Hidrosalpenkse neden oluşur?

Uzman SühaN

Administrator
Hidrosalpenkse neden oluşur?
Hidrosalpenks genellikle tüplerdeki eski bir enfeksiyon nedeniyle oluşur. Bu enfeksiyonlara cinsel yolla bulaşan bir hastalık sebep olabilmektedir. Diğer nedenler içinde daha önceden geçirilmiş bir ameliyat (özellikle de tüplerle ilgili ameliyatlar) veya pelvisteki şiddetli adezyonlar (yapışıklıklar) yer almaktadır.
Hidrosalpenksin semptomları nelerdir?
Hidrosalpenksli bazı kadınlar göbeğin alt kısmında veya karında sık sık veya devamlı olarak ağrı hissedebilmektedirler. Vajinal akıntı da olabilmektedir. Diğer kadınlarda hiç semptom olmayabilmektedir.




h.jpg



Tüplerin tıkanıklığı sonucu oluşan, tüpün içi sıvı dolu şişkin olan kısımlarına verilen isimdir.Hidrosalpenks genellikle rahim filmi ile ve bazen de ultrason muayenesi sırasında tespit edilebilmektedir.Fallop tüpleri rahime bağlıdır. Normalde fallop tüpü her ay yumurtalıktan salınan yumurtayı alır.Sperm vajinadan rahime doğru ilerler ve iki tüpten birinde yumurtayla buluşur. Yumurta ve sperm birleştiğinde döllenme gerçekleşir ve embriyo gelişimi başlar. Embriyo tüpten rahime doğru ilerler. Rahime ulaştığında rahim duvarına yerleşir ve bebek gelişimi başlar. Geçirilmiş bir enfeksiyon tüplerin sıvı ile dolmasına ve genişlemesine yol açabilir. Bu durumdaki tüpe hidrosalpenks adı verilir. Rahimde normal bir gebelik oluşamaz çünkü tüp şiddetli bir şekilde zarar görmüş ve engellenmiş olabilmektedir. Bu engel yumurta ve spermin buluşmasına müsaade etmeyebilmektedir.
x-ışını işlemi:
Doktor rahim ağzınıza bir alet yerleştirir ve rahminize özel bir sıvı enjekte eder. X-ışınıyla (histerosalpingogram -HSG- adı verilir) sıvının nereye gittiğini görür. Tüpler açıksa sıvı tüplerden dışarı akacaktır. Eğer tüpler tıkalıysa sıvı akmayacak ve doktorunuz hidrosalpenks olup olmadığını söyleyebilecektir. Genellikle doktor vajinadan rahime doğru bir boya vererek tüplerin sonuna kadar gidip gitmediğine bakmaktadır.
Fakat bazen bu test yanlışlıkla tüplerinizin rahminizle birleştikleri yerden tıkalı olduğunu da gösterebilir (yanlış pozitif). Bu yanlış pozitif bulgu kadınların %15’inde görülür.Röntgen işlemi ile görüntüleme
Ultrason:
Doktorunuz ultrasonla tüplerinize bakabilir, fakat genellikle değerlendirme yetersizdir.Ameliyat:
Doktorunuz göbek deliğinizin hemen altından küçük bir delik açar ve karnınızın içine özel bir teleskop (laparoskop) yerleştirir.Bu teleskopun arkasına portatif bir kamera bağlıdır ve doktor karnınızın içini televizyondan görebilir.
Bu ameliyat (laparoskopi) sırasında tıkalı olup olmadıklarını görmek için tüplerinize bakılır.Hidrosalpinksiniz varsa tüpünüz bir sosis misali şişmiş olarak görülür.Genellikle doktor vajinadan rahme ve tüplere doğru boyalı su verir ve bu suyun tüplerin ucundan karnınızın içine dökülüp dökülmediğini izler.Doktorunuz laparoskopi sırasında karnınıza yapılan diğer küçük kesilerden gerekli ise cerrahi işlemler de yapabilir.Fallop tüpleriniz tamamen tıkalıysa, yumurta tüplerden rahime doğru geçemez. Bu durumda hamile kalabilmek için önce hidrosalpinks (hidrosalpenks) tedavisi yapılmalıdır. Doktorunuz ameliyatla tüplerinizi açabilmektedir. Bu yöntem artık kullanılmamakta olup, yardımcı üreme teknikleri tercih edilmektedir. Eğer tüplerde çok fazla hasar varsa, tüpler açık olsa bile yumurta tüplerden geçemeyebilir. Normalde tüplerin içi mikroskopik boyutlarda tüycüklerle kaplı olup bu tüycüklerin koordineli hareketleri yumurtanın tüp içindeki yolculuğuna yardımcı olur. Ayrıca tıpkı bağırsaklarımızın içi gibi kıvrıntılar da vardır. Enfeksiyon ve hidrosalpinkse bağlı basınç artışı tüpün bu fonksiyonel yapısını bazen kalıcı olarak bozmuştur. Bu tedavilerden biri de, in-vitro fertilizasyon (IVF)(Tüp Bebek) dur. Bu prosedürde yumurta ve sperm laboratuvar ortamında birleştirilir. Daha sonra doktor döllenen yumurtaları (embriyoları) rahime yerleştirir. Hidrosalpenksiniz varsa bilinmeyen nedenlerden ötürü IVF işe yaramayabilmektedir. IVF tedavisine başlamadan önce doktorunuz tüpün alınmasını veya rahimden ayrılmasını önerebilir.
 
Geri
Üst