Hünnap meyvesinin mucize faydaları

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi

Misafir

Forum Okuru
Hünnap meyvesinin mucize faydaları
hünnap meyvesi
hünnap, meyvesi, faydaları, nedir, bitkisi, reçeli, sirkesi, yetiştiriciliği, ağacı, fidanı



Reçeli ve sirkesi yapılan hünnap meyvesinin daha bir çok faydası var Melek'lerim. Buyrun hünnap nedir önce onu öğrenelim, daha sonrasında da faydalarını :)


84d9c572c16f8b.jpg


Hünnap (Ziziphus zizyphus), Rhamnaceae (cehrigiller) familyasından bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan dikenli bir ağaç. Çigde ya da Ünnap da denmektedir.

Sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklügündedir. İlk başlarda yeşil iken olgunlaştıkça kırmızıya ve siyah-mor renge döner. En dış çeperi derimsi ve ince, pulpası (yumuşak kişim) sarı renkli ve tatlı lezzetlidir. Ünnap da denilir. Bahçelerde yetiştirildiği gibi yabanî olarak da bulunur.

Kuzey Afrika ve Suriye’den Hindistan'a ve Çin'e yayıldığı düşünülmektedir. Ağaç birçok iklime uyum sağlamakla birlikte, iyi meyve vermesi için sıcak yazlara ihtiyaç duymaktadır. Marmara, Batı ve Güney Anadolu’da bulunmaktadır. Ayrıca Doğu Karadenizde ve özellikle Çoruh Vadisi Havzasında değişik türleri görülmektedir
1606259855117.png

Meyvelerinde şeker, tanin ve müsilajlı (eksopolisakkarid) maddeler bulunmaktadır. Güneşte kurutulan olgun meyveler çerez olarak çay ile tüketilebilir. Geleneksel tıpta da kullanılmaktadır.
Nisan-mayıs ayları arasında, sarı renkli çiçekler açan, hoş kokulu, 4-5 m yüksekliğinde dikenli bir ağacın, kırmızı kabuklu, sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklüğünde bir yemişidir. En dış çeperi derimsi ve ince, pulpasi (yumuşak kısım) sari renkli ve tatlı lezzetlidir Ünnap da denilir. Bahçelerde yetiştirildiği gibi yabânî olarak da bulunur. Asil vatani Suriye’dir. Ağacının gövdeleri silindir biçiminde, esmer kabuklu, çok dallıdır.Yapraklar karşılıklı 2 sıra hâlinde, kısa saplı, diken seklinde 2 küçük yaprakçıklıdır.Çiçekler 3-6 tânesi bir arada ve oldukça küçüktür. Çanak yaprakları 5 parçalı ve yeşil renklidir. Taç yaprakları sari renkli, kıvrık olup 5 parçalıdır.
Marmara, Bati ve GüneyAnadolu’da yetişir.
Güneşte kurutulan olgun meyveler çerez olarak çay ile tüketilebilir. Ayrıca kaynatılıp içilmekte ve reçeli de yapılmaktadır. Bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır.
HÜNNAP' IN FAYDALARI:(ender saraç' tan )
*İlaç kadar faydalı bir meyvedir.
*astım ve solunumsistemi hasalarına çok faydalıdır.
*balgam söktürücü özelliği vardır.
*sebebi bilinmeyen öksürüğü keser
*böbrek hastaları tuz yemeyi azaltarak hünnap meyvesini yerlerde idrar söktürürcü özelliği vardır.
*bağırsakları çalıştırır.
*kanı temizler
*şeker hastalarının rahatlıkla yiyebilecekleri bir meyvedir.
*çocukların beslenmesinde de mutlaka yemeleri gereken bir besindir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Gökhan Aydın

Forum Okuru
Gerçekten çok faydalı bir meyve.... her sabah aç karnına 2 adet tüketilirse daha faydalı oluyor.
 

Sevimli cadı

Daimi Üye
Üye
Bir dönem eşim çok öksürüyordu hünnap meyvesini önerdiler öksürüğü kesildi. Özellikle astım hastaları için çok faydalı bir meyve. Sabahları aç karnına tüketmek gerekir. Tadını çok seviyorum. Bal gibi tatlı şeker hastaları korkmadan bu meyveyi tüketebilir.
 
Üst