İlkbaharda gebelik şansı yüksek miş bakın neden ?

Uzman SühaN

Administrator
İlkbaharda gebelik şansı yüksek miş bakın neden ?
Hamile kalmanın en yüksek olduğu dönemlerden birinin ilkbahar olduğunu biliyormuydunuz ? Eskiden büyüklerimiz bunu söylerdide inanmazdım ne alaka derdim .Büyüklerimizin verdiği yanıt tatmin edici olmasa da gerçeklik payı var.Büyüklerimiz bahar aylarında kanın kaynama zamanı,doğanın dirlişi diye olayı tabir ediyor.Uzmanlar ise bakın bahar aylarında hamile kalmanın yüksek dönem olduğunu nasıl açıklıyor .Konu hamilelikten açılmışken , Hamile kalmak için ne yapmalıyım , Nasıl hamile kalırım , Hamile kalmayı artıran öneriler , Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalı adlı konularımızı da incelemenizi öneriyorum.





ilkbaharda gebelik oranı.jpg







İstemelerine rağmen bir çok çift gebelik edemiyor.Bunun nedenleri bazen kadından, bazen erkekten kaynaklanan bir sebep olabiliyor.Ayrıca hiç bir neden olmadan da gebelik elde edilmeyebilir.Günümüzdeki tıptaki gelişmeler kısırlık tedavisinde yüz güldürüyor ve bu gelişmeler sayesinde çocuk sahibi olamayan kalmıyacak.Daha önceki konularımızda gebe kalamam nedenlerini,erkek ve kadın kısırlığını,hamile kalınıcak günleri ele alıp paylaşımlar yapmıştık.Şimdiki konumuz da ilkbahar aylarında gebe kalma hakkında uzmanından derlediğimiz yaızmızı sizlerle paylaşıyoruz.Mevsimlere göre istatiksel başarı oranlarına bakıldığında ilkbaharda gebelik oranının arttığını görüyoruz.İlkbaharda gebelik şansını artıran sebepler detaylarıyla Op. Dr. Süleyman Tosun anlatıyor.





ilkbaharda gebelik.jpg






Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun, araştırmalarla konunun gerçekliğini ortaya koyuyor...



İlkbahar aylarında kadınlarda daha yüksek östrojen hormonu salgılandığı için daha kolay hamile kaldıkları tespit edildi. Gün ışığı ve hava sıcaklığının artmasının östrojen hormonunun salgılanmasını arttırdığını belirten Bahçeci Umut Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun sözlerine şöyle devam etti:” Östrojen hormonu kadın yumurtasının olgunlaşması ve embriyo gelişimi için çok önemlidir.


Yardımcı üreme tekniklerinde (in-vitro fertilizasyon, mikroenjeksiyon) mevsimlere göre istatiksel olarak başarı oranlarına bakıldığında,1932 çiftin dahil olduğu bir araştırmada gelişen yumurta sayısı,olgunlaşmış yumurta oranı, embriyonun rahme tutunma oranı (implantasyon) ve gebelik oranları açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır.


Ancak yapılan araştırmalar göstermiştir ki yumurtaların döllenme oranı ilkbahar aylarında diğer aylara göre 1.5 kat daha yüksek bulunmuştur.”



Tüp Bebek Tedavisi’nde Bahar Farkı


Özellikle döllenme problemi olan çiftlerin ilkbahar aylarını tercih etmelerini öneren Op. Dr. Süleyman Tosun, “Tüp bebek tedavisinde bahar aylarının tercih edilmesi çiftler için moral verici ve yüz güldürücü sonuçları beraberinde getirebilir. Aynı zamanda daha çok döllenmiş yumurta bize embriyo dondurma ve gerekirse daha sonra kullanabilme şansı sağlamaktadır. Yine de bilinmelidir ki yardımla üreme teknikleri yılın her döneminde başarı ile uygulanmaktadır.” dedi.
 
Geri
Üst