Infertilite nedir?

ahueda

Aktif Üye
Üye
Infertilite nedir?
kisirlik nedir kisirlik sebepleri tadavisi erkek kisirligi tedavileri. İnfertilite halk arasında kısırlık yada çocuk sahibi olamama demektir. Sevgili meleklerim cocuk sahibi olmak tüm ciftlerin en büyük hayalidir. Artik tip cok ilerledi ve bu tüp bebek merkezlerinin sayesinde bebek sahibi olmak artik hayal degil Allahin izniyle herkez bebek sahibi olabiliyor...


bayanlara_tup-bebek-224x300-46.jpg


Korunmadan ****** ilişkiye giren çiftlerde gebelik oluşma oranı ilk 1 yıl içinde %85 2 yıl içinde ise %93 olarak öngörülmektedir. İnfertilite (kısırlık) ise, çiftlerin çocuk sahibi olmaya karar verdikten sonra en az 1 yıl süreyle hiç korunmadan düzenli ****** ilişki kurmalarına rağmen, gebe kalınmamasıdır.



İNFERTİLİTE YALNIZCA KADINLARDAN KAYNAKLANAN BİR SAĞLIK PROBLEMİ MİDİR?

İnfertilite çiftlerden kadın, erkek ya da her ikisinden kaynaklanana bir üreme sistemi sorunudur. İnfertilite %30 oranında erkek, %30 oranında kadından kaynaklanan nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Geriye kalan %40’lık oran ise her ikisine de bağlı sebeplerden ya da tüm araştırmalara rağmen nedeni bulunamamış problemlerden kaynaklanmaktadır.



TÜP BEBEK TEDAVİSİ



İnfertilite tedavisinde alınan mesafeler çok büyük olup tıp ve teknoloji bugün kısır çiftlerin pek çoğunun çocuk sahibi yapabilecek bir noktaya gelmiştir. Tedavinin başarısını belirleyen en önemli unsurlar ise doğru tanı ve çifti yormadan en etkin tedavinin seçilerek hızlı bir şekilde uygulanmasıdır.



ÇİFTLER NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMALIDIR.

Genel olarak eşlerin en az 1 yıl süreyle hiç korunmadan düzenli ****** ilişkide bulunmalarına rağmen, gebe kalınmaması durumunda doktora müracaat etmeleri önerilir. Başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden biri kadın yaşı olduğundan 35 yaşın üzerindeki kadınlarda 1 seneden daha az sürede doktora başvurmaları önerilir. Bu süre daha önce kadın hastalıklarından ameliyat geçirmiş veya bilinen bir hastalığı olan kadınlarda 6 ay olabilir.

Bununla birlikte günümüzde daha geç yaşlarda evlenme oranı arttığından kısırlıkla ilgili şüphesi olan erkeklerin üroloji uzmanına müracaatı önerilir. Çiftler mutlaka eşleri ile birlikte muayeneye gelmelidirler. Erkeklerde genel fiziksel muayenenin yanı sıra bazı hormon ektikleri, gerekli ise genetik incelemeler ve geçmişte yapılmış dahi olsa merkezimizde semen analizinin tekrar incelenmesi gerekmektedir.



AŞILAMA VEYA INTRA-UTERİN INSEMİNASYONU (IUI)



Aşılama veya intrauterin inseminasyon (IUI) yardımcı üreme tekniklerinde ilk adım olup, tüpleri açık, yumurta gelişiminde problem olan veya olmayan ve belli kriterlere uygun sperm sayısı olan çiftlere uygulanan en basit yöntemdir. Uygulama başına gebelik %10-15’tir Mastürbasyon ile meni örneği verdikten sonra laboratuarda yıkama işlemleri uygulanır. Yıkama işlemi ile döllenme yeteneği en yüksek olan hareketli ve normal yapıya sahip sperm hücreleri ayrıştırılır ve anne adayının rahmine yerleştirilir. Yıkanmış sperm, dölyatağına enjekte edilmektedir. Bu aşamadan sonra döllenme, tüplerin içinde doğal yolla oluşmaktadır. Genel olarak çiftlere 4-5 kez aşılama yapılması önerilmektedir. Sperm sayı, hareketlilik ve şekil bozukluklarının fazla olduğu durumlarda IUI başarı şansı çok azalır.



TEDAVİ PROTOKOLLERİ



Yumurtalıkların uyarılmasındaki amaç, birden fazla yumurta elde edilmesidir. Tedavide başarı şansını belirleyen önemli faktörlerden birisi elde edilen toplam olgun yumurta sayısıdır. Yumurta sayısının ideal olarak 5’ten fazla olması arzu edilir. Beşten az sayıda olgun yumurta elde edildiğinde başarı şansı her eksik olan yumurta sayısı ile orantılı olarak azalır. Bu nedenlerden dolayı, yumurtalıkların uyarılması özenle ve dikkatle gerçekleştirilmesi gereken ve tedavide başarı şansını direkt olarak etkileyen bir uygulamadır. Ancak tabii ki geçirilmiş kist operasyonları, yaş ve yapısal faktörlere bağlı olarak bu sayı azalır. Bu nedenlerden dolayı, yumurtaların uyarılması özenle ve dikkatle gerçekleştirilmesi gereken ve tedavide başarı şansını direkt olarak etkileyen bir uygulamadır. Ancak tabii ki geçirilmiş kist operasyonları, yaş ve yapısal faktörlere bağlı olarak bu sayı azalabilir.



Tedavide belirli ilaç grupları kullanılmaktadır. Birinci grup ilaçlar, hazırlık ilaçlarından oluşur ve kullanımı sırasında takip gerektirmez. Bu ilaçların kullanımındaki beklentimiz vücudun kendi hormonlarının baskılanması ve kotrolün bizim elimizde olmasıdır. Bu şekilde ikinci grup ilaçlar ile yumurtaların uyarılması belirli bir kontrol dahilinde gerçekleştirilebilir. Her bireyin tedavisi diğerinden farklılık gösterir. Tüm hastalar için tek bir tedavi kalıbı uygulanmaz, aksine her biri için kendisine en uygun, en ideal yanıtı verecek tedavi programı çizilir.



YUMURTALARIN TOPLANMASI



Yumurtalar olgun hale geldikten sonra hastanın daha önce aldığı bütün ilaçlar kesilir ve belirlenen saatte yumurta çatlatma (son olgunlaşan) iğnesi yapılır, 36 saat sonra hastanın isteği ve bazen doktorun tercihine göre genel veya lokal anestezi altında yumurtalar toplanır.



EMBRİYO TRANSFERİ



Yumurtaların toplanmasından 2 ile 5 gün sonra yapılır. İşlem sırasında mesanenin dolu olması istenir. Bu şekilde embriyo transferi teknik olarak kolaylaşmakta ve ultrasonografi ile daha iyi görüntü elde edilmesi sağlanmaktadır. İşlem sonrasında hasta 2 -3 saat dinlendirilir.



AHA (ASSISTED HATCHING) NEDİR?

AHA işlemi en az 4 hücre evresinde olan embriyoların dış zarının inceltilerek rahim içinde tutunma olasılığının arttırılmasıdır. Bu işlem kimyasal ve mekanik yolla veya lazer ile yapılabilir.



BLASTOKİST TRANSFERİ NEDİR?



Embriyo gelişiminin 5. gününde blastokist adı verilen aşamaya ulaşır. Bu aşamada artık hücre sayısı sayılmayacak kadar çoktur. Bebeği ve plasentayı oluşturacak olan kısımlar birbirinden ayırt edilebilir seviyeye gelir. Bu aşama embriyonunun rahim iç duvarına tutunmadan hemen önceki aşamasıdır, embriyoyu dış ortamda bu aşamaya kadar ilerletmek mümkündür. Hangi embriyonun gebelik açısından en yüksek şansa sahip olduğunu tam olarak belirlemek mümkün olmamaktadır. Bu amaca yönelik olarak embriyolar dış ortamda büyütülerek bir nevi gelişme yarışına tabi tutulmaktadır. Bu yarış içerisinde en hızlı gelişim gösteren ve en yüksek kaliteye sahip olan embriyo seçilerek rahim içerisine transfer edilir. Bu sayede rahim içerisine transfer edilen embriyo sayısının tek olması zorunluluğuna rağmen, gebelik şansını yüksek tutabilmektedir. Bu sayede rahim içerisine transfer edilen embriyo sayısının tek olması zorunluluğuna rağmen, gebelik şansını yüksek tutabilmektedir. Bu nedenle blastokist gebeliklerinde başarı şansı, %45/%65 gibi genel ortalamaya göre daha yüksektir.



EMBRİYO DONDURULMASI



Seçilen embriyo transfer edildikten sonra fazla embriyolar bu embriyoların kalitesine göre hastanın onayı alınarak dondurulur. Sağlık bakanlığı tarafından Kasım 1997 yılında yayımlanan yönetmelik gereğince embriyolar, 3 yılı geçmemek koşuluyla saklanmaktadır. Bu süre sonunda veya eşlerden birinin ölmesi, hükmen boşanmaları ya da eşlerin birlikte talebi ve onayı ile dondurulan embriyolar imha edilmektedir. Embriyo transferi sonucu gebelik elde edilmemiş ise veya ikinci bir gebelik istendiğinde, dondurularak saklanan embriyolar çözülerek transfer edilebilmektedir. Dondurulmuş embriyo transferi ile gebelik oranı %35 - %55 seviyesindedir.





GEBELİK TESTİ



Embriyo transferinden 10-12 gün sonra yapılır. İlk test hem idrar, hem de kanda yapılır. Testi pozitif olan hastalar 2-3 gün sonra tekrar çağırılarak kan değerlerine tekrar bakılır ve gebeliğin normal gidip gitmediği değerlendirilir.



İLK ULTRASONOGRAFİ



Gebelik testi yapıldıktan 10-14 gün sonra, yani bebeğin 5. haftasında yapılır. Bazı hastalar 1-2 hafta sonra tekrar çağrılarak gebeliğin seyrine bakılabilir. Ultrasonografisi normal olan hastalar daha sonra aylık takiplere çağrılır.



Asya Sağlık
 
Geri
Üst