İMKB'de işlem süresi 1 saat uzuyor

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
İMKB'de işlem süresi 1 saat uzuyor
İMKB Başkanı Osman Birsen, ABD piyasaları ile olan kopukluğu ortadan kaldırmak için işlem sürelerinin 45 dakika ya da 1 saat uzatılacağını söyledi. Kararın İMKB yönetiminin önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda alınması bekleniyor.



İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem süreleri ABD piyasaları ile olan kopukluğu ortadan kaldırmak ve ABD'de piyasaların açılışını yakalamak için 1 saat uzatılıyor. İMKB'nin dün yapılan 2007 Olağan Genel toplantısında konuşan Başkan Osman Birsen, 2006'da başlayan açılış seansının destek gördüğünü ve başarılı bulunduğunu belirterek, şimdi de çalışma sürelerini uzatmak için planlar yaptıklarını söyledi.

Birsen, "Belki yaz ve kış işlem saatleri gibi bir yapı içinde ABD ile olan işlem saati kopukluğunu ortadan kaldırabileceğimiz sonucuna vardık. Yaz ve kış saatleri uygulamasının getirilmesiyle 45 dakika ya da 1 saat kazanılabilir. Kısa bir zaman içerisinde bunun kararını vereceğiz" dedi.

İşlem sürelerinin uzatılmasına ilişkin kararın İMKB'nin önümüzdeki hafta yapacağı yönetim kurulu toplantısında netleşeceği belirtiliyor.



Tasarruf sürüyor çay-kahve ikramı yok

İMKB'nin 2007 Olağan Genel Kurulu'na ise Tasarruf Genelgesi damgasını vurdu. Çay kahve ikramının dahi olmadığı genel kurulda üyelerden Deha Menkul Değerler Ceyhan Bektaş bundan sonraki genel kurullarda çay kahve ikramını üzerine alabileceğini söyledi. Divan Başkanı Bedii Ensari ise "Bir ara Tasarruf Tebliği nedeniyle bana musluk suyu vermişlerdi" diyerek durumu esprili bir şekilde dile getirdi. Genel Kurul'un açılışını yapan Osman Birsen ise Tasarruf Genelgesi’ni sert bir dille eleştirdi.

Birsen, başarılı bir model olan İMKB'ye bu genelge ile önemli bir sınırlama getirildiğini söyledi. "Yeni durumun sonuçlarını hep beraber yaşıyoruz" diyen Birsen, hukuki zedelenmenin İMKB'yi daha irrasyonel çalışma noktasına götürdüğünü vurguladı. Birsen, "Kamu daha katı kurallar ve yavaş çalışmayı temsil ediyor. Bu nedenle özelleştirmeler yapılıyor. İMKB için de SPK'nın getirdiği özelleştirme politikası hayata geçmeli. Bir an önce özelleştirme yapılsa bu erozyon önlenebilirdi" dedi.



Birsen'den sert eleştiri
Yeni yapı ile İMKB'nin mevcut yönetmeliklerinin uygulanamaz hale geldiğini vurgulayan Birsen, önümüzdeki dönemde yönetmeliklerin hepsinin radikal bir şekilde yeniden yazılması gerektiğini söyledi. İMKB'nin herhangi bir KİT gibi yeni bir denetim alanına girdiğini vurgulayan Birsen, bundan sonraki dönemde Meclis KİİT Komisyonu'nun da İMKB'yi denetleyeceğini vurguladı. Birsen, "İMKB'nin diğer KİT'lerden ayrılan bir yanı kalmadı" dedi.

Görev süresinin bu yıl bitecek olması nedeniyle Genel Kurul'a son hitabının olduğunu vurgulayan Birsen, 10 yıllık başkanlık dönemini de değerlendirdi. Bu dönemin Türkiye ve borsa açısından kolay olmadığını, kriz, deprem ve siyasi istikrarsızlığın yaşandığı ifade eden Birsen, buna rağmen 1997 yılında 200 milyon dolarlık işlem hacminin bugün 1 milyar doları aştığını kaydetti. Birsen, "İşlem kapasitesi 20 kat arttı, dünya borsaları içinde en yüksek teknolojik altyapıya ulaştık. 10 yılda İMKB'nin uluslararası profili itibar kazandı. Bugün dünyanın her yerinden yatırımcılar İMKB'yi tanıyor. Birçok kurumsal yatırımcı piyasamızda yerini aldı" dedi.



Bütçeye 861 milyon YTL
İMKB Yönetim Kurumu Üyesi Özen Göksel'in görev süresinin dolması nedeniyle boşalan göreve Berra Kılıç'ın getirilmesi kabul edildi. Diğer yandan İMKB Yönetim Kurulu Üyesi Pamir Sezener ile Atilla Köksal'ın istifası nedeniyle oluşan boşluğa daha önce atanan Sudi Aydemir ile Mehmet Osmanoğlu onay aldı. Bu arada, Toplu sözleşme dışında tutulan 8 kişinin bu sözleşmeden yararlanması yönünde karar alındı. Bunun için SPK onayı gerekiyor. 2000 yılından bu yana İMKB'den Genel Bütçe'ye 861 milyon YTL ödenek aktarıldığının altı çizildi. Sadece geçen yıl aktarılan tutar ise 32.3 milyon YTL.
 
Geri
Üst