ÇATALIN İCADI:
İbranice yazılı İncil’e göre çatal eski yunanlılar tarafından yemek sunmak için kullanılıyordu. Ancak diğer yandan Milattan Önce 2000 yılından öncesine ait Çin İmparatorluk ailelerinin mezarlarında da çatal bulunduğu ve arkeolojik kazılar neticesinde elde edilen bu bulguya göre çatalı ilk kullananların Çinliler olabileceği öne sürülmüştür.
Ortaçağ kaynaklarına göre çatalın batı bölgelerinde özellikle önemli ziyafetlerde kullanıldığından bahsedilmektedir. Ancak o dönemlerde çatal kullanımının yaygın olmadığı da belirtilmektedir.
Avrupa müzelerinde gümüş ve bronzdan imal edilmiş birçok çatal örnekleri vardır. Bu çatalların çeşitleri kullanıldığı döneme, ait oldukları sınıfsal kesime ve yemek çeşidine göre değişmektedir.
Çatal batıda ilk kez on birinci yüzyılda İtalya’da meyve yemek amacıyla kullanılmış, 1450 yılından itibaren de et yemek için kullanılmıştır. İngiltere’deki yemek masalarına ulaşması ise, ancak 1620′li yıllarda olmuştur. Bu dönemlerde çatal kullanmak aristokrat aileler arasında bir etiket olarak kabul görmeye başlamıştır. 19. yüzyılın başına gelinceye değin kullanılan çatallar iki dişli olup, daha sonra üç dişli çatallar çıkmıştır. 1880 yılından itibaren de dört dişli çatallar kullanılmaya başlanmıştır. İngiliz gemiciler ise, “erkekliğe yakıştıramadıkları” için 1900 yılına kadar çatala el sürmemişlerdir.
Çatalın ilk kez kim tarafından icat edildiği ise bilinmemektedir. Bunun sebebi, belki de bulunduğu dönemde önemsiz bir icat olarak görülmesi olabilir.