Hepimiz Renkleri Aynı Tonlarda Mı Görürüz?

T

TİTAN

Forum Okuru
Hepimiz Renkleri Aynı Tonlarda Mı Görürüz?
renkler, aynı mı görürüz, renk tonları, sebepleri, resimleri, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz

renkler-124.jpg


Sevgili melekler,
İnsanoğlu, kendini bildiği günden bugüne, renk hadisesine ne yazık ki bir kullanım aracı veya obje olarak bakmış, ne güzel kırmızı döpiyes veya sarı kazak deyip geçmiştir.
Şöyle bir düşününce gördüğümüz bir rengi başka insanlar da aynı tonda mı görüyor acaba?Özellikle aynı zevklere sahip iki insan..

Renkler, gözün ışığa duyarlı bölümü olan retina tabakasında bulunan özel hücreler tarafından tanımlanır. Bu hücreler iki tiptir. Çomakçık hücreleri siyah-beyaz görüşten sorumlu iken, koni hücreleri de diğer renklerin tanımlanmasından sorumludur. Göz tarafından algılanan ışık, çomakçık ve koni hücrelerine ulaştığı zaman uyartı meydana gelmiş olur. Çomakçık hücrelerinin dış yüzeyinde bulunan ince zar uzantıları, “rhodopsin” adı verilen kırmızı renkli bir görme pigmenti ile birleşmiş durumdadır.
Koni hücrelerinde ise, rhodopsin yerine “iodopsin” adı verilen bir renk pigmenti bulunur. Her iki renk pigmenti de, opsin ve retinalin farklı bileşimleri ile meydana gelir. Omurgalılarda iki retinal ve birçok opsin tipi bulunduğu kanıtlanmıştır. Renk algılanması da, bunların çeşitli kombinasyonları ile meydana gelmektedir. Bu açıdan bakıldığında, hepimizin farklı kombinasyonları farklı tonlar için kullanabiliyor olabileceğimiz ve dolayısıyla da renk tonlarını birbirimizden farklı şekilde görüyor olabileceğimiz ihtimali ortaya çıkmaktadır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst