarası yapılır. Rendelenip köftenin içine katılır. Hellim peynirli köfte Kıbrıs mutfağının tipik yemeğidir. Bunların dışında doğrandıktan sonra lavaş ekmeğin içine konulan hellim peyniri, fırında pişirilip börek gibi tüketilmektedir.


     
Hellim peyniri nasıl kızartılır konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Hellim peynir ve Izgara patlıcan karışımı

    Hellim peynir ve Izgara patlıcan karışımı

    Hellim peynirine bayılıyorum hele ki ızgarayla birleşince muhteşem :) Tavsiye ederim :) Malzemeler, 1 adet patlıcan 1 yemek kaşığı sıvıyağ 100 gram hellim peyniri Tuz Hazırlanışı, Patlıcanların kabuklarını soymadan halka şeklinde doğrayın. Mutfak fırçasını sıvıyağa batırıp patlıcanların her iki tarafını yağlayın. Fırının ızgara teline yağlanmış patlıcanları dizin. En yüksek...
  2. Peynirin iyisi nasıl anlaşılır? Peynirin faydası..

    Peynirin iyisi nasıl anlaşılır? Peynirin faydası..

    çeçil peyniri nasıl yenir peynirin tuzu nasıl alınır küflenmiş kaşar yenir mi kaşar neden küflenir Peynir yemek için ne çok bahanemiz var! Kahvaltıda tek başına yediğimiz yetmez, börekte, yemekte, makarnada, çorbada hatta tatlıda bile kullanırız. Peki, gerçekten kaliteli, besin değeri yüksek ve uzun süre bozulmadan muhafaza edeceğimiz bir peyniri nasıl anlarız? Peynirin faydalarından nasıl...
  3. Hellim peyniri nasıl yapılır?

    Hellim peyniri nasıl yapılır?

    hellim peyniri nasıl yapılır hellim peyniri nasıl kızartılır pişirilir nasil yapilir yenir Kıbrıs'a özel bir peynir olan hellim peyniri özellikleri yapılışı hakkında sizlere detaylı bilgileri veriyorum. Peynir dünyamızın bu ayki konuğu Kıbrıs’a has hellim peyniri. Kıbrıslıların “karpuzla hellim bulsam hergün yerim” diyecek kadar sevdikleri bu peynirin içine taze nane yaprağı konan çeşidi de...
  4. Acaba Evde hellim peyniri nasıl yapılır

    Acaba Evde hellim peyniri nasıl yapılır

    Hellim peyniri hiç yediniz mi bilmiyorum ama yemediyseniz mutlaka yemenizi öneriyorum. Bilenler bilir hellim peyniri hem az bulunur hemde biraz maliyet olarak tuzludur yani pahalıdır. Ben Evde hellim peyniri yapmak istiyorum ama nasıl yapılır bilmiyorum aranızda Evde hellim peyniri nasıl yapılır bilen varsa lütfen yazsın bana
  5. Evde Nasıl Hellim Peyniri Yapılır ?

    Evde Nasıl Hellim Peyniri Yapılır ?

    Hellim Peyniri yapımı Evde Hellim peyniri nasıl yapılır Sevgili melekler, evde kendi ellerinizle yoğurt mayalayabileceğiniz gibi peynir de yapabilirsiniz. En basit peynir yapımı lordur. Evde lor yapmak için çiğ sütü ocağa koyup içine biraz sirke ekleyerek kaynatmalı ve çökmesini sağlamalısınız. Daha sonra kevgire koyup beklettiğinizde taze lor elde etmiş olursunuz. Ya öylece tüketirsiniz ya...

Sayfayı Paylaş