Iftardan sonra neler yenmeli?

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Iftardan sonra neler yenmeli?
İFTARDAN SONRA NELER YENMELİ?

Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile, iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. Bu dönemde en sık karşılaşılan sorunlardan biride, "mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması" olarak tanımlanan reflü hastalığıdır.

Gün boyu boş kalan midenin bir anda çok fazla yemekle doldurulması bu hastalığı tetikleyen önemli etkenlerden biridir. Mideye yüklenmek mide içi basıncı artırdığından geri kaçışı şiddetlendirirecektir. Bu nedenle sık ve az miktarlarda yemek en sağlıklı olanıdır. Yine iftara hafif yemeklerle örneğin bir çorba yahut kahvaltılıklarla başlanması bir süre sonra sebze ve salatayla devam edilmesi önerilir.

Toplumumuzda fazla rağbet görmeyen taze sebze ve meyve tüketimi Ramazan ayıyla birlikte daha da azalmaktadır. Oysa bu dönemde posalı gıdalar ile sebze ve meyvenin fazla tüketilmesi sağlıklı beslenme alışkanlığının Ramazan'da da sürdürülmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

RAMAZAN PİDESİNİ AZ TÜKETİN

Ramazanın özlenen lezzeti pide bir ay boyunca iftar sofralarının vazgeçilmezi olur. Ancak karbonhidrattan zengin pidenin fazla tüketimi kolesterol ve trigliseridin yükselmesine neden olabilmektedir.

KURUYEMİŞİN ESİRİ OLMAYIN

Özellikle iftardan sonra televizyonun karşısına geçip sahura kadar atıştırma alışkanlığı yaratan kuruyemişlere aman dikkat! Ramazan ayında kişiler çok miktarda kuruyemiş tüketmektedir. Yağ oranı oldukça yüksek olan kuruyemiş yerine kuru meyvelerin (kuru incir, kuru kayısı elma kurusu erik üzüm) yemeyi tercih edin.


Dr. İsmail Ağar
 
Cevap: Iftardan sonra neler yenmeli?

benim mide çok fena oldu yhaa:(
paylaşım için teşekkür.
 
Geri
Üst