İkiz gebelik anomalisi Fetus-in-fetu

Uzman SühaN

Administrator
İkiz gebelik anomalisi Fetus-in-fetu
İkiz gebeliklerde yaşanan bir anomali olarak karşımıza çıkan Fetus-in-Fetu (FIF), fetuslardan birinin diğerinin içerisinde gelişmesidir. Fetuslardan biri diğer fetusun içerisinde geliştiği sırada canlılığını yitirmekte ve ardından tek bebek doğumu gerçekleşmektedir. Olayın ilginç tarafı ise canlı doğan bebeğin içerisinde ilerleyen yıllarda ölen fetus ortaya çıkmaktadır.
Fetus-in-Fetu (FIF) neden ortaya çıkar?


Fetus-in-Fetu (FIF) olayının ortaya çıkma nedenleri arasında;


– Diamniyotik
– Mokoryonik
– Mozozigotik


yer almaktadır. Bu tür gebeliklerde embriyo zigot evresinde asitmetrik şekilde bölünmektedir. Ortaya çıkan Fetus-in-Fetu (FIF) ise buna bağlı olarak gelişen bir anomali olmaktadır.
Diğer yandan Fetus-in-Fetu (FIF), ilk olarak 1800 yılında Meckel tarafından ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca şu ana kadar 80 kadar Fetus-in-Fetu (FIF) olduğunu görülmüştür.



10.jpg






Genelde 1 yaşındaki çocukların karnında kitle olduğunun anlaşılması üzerine saptanmış ve gerçekleştirilen ameliyatlar ile anne karnında ölen fetüs canlı bebekten alınmıştır. Ayrıca canlı bebeğin içerisinde kalan diğer fetus, idrar yoluna ve diğer dokulara baskı yapabilmektedir. Bu nedenle baskıya bağlı şikayetler sonucu ölen fetusun canlı bebek vücudunda olduğu görülmüştür.
Fetus-in-Fetu (FIF) olayı ikiz gebeliklerde görülen ve istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına neden olan bir olgudur. Özellikle ölen fetusun ilerleyen zamanlarda canlı bebek üzerinde ortaya çıkması sıkıntılı süreçlerin meydana gelmesine neden olabilmektedir. Ölen fetusun yaşayan bebeğin vücudunda alınması için etkili bir tanı gerçekleştirilmesi ve ardından ameliyatla çıkarılması gerekmektedir.


Fetus-in-fetu (FIF) ikiz gebeliklerin gelişmesi esnasında oluşan nadir bir anomalidir. İkiz fetuslardan birisi diğerinin vücudunun içerisinde gelişmekte ve canlılığını yitirmektedir ve tek bebek doğumu gerçekleşmektedir. Canlı doğan bebekte ileriki yıllarda karında bir kitle olarak diğer ikiz eşi tespit edilebilmektedir. Diamniyotik, monokoryonik, mozozigotik ikiz gebeliklerde embriyonun zigot evresinde asimetrik bölünmesine bağlı olarak gelişen bir anomalidir. Her üç germ yaprağından köken alan ve retroperitoniyal bölgede %5 oranında saptanan teratomların bir formu olan fetiform teratomlara (FT) klinik açıdan benzer bir durumdur. Fetus - in- fetu ile fetiform teratorm arasında ayırım yapmak zordur.

Fetus-in-fetu (FIF) ilk kez 1800 yılında Meckel tarafından tanımlanmıştır. Bu güne kadar 80 civarında fetus-in-fetu olgusu bildirilmiştir. Bu durum çoğunlukla 1 yaş civarındaki bebeklerin karnında kitle olması şikayetiyle başvurması sonucu yapılan araştırmalar neticesinde saptanmaktadır. Bu kitle büyüyerek etraf dokulara örneğin idrar yollarına bası yapabilir, bu basılara bağlı şikayetler de oluşabilir.

FİF olgularında kitle sıklıkla karında üst retroperitoniyal bölgededir (% 80), ancak az da olsa kafa içerisinde, skrotum ve karaciğerde bildirilen olgular mevcuttur. Kitle sıklıkla vertebra, extremiteler, deri, barsak ve sinir yapıları içerirken nadiren gonad, adrenal, kalp ve akciğer ve çok nadir olarak da pankreas ve dalak dokusu içerebilir. Tanı ve tedavi için kitlenin ameliyatla çıkarılması gerekir.
 
Geri
Üst