Hint mutfağı / Tarka Dhal (Mercimekli Sos )

Hint mutfağı / Tarka Dhal (Mercimekli Sos )
hint sosları mercimek sosu
Malzemeler:

- 115 gr. Kırmızı mercimek
- 50 gr. Sarı mercimek
- 2,5 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı toz zencefil
- 4 diş sarımsak
- 4 çay kaşığı zerdaçal
- 2 adet sivri biber
- 1 tatlı kaşığı tuz

Sosu İçin
- 2 yemek kaşığı sıvı margarin
- 1 adet soğan
- 1 çay kaşığı hardal tohumu
- 1 tatlı kaşığı kırmızı acı biber
- 1 adet domates

Süslemek İçin
- 10 adet taze kişniş yaprağı
- 2 adet sivri biber acı
- 1/2 demet taze nane


Yapilisi:

2 adet sivri biberin içini çıkarıp, kıyınız.

2,5 bardağı su içinde ayıklanmış mercimekleri toz zencefil, sarımsak, zerdaçal ve kıyılmış sivribiberi ekleyip, mercimekler pişene kadar kaynatınız (10-15 dakika)
Mixerde kalın püre haline gelene kadar çekiniz.
Tuz ile baharatlandırınız.


Sosu

Kuru soğanı yemeklik doğrayınız.
Domatesin kabuğunu soyup, küp küp doğrayınız.
Yayvan bir tencerede sıvı margarini kızdırıp, kuru soğanları pembeleşinceye kadar kavurunuz.
Daha sonra içine hardal tohumu, acı kırmızı biber, ve doğranmış domatesleri ekleyip, bir taşım kavurunuz.

Hazırladığınız sosu, püre haline getirdiğiniz mercimeklere ekleyip, hepsini birlikte bir taşım pişiriniz.
Acı sivri biberlerin içini çıkarıp, ince ince kıyınız.
Taze nane ve kişniş yapraklarını kıyınız.

Mercimek sosunu servis tabağına alıp üzerini acı sivri biber, taze kişniş ve taze nane ile süsleyip, sosu ılık olarak servis ediniz.
 
Üst