Histerosonografi Nedir Neden çekilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Histerosonografi Nedir Neden çekilir ?
İnfertilite tedavisi sürecine başlarken tanı testleri, klinik planınızın oluşturulabilmesi için atmanız gereken ilk adım olacaktır. İnfertilite, üç ana testin sonucuna göre teşhis edilir: Adetin 3. günü bakılan hormon testleri ,Histerosonografi ve erkek ten semen analizi. Her test, kavrama önem veren farklı bir bileşene bakar.

Adetin 3. günü hormon testi Östrojen ve LH (Luteinizan Hormon) seviyeleri, folliküllerin olgunlaşması hakkında bilgi verebilirken FSH (Folikül Uyarıcı Hormon) ve AMH (Anti-Müllerian Hormon) yumurta miktarı , rezervi hakkında bilgi verir.
Histerosonografi fallop tüplerinin ve uterusun durumunu belirler.
Sperm analizi: Erkeğin sperminin miktar ve kalitesini, özellikle de sperm sayısı, morfolojisi (boyut ve şekil) ve motilite (ileriye doğru ilerleyişteki sayı) gibi parametrelere bakar.


Histerosonografi Nedir.jpg





Histerosonografi gebe kalma konusunda zorluk çeken bir kadının rahim ve fallop tüplerini incelemek için floroskopi olarak adlandırılan gerçek zamanlı x-ışını formunu kullanır. Aynı zamanda uterustaki anormalliklerden kaynaklanan düşükleri araştırmak ve tümör kitleleri, yapışıklıkları ve uterin fibroidlerin varlığını ve ciddiyetini belirlemek için kullanılır.Histerosonografi hastanın daha sonra gebe kalmasına izin vermek için tıkanmış fallop tüplerini açabilir.

Bu tip röntgen ışınları ve kontrast maddeleri kullanır, böylece uterus ve fallop tüpleri röntgen görüntülerinde net bir şekilde görünür. Kullanılan röntgen türüne floroskopi denir ve hareketsiz görüntü yerine bir video görüntüsü oluşturur.Radyolog, üreme sisteminiz boyunca hareket eden boyayı izleyebilir. Daha sonra fallop tüplerinizde tıkanma olup olmadığınızı veya uterustaki diğer yapısal anormalliklerinizin olup olmadığını görebileceklerdir.

Prosedür, rahim doğumsal veya edinilmiş anormalliklerinden kaynaklanan tekrarlanan düşükleri araştırmak ve bu anormalliklerin varlığını ve ciddiyetini belirlemek için kullanılabilir:

Tümör kitleleri
Yapışıklık
Rahim myomları

İşlem nasıl yapılıyor ?

Prosedür bir jinekolojik muayene gibidir. Hasta muayene masasının arkasında dizleri bükülmüş veya ayağı üzengi ile tutturulmuş ve vajinaya spekulum yerleştirilmiştir. Serviks sonra temizlenir, ve bir kateter serviks içine sokulur. Spekulum çıkarılır ve hasta floroskopi kamerasının altına dikkatlice yerleştirilir. Ardından kontrast madde, rahim boşluğunu, fallop tüplerini ve periton boşluğunu kateteri doldurmaya başlar ve floroskopik görüntüler alınır.Histerosonografi genellikle 30 dakika içinde tamamlanır.


İşlem ne zaman yapılıyor ?

Histerosonografi işlemi, adet döneminden bir hafta sonra, ancak muayene sırasında hamile olmadığınızı kesinleştirmek için ovulasyondan önce gerçekleştirilir .Prosedürden önceki gece, bağırsaklarınızı boşaltmak için bir müshil veya lavman kullanmanız istenebilir; böylece uterus ve çevredeki yapılar açıkça görülebilir.Bazı hastalar bu testi acı verici buluyor, bu nedenle hekim işlem öncesi ve sonrası ağrı kesici uygulayabilir.Doktorunuz, prosedür hakkında endişeleriniz varsa rahatlamanıza yardımcı olması için bir sakinleştirici reçete edebilir.Bu röntgen testinde kontrast boya kullanılır. Kontrast boya, enjekte edildiğinde, çevredeki bazı organların ve dokuların görüntüsünü vurgular. Bu boya organları boyamaz vücutta çözünerek atılır. Yalnız bu işlem öncesi Baryum veya kontrast boya alerjik reaksiyonunuz varsa hekiminize bildirin.

İşlem sonrası adet sancısına bezeyen kramplar olabilir.Vajinal akıntı ve lekelenme yaşayabilirsiniz. Bazı hastalarda işlem sonrası baş dönmesi ve mide bulantısı görülmektedir.
 
Geri
Üst