İdrar Kokusu Giysilerden Nasıl Çıkarılır?

Uzman SühaN

Administrator
İdrar Kokusu Giysilerden Nasıl Çıkarılır?
Hasta bakılan evlerde veya kurumlarda ve çocuklu yerlerde idrar lekelerine sık sık denk gelinen lekelerdendir. Yataklarda genelde bu tarz olaylar için önlem amaçlı yatak koruyucu alezler kullanılmaktadır. Fakat yatağın kendi yapısına geçmesi engellense de çarşaf ve alez için idrarın sıvı olmasından dolayı geniş bir alana kadar ilerlemesi mümkündür. İdrar asidik bir yapıya sahiptir. Kumaşa zarar verme ve leke bırakması mümkün olan bir kimyasaldır.



İdrar Kokusu Giysilerden Nasıl Çıkarılır.jpg










İnsan ya da evcil hayvan, tüm memelilerin idrarları ürik asit kristalleri içerir. Çocuğunuz, hastanız veya evcil hayvanınız için temizlik yapıyor da olsanız idrar kokusu giysilerinizden yıkandıktan sonra dahi çıkmayabilir. Evinizde hal-i hazırda bulunan malzemeleri kullanarak bu kokuları kıyafetlerden, nevresimlerden veya diğer yıkanabilir kumaşlardan hesaplı ve güvenli bir şekilde çıkarmak mümkün.


Malzemeler:

Enzim-bazlı temizleyici
Çamaşır makinesi
Sirke
Çamaşır deterjanı
Kurutma makinesi
Kokulu bez yumuşatıcı
Çamaşır ipi



Talimatlar:


Ön yıkamada giysileri düz bir yüzeye yatırarak üzerine enzim bazlı temizleyici püskürtün ve spreyin kirli bölge tamamen kapsadığından emin olmak için bölgeyi spreyle iyice ıslatın.


Çamaşır makinanız üstten yüklemeliyse, giysilerin etiketinde belirtilen su ısısı ve hızda makinanızı çalıştırın. Normalde kullandığınız deterjanı çamaşır makinası su alırken ekleyin; lekeli giysilerinizi atmadan önce makinanın iyice su almasını bekleyin.

Makinanıza bir fincan da sirke ruhu ekleyin ve çamaşır makinası sirkeyle çamaşırları iyice karıştırdıktan sonra makinayı durdurun. Çamaşırları makinada bir saat kadar ıslatın, daha sonra çamaşır makinanızı normal yıkama döngüsüne devam etmesi için çalıştırın.


Eğer çamaşır makinanız önden yüklemeliyse, kirli giysileri lavaboda veya suyla doldurduğunuz geniş bir leğende önceden ıslatın. Suya 1/2 fincan sirke ruhu ekledikten sonra giysileri suya yatırın. Giysileri 1 saat kadar beklettikten sonra suyu dökün. Giysileri çamaşır makinanıza yerleştirin ve makinanızın deterjan gözüne bir fincan sirke ve normalde kullandığınız çamaşır deterjanınızı ekleyerek her zamanki gibi makinanızı çalıştırın.

Yıkama bittikten sonra giysilerinizi dilerseniz çamaşır ipine asarak açık havada, dilerseniz de çamaşır kurutma makinanızda kokulu bez yumuşatıcı eşliğinde kurutabilirsiniz.


İpucu ve Uyarılar

Kokuyu çıkarmak için herhangi bir temizleyici kullanmadan önce giysi etiketini renk atıp atmayacağı konusunda kontrol edin. Enzim bazlı temizleyiciyi kumaşa herhangi bir ürün uygulamadan önce kullanın; aksi takdirde, temizleyici işe yaramayacaktır.


İdrar lekelerini temizlemek için sıcak su kullanılması süreci hızlandıracaktır. Deterjan ve sıcak su ile idrar lekesi olan bölge rahatlıkla temizlenebilir. Bir bez yardımı ile deterjanlı suyu o bölgeye silme hareketleri ile uygularsak lekenin çıkması sağlanabilir. Ayrıca deterjan idrarın yarattığı ağır kokuyu da ortadan kaldıracaktır. Yine diğer lekelerde olduğu gibi lekeye oluştuğu andan kısa bir süre sonra müdahale etmekte kolayca çıkmasını sağlayacak yöntemler arasındadır.

Standart büyüklükte bir idrar lekesinden bahsediyorsak; bir çorba kaşığı amonyak ile yarım bardak ılık suyu karıştırabiliriz. Amonyak idrarın yapısını çözecek ve lekesinin çıkmasında yardımcı olacaktır. Karışımı bir bez yardımı ile lekeli yere uygulamamız düzgün sonuçlar verecektir.
 
Yatalak babam var ne yaparsam yapayım elbiselerden kokuyu çıkaramıyorum en kaliteli marka yumuşatıcı kulanmama rağmen inşallah bunlar işe yarar tesk.
 
Geri
Üst