İkizlere hamileyim nasıl beslenmeliyim ?

Uzman SühaN

Administrator
İkizlere hamileyim nasıl beslenmeliyim ?
Tebrikler gebesiniz heyecanlı ve bir o kadar da stresli bir dönemdesiniz.Rutin kontrollerinizi yaptırdınız ve ikiz gebe olduğunuzu öğrendiniz.9 aylık süreçte sağlıklı bir gebelik için çok iyi beslenmeniz gerekiyor.Tek bebek bekleyen annelere göre aynı beslensenizde miktarda değişim oluyor.Peki ikiz gebeler nasıl beslenmeli,ikiz gebeler neler tüketmeli ?Bu soruların yanıtını yazımızın devamın da bulabilirsiniz.Öncesi ; İkiz gebeliği olanlar belirtileriniz nelerdi ? Adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.


Çoğul gebeliklerde vücudun ekstra besine ihtiyacı vardır.Beslenirken kalori ve besin dğerlerine dikkat etmeniz gerekiyor.Aksi taktirde bebeğiniz değil siz aşırı kiloya maruz kalabilirsiniz.Beslenmenizi iki katına çıkarın demiyoruz.Sadece tükettiğiniz besinlerin kalorisine dikkat ediceksiniz.Gebelik boyunca sizin ve bebeklerinizin vitamine ihtiyacı vardır.Kansızlık gibi durumları engellemek için folik asit kullanmanız gerekmektedir.Bunun yanı sıra besleyici özelliği yüksek besinler tüketmelisiniz.Gebelik boyunca tüketmeniz gereken besinleri yazımızın devamın da sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.


ikiz gebelikte beslenme.jpg





Çoğul gebelikte beslenme


İkiz gebelik, gebelikte normal şartlarda yaşanan yorgunluk hissinin sıklıkla daha fazla yaşanmasına neden olur. Vücudun ihtiyaçlarına kulak verilmeli ve mümkün olan her durumda istirahat edilmelidir. Özellikle gebeliğin ilk başlarında uykuya eğilim daha da belirgin olabilir. Bu, bir anlamda sizin gebelik öncesi dönemden kalan “uyku borçlarınızın” bir yansımasıdır. Uyku düzeni mutlaka sağlanmalı ve mümkünse gün içi zamanlarda da uyku için bir miktar vakit ayrılmalıdır.

“Üç (veya daha fazla) kişilik beslenilmesi gerekir” fikri yanlıştır.

İkiz gebeliği olan anne adayları günlük besin ihtiyaçları konusunda öncelikle kendi bedenlerinden gelen sinyallere güvenmelidirler. Beyinde bulunan açlık merkezi bedenin ihtiyaçlarını size bildirecek ve daha fazla ancak yeterince gıda almanızı sağlayacaktır. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta protein ve kalsiyum içerikli gıdaların daha fazla tüketilmesidir. Tekil gebelikte olduğu gibi çoğul gebeliklerde de aşırı yağlı ve aşırı karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.


Karışık kuruyemiş


İnsan hücrelerinin yapımında protein vazgeçilmez bir bileşendir. Bu nedenle de hamilelik beslenmesinde hayati önem taşır. Çoğul gebeler protein alımlarını daha da yüksek tutmalıdır. Çeşitli yemişlerle hazırlanan karışım çok da lezzetlidir. Proteine ek olarak, bademler E vitamini doludur, cashewda bol miktarda selenyum, magnezyum, fosfor ve demir vardır. Bunları şam fıstığı, ceviz ve fıstıkla karıştırabilirsiniz. Ayrıca çekirdek içi, kurutulmuş meyveler, kahvaltılık tahıl gevrekleri, kuru üzüm, hatta bitter çukulata parçaları da ekleyebilirsiniz.


Kahvaltılık tahıl gevrekleri



Kahvaltılık tahıl gevreklerinin bir çoğu hamileyken alındığında doğum anomalisi riskini çok ciddi bir şekilde düşüren folik asitle güçlendirilmiştir. Folik asitin önemi nedeniyle, hamilelik öncesi ve hamilelik süresince anne adaylarının ek vitamin destekleriyle folik asit alması önerilir. Folik asit alımınızı tahıl gevrekleri yiyerek daha da arttırabilirsiniz. Hem bu kahvaltılıklıardaki yüksek orandaki lifler, sindirim sisteminizi düzenli çalışır halde tutmaya da yardımcı olurlar. Kahvaltılık gevrekler özellikle de sütle birlikte tüketildiğinde sadece kahvaltı da değil, günün her saatinde doğru bir seçimdir !


Yoğurt




Yoğurt, bebeğinizin kemik ve iskelet yapısının gelişiminde çok önemli bir rol oynayan kalsiyumu yüksek oranda içerir. Aynı zamanda iyi bir protein kaynağıdır. Sade olarak yiyebileceğiniz gibi damak tadınıza uygun çeşitli aromalarla da tüketebilirsiniz. Satın alırken şeker ve yağla zenginleştirilmiş yoğurtlara dikkat edin. En yararlı şekilde tüketebilmek için düşük yağlı veya yağsız olanları tercih edin ve istediğiniz aromayı siz ekleyin. Daha tatlı bir lezzet için bal veya mevye, çıtır çıtır olması için, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar veya kahvaltılık gevrekler, daha fazla protein için bir fiske bira mayası ekleyebilirsiniz.


Karides


Deniz ürünleri hem lezzetli hem de besleyicidir. Ancak tüm deniz ürünü çeşitleri içerisindeki civa ve diğer maden seviyeleri nedeniyle hamile kadınlar için uygun değildir. Ancak karides bunların arasında genellikle “güvenli” olarak tanımlanır. Karidesler, düşük yağlı protein, selenyum ve D vitamini açısından zengindir. Karides bir çok şekilde pişirilebilir, kolay hazırlanır, tavada pişirilebilir, makarnanıza eklenebilir, kokteyl sosuyla yenebilir. Sadece çiğ yemeyin ! Sushi ve diğer çiğ yiyecekleri doğum sonrasına kadar unutun!


Papaya


Papaya lezzetli bir tropik meyvedir ve yüksek protein ihtiyacı duyan çoğul gebeler için çok iyi bir seçimdir. Papaya proteinleri parçalayıcı, sindirimini kolaylaştırıcı özel enzimler açısından çok zengindir.Aynı zamanda müthiş bir C vitamini kaynağıdır. Sabah bulantılarını hafifletmek ve sindirimi kolaylaştırmak için de önerilir. Bakteryal kirlenmeden kaçınmak için yemeden önce papayayı –ve bütün meyve ve sebzeleri- iyice yıkamayı unutmayın !


Humus



Evet, bildiğimiz nohuttan yapılan, lezzetli meze humus ! Bitkisel protein ve lifler açısından çok zengindir. Yüksek oranda folik asit ve manganez de içerir. Humusu istediğiniz şekilde ve zevkle tüketebilirsiniz…

Yumurta



Başka bir yüksek protein kaynağı daha ! Normal beyin işlevi ve hafıza için çok gerekli “kolin”in bilinen en zengin sağlayıcısıdır. Satın alırken, bebeklerinizin beyin gelişimi ve görmesini destekleyen Omega-3’le zenginleştirilmiş olanları tercih edin. Yumurtayı çok çeşitli şekillerde hazırlayabilirsiniz. Sadece kahvaltıda değil, salatanıza veya sandviçinize ekleyerek de tüketebilirsiniz.


Tavuklu sandviç



Bir çok pişmemiş şarküteri et ürününde, bebeklerinize zarar verebilecek bir bakteri olan listeriosis tehlikesi vardır. Tavuklu sandviç yaparken mutlaka tavuğu iyice pişirin. Daha az yağlı olan tavuk göğsünü veya hindiyi tercih edin. Pişmiş tavuğunuzu salatanıza da ekleyebilirsiniz. Tam tahıllı ekmek, sebze çeşitleri ve salatanıza ekleyeceğiniz iyi yıkanmış ıspanak ve marul yaprakları ile tüketmenizi öneririz.

Ispanak



Temel Reis gurur duyacak ! Ispanak yedikçe güçlenip, herkesi yenen bu minik denizci adam hamile annelere kesinlikle ıspanak yemelerini önerirdi ! Ispanak ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler, kalsiyum, folik asit, K vitamini ve demir deposudur. Aynı zamanda C vitamini, lif, karotenler, lutein ve bioflavanoidler açısından da zengindir. Her ne kadar Temel Reis konservesini tercih etse de bu hamile bir kadın için en iyi tercih olmayacaktır.

Taze ve iyi yıkanmış ıspanakla salata yapabilir, sandviçinize ekleyebilir, soteleyebilir, makarnanıza ekleyerek tüketebilirsiniz.


Fıstık ezmesi

Fıstık ezmesini tam tahıllı ekmeğinizle yemenizi tavsiye ederiz. Fıstık ezmesi, tiamin, niacin, potasyum, çinko ve bir miktar da demir içerir. Ayrıca protein içeriği yüksektir. Besleyici yan değerleri olmayan margarin ve tereyağından daha iyi bir seçenektir. Sağlıklı yağ içerir.
 
Son düzenleme:
Hamilelik müjdesini , Aile bireylerine verdikten sonra size karşı özel bir ilgi oluşmaya başlar. Beslenmenizden hareketlerinize kadar her noktada müdahaleler olur ve bu biraz keyfinizi kaçırabilir. Özellikle size en çok beslenmeniz konusun da baskılar olucaktır. Sen artık çift canlısın şu kadar yemen lazım diye diye anne adayı çok fazla kilo almaya başlar. Fazla yemekten çok bilinçli beslenmek lazım gebelikte .Heleki ikizlere gebeyseniz , beslenme prensiplerinize çok dikkat etmelisiniz. Yukardaki yazımız da ikiz gebeliklerde nasıl beslenmesi gerektiği tüm ayrıntılarıyla yer almakta.Konuya dair sorularınızı bizlere bu başlık altın dan yönlendirebilirsiniz..İkiz gebeliği olan anne adaylarımıza diğer tavsiyelerimiz aşağıdaki linkte..


İkizlere gebeyim nelere dikkat etmeliyim ?
 
Geri
Üst