Her üç kişiden birinin ölüm nedeni kanser olacak

nisan

Yeni Üye
Üye
Her üç kişiden birinin ölüm nedeni kanser olacak
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nezih Meydan, ''Yaş ortalamasının da artmasıyla önümüzdeki 15 yıl içinde, ölen her 3 kişiden birinin ölümü nedeni kanser olarak hesaplanmaktadır'' dedi.
kanser2.jpg
Aydın Sağlık Müdürlüğü tarafından 1-7 Nisan Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında, Aydın Halk Eğitim Merkezinde ''Kansere Genel Bakış'' konulu panel düzenlendi.

Aydın Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, kanserin, Türkiye'de nedeni bilinen ölümler arasında kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Kanserle mücadelenin en önemli basamaklarının toplumu bilinçlendirme ve erken tanı olduğunu ifade eden Çobanoğlu, ''Sağlık Müdürlüğü olarak, teşhis ve tedavi hizmetlerini geliştirmenin yanı sıra, halkı bilinçlendirme çalışmalarına da ağırlık vermekteyiz'' diye konuştu.


-''HER 3 KİŞİDEN BİRİNİN ÖLÜM NEDENİ''-


ADÜ Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nezih Meydan, kanserin, yaşla birlikte artan bir hastalık olduğunu, dünyada her 100 kişiden 28'inin kalp hastalıklarına, 23'ünün ise kansere bağlı olarak öldüğünü söyledi.

Son 50 yılda kalp, inme ve zatürre gibi hastalıklara bağlı ölümlerde üçte birine varan azalmalar görülürken, kanser ölümlerinde bir azalma olmadığını dile getiren Meydan, ''Yaş ortalamasının da artması ile önümüzdeki 15 yıl içinde, ölen her 3 kişiden birinin ölüm nedeninin kanser olacağı hesaplanmaktadır'' diye konuştu.

ADÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Mehmet Polatlı da ''Sigara ve Sağlık'' konulu konuşmasında, Türkiye'de kadınlarda ve erkeklerde en sık görülen kanser çeşidinin akciğer kanseri olduğunu söyledi.

Polatlı, akciğer kanserlerinin yüzde 95'inin sigaradan kaynaklandığını ve dünyada her 8 saniyede bir kişinin sigaradan öldüğünü ifade etti.

Sigara içenlerin kanserden ölüm oranının, içmeyenlere nazaran 25 kat daha fazla olduğunu dile getiren Polatlı, ''Dünyada kadınların yüzde 10-12'si, erkeklerin ise yüzde 47-52'si sigara içiyor. Türkiye'de kadınların yüzde 24'ü, erkeklerin yüzde 63'ü sigara içiyor'' diye konuştu.

Aydın Sağlık Müdür Yardımcısı ve İl Kanser Koordinatörü Dr. Ramazan Tozlu ise Aydın'da 2007 yılında en çok görülen kanser türünün cilt ve akciğer kanseri olduğunu kaydetti
 
Ce: Her üç kişiden birinin ölüm nedeni kanser olacak

allah korusun...ellerine sağlık canım :)
 
Geri
Üst