hikmeti istediğin kadar söyle, sen ehil değilsen uzaktır o senden

melikee

Yeni Üye
Üye
hikmeti istediğin kadar söyle, sen ehil değilsen uzaktır o senden
Düsünen,hisseden insan,dünyada olup biten herşeyin bir hikmete dayandığını anlamada zorlanmaz.
Dünyada her varlık bir hikmetle ayakta durmaktadır.İyi olsun, kötü olsun ;güzel olsun cirkin olsun;zararlı olsun,faydalı olsun herr varlık varlığını ilahi hikmetlere borçludur.

Zıtlık olmazsa varlıkları birbirinden nasıl ayırt edebiliriz?
Güzelin, doğrunun faydalının hakkını nasıl teslim eder,kıymetini nasıl biliriz?
şeytanın, nefsin,kötülüğün düşmanın varlığını şer bilme.Bunlar sana istikamet ufkunda yol alman için kuvvet versinler.

'<Allah'ın üstünlük bulutundan hikmet yağmuru yağar.'ve böylece iç içe hikmetler öyle kuşatır ki herkesi,her yeri,her şeyi!Ama bunlar ıgörecek göz,anlayacak basiret lazım,irfan lazım,sezgi lazım.
hikmet sadece gönül ehlinin gıdasıdır ve bu gizli defineyi ancak gönül ehli bulup çıkarabilir.Hakikate kör,sağır kesilenlerin üstüne hikmet yağmurları sağanak sağanak yağsa bile bunların bu hikmetlere uyanmaları mümkün olmaz.
HİKMET KULLUĞUN,ŞÜKRÜN,TEFEKKÜRÜN ANAHTARIDIR
RAbbim hikmet sahibidir ,her işi hikmet doludur.Sevdigi kullarını da hikmetten nasiplendirir.öyleyse 'YA RABBİ BANA HİKMET VER VE BENİ HAYIRLI KULLARIN ARASINA DAHİL EYLE' demeli de hikmeti, her kula nasip olmayan bu mavera iksirini arzulamalıdır.
ARZULAMAK KAVUŞMANIN ÖNSÖZÜDÜR
arzulamalıyız kalbimiz ve ruhumuz kavuşmaya layık bir hal edinebilsin.
Ama hikmet cok yükseklerde uçan bir kartaldır ki sıradan duygu-düsünce sahiplerinin bahcesine konmaz
'Rabbimiz hikmeti diledigine verir.Kime hikmet edilmisse,dogrusu,büyük bir hayra mashar olmustur.Ancak tam akıllı olanlar gerceklerı anlar ve düsünürler.'
bir hikmet örnegi;Ashapdan Ebu hallad(ra)anlatıyor:Resülullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:"bir kimseye dünyaya karsı zühd ve az konusma hasletlerinin verildigini görurseniz ona yaklasın ve sözlerini dikkatle dinleyin.Cünkü o hikmetli sözler eder veya ona hikmet ilham edilir.'
Hikmet ne yemege benzer ne eglenmeye.Dünyadaki her zevkin,güzelliğin üstünde ve ötesindedır.Kalbin ve ruhun derin bir buutta kendine gelmesıyle belirir ki bu hal,bütün dünya ilgilerinin,kaygılarının uzagında ınsanı mutlak hikmet sahibine ceker durur.
HİKMETİ İSTEDİGİN KADAR SÖYLE,SEN EHLİL DEGILSEN UZAKTIR O SENDEN.İSTER YAZ BELİRT,İSTER SÖYLE,ANLAT.O SENDEN YÜZÜNÜ GİZLER A İNATCI,BAGLARINI KOPARIRDA KACAR SENDEN;FAKAT YANAR YAKILIRSAN OKUMASAN BİLE YANIŞINI GÖRÜRDE O BİLGİ,ELİNDE ALIŞMIS KUŞA DÖNER.O, HER USTA OLMAYAN KİŞİNİN YANINDA DURMAZ."KÖYLÜNÜN EVİNDEKİ TAVUS KUSU GİBİ HANİ"(MéVLANA)
 
Cevap: hikmeti istediğin kadar söyle, sen ehil değilsen uzaktır o senden

allah razı olsun
 
Geri
Üst