İkiz gebelik nasıl olur?

Uzman SühaN

Administrator
İkiz gebelik nasıl olur?
ikizlere nasıl hamile kalınır,ikiz hamilelik nasıl olur,ikiz hamilelik nasıl oluyor,ikizlere gebe kalmak,ikiz gebelik hakkında bilgiler



i.jpg


Dünyanın en güzel varlıkları olan bebekleri görüp de mutlu olmayan var mıdır? Gülmeleri, ağlamaları, sevinçleri, kahkahaları her bir davranışı ayrı bir olaydır. Bir de bunu ikiye katlandığını düşünün. Evet ikizlerden bahsediyoruz. Ebeveynleri için büyüme süreçlerinde bazı güçlükleri beraberinde getirmiş olsa da insanın en yakın arkadaşıyla hayata merhaba demesi çok güzel olmalı.

Peki neden her isteyen ikiz bebeğe sahip olamıyor. Nasıl bir gelişim sonrasında ikiz gebelikler ortaya çıkıyor?

Bahçeci Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ümit Göktolga, ikiz gebeliklerin nasıl oluştuğunu anlattı. İkiz gebelikler, tek yumurta ya da çift yumurta ikizlikleri şeklinde meydana geliyor. Kendiliğinden oluşan gebeliklerin %2’si ikiz olarak gerçekleşiyor ve bunların ise 2/3’ü çift yumurta ikizi iken, 1/3’ü tek yumurta ikizliği şeklinde oluyor.

Doç. Dr. Göktolga’nın verdiği bilgiye göre, çift yumurta ikizliğinde, iki ayrı yumurta hücresi iki ayrı sperm tarafından döllenerek, iki farklı embriyo gelişiyor. Tek yumurta ikizliklerinde ise, tek bir sperm tarafından döllenen tek yumurta ile gelişen embriyo, genellikle döllenmeyi takip eden ilk 13 gün içerisinde kendisinin aynısından bir embriyo daha üretiyor. Böylece ortaya çıkan aynı özellikteki iki embriyo ile gebelik devem ediyor.

Tek yumurta ikizliğinin oluşma zamanına göre, plasenta ve zarların farklı gelişimi ya da ortak kullanımı belirleniyor. Örneğin, tek yumurta ikizliğinin en sık oluşma zamanı (%65) döllenmeyi takip eden 4-8 günler oluyor. Bu durumda tek plasenta ancak iki ayrı amniotik kese gelişiyor. Bu tablo tıbbi literatürde ‘’monokoryonik-diamniyotik monozigotik ikiz gebelik’’ olarak tanımlanıyor.

Doç. Dr. Ümit Göktolga, tüp bebek tedavilerindeki ikiz gebeliklerde ise büyük çoğunlukla, iki ayrı yumurta ve iki ayrı sperm ile elde edilen iki farklı embriyonun transferi yoluyla gerçekleştiğini söylüyor.

kaynak:bahceci.com
 
Geri
Üst