İç organ damar anevrizmaları nedenleri

Uzman SühaN

Administrator
İç organ damar anevrizmaları nedenleri
iç organ damar anevrizması nedir,iç organ damar anevrizması belirtileri,iç organ damar anervrizması tedavisi hakkında bilgiler

Karın içindeki organları besleyen atardamarların anevrizmalarıdır. Başlıca barsakların, karaciğerin, dalağın ve böbreklerin atardmarlarının balonlaşmalarıdır.
Nedenleri
Ateroskleroz
Damar duvarının dejenerasyonu
Fibromusküler displazi (damarların katmanlarının anormal gelişimi)
Bağ dokusunun hastalıkları
Travma
Risk faktörleri
Sigara
Şeker hastalığı
Aterosklerozun ailede olması
Tansiyon
Yüksek kolesterol
Yaş ve Cinsiyet — Fibromusküler displazi 25-50 yaş arasındaki kadınlarda daha sık görülür.

i.jpg





Belirtileri
Genelde çok ileri aşamalara kadar hiçbir belirti vermez.
Görülebilien belirtileri:
Karın ağrısı
İç kanama
Nasıl teşhis edilir?
Anjiografi,
Bilgisayarlı tomografi
Tedavi:
Uygun olduğu sürece anjiografik yöntemle anevrizmanın kapatılması tercih edilir. Embolizasyon (damarların kapatılması) adı verilen bu yöntemde damarın içine kasıktan yada koldan yerleştirilen bir kateter ile girilip, balonun içinin pıhtılaşmasını sağlayan özel tel yada yapışkan maddeler ile doldurulmasıdır. Eğer anevrizma tıkanamayacak kadar önemli bir damarda ise bu durumda damara bir yapay damar kaplanmış stent (stent greft) yerleştirilebilir. Bu sayede hastaları ameliyat etmeden tedavi etlmek mümkündür.
Anjiografi temelli yöntemlerin uygun olmadığı yada başarısız olduğu hastalarda ise ameliyat yapılır. Ameliyatta balonlaşmış bölüm çıkartılıp araya hastanın kendi damarlarından bir yada yapay damar yerleştirilir. Bazen dalağa giden damarda anevrizma oluşmuş ise damarlar bağlanabilir.
 
Geri
Üst