Hızır Peygamber var mı?

  • Konbuyu başlatan Forum okuru
  • Başlangıç tarihi
F

Forum okuru

Forum Okuru
Hızır Peygamber var mı?
Hazreti Hızır kimdir, halkın dediği gibi hala yaşıyor mu?
 
Hazreti Hızır a.s. Allah'ın Salih bir kulu olup, Peygamber değildir diyen olmuşsa da, Cumhur ulamâya göre peygamberdir. Hazreti musa aleyhisselam zamanında yaşamış ve kendisi ile görüşmüştür. Kehf süresinin Musa kıssasında Allah'ın Büyük kullarından bir kul olduğu ifade edilmiştir. Hazreti Hızır aleyhisselam ne kadar yaşamıştır, hala yaşıyor mu? Bu hususta kesin bir söz söylemek mümkün değildir.

İmam Nevevî bir kitabında bazı hadislere dayanarak Hazreti Hızır'ın Ölmediğini ve kıyamete kadar yaşıyacağını beyan ediyor. İbn-i Salah ta şöyle diyor. Ulemanın çoğuna göre Hz. Hızır, Peygamberimiz zamanında hayatta olsaydı mutlaka peygamber efendimiz ile görüşüp İslam'a hizmet edecek ve cihada katılacaktı. Halbuki bu hususta bir şey varit olmamıştır. Denildiği gibi Hazreti Hızır hayatta olup dünyayı gezseydi, mutlaka peygamber efendimizin cenazesinde bulunacaktı. Hz. Hızır'ın hayatıyla ilgili hadisler ya zayıf veya mevzudur okuyacağım hayattadır demek tahminin ötesinden başka bir şey değildir.

Lâkin son devrin evliyalarından Süleyman Silistrevi gibi büyük alimler hızır aleyhisselam ile görüştüklerini Ve hayatta olduklarını, her 100 senede bir 18 yaşı gibi bir yaşa düşüp hayatını idame ettirdiğini, ve bazı manevi rical tarafından müşahade edildiğini Beyan etmektedirler.
 
Geri
Üst