Isı Yalıtımı ve Önemi

  • Konbuyu başlatan TİTAN
  • Başlangıç tarihi
T

TİTAN

Forum Okuru
Isı Yalıtımı ve Önemi
ısı yalıtımı nedir önemi teknolojik önemi nedir faydaları yararları sağladığı kazanç ile ilgili bilgiler burada melekler
Günümüzde ödediğimiz faturlarda yapmamız gereken tasarruf yanında enerji kaynaklarında da tasarruf yapmak gerektiğini artık hepimiz biliyoruz melekler :) Zaman gittikçe bilinçlenen biz tüketiciler ,enerji kaynaklarının sorumsuzca kullanılmasıyla gelecek nesillere ne büyük kötülük ettiğimizin farkında olmalıyız.Bu sebeple enerjiyi lüzumsuz yere harcamamalı,ailemizi ve çevremizi de bu konuda hassas olmaları için uyarmalıyız.Bu tasarruflardan en basiti ve önemlisi de evlerimizin ısı yalıtımıdır melekler :).Farklı sıcaklıktaki iki ortam arasındaki ısı geçişini azaltmak için yapılan işlemlere ısı yalıtımı (mantolama) denir. Bu işlem binalarda; ısı kaybı olan duvarlara (dış duvarlar), çatıya ve tabana ısı yalıtım malzemeleri tatbik edilmesiyle yapılır.


isiyalitimi-55.jpg




Isı yalıtımının faydaları nelerdir?
" Isı yalıtımı yapılmasıyla, binadan dışarıya olan ısı kaybı yalıtımsız duruma göre azalır, dolayısıyla ısınma için tüketilen yakıt miktarı da azalmış olur. Bu azalma miktarı, binanızın bulunduğu iklim bölgesine göre değişmekle birlikte %50 - %70 arasındadır. Yani yalıtımsız bir eviniz varsa ve kışın evinizi ısıtmak için ayda 100 birim yakıt tüketiyorsanız, evinizi yalıtarak bu tüketimi 50 birime hatta 30 birime düşürebilirsiniz. Başka bir ifadeyle ayda 100 TL yakıt faturası yerine, ayda 50 TL hatta 30 TL fatura ödersiniz.
" Isı yalıtımlı duvarlarda iç yüzeylerde terleme sonucu küflenmeler, siyah lekelenmeler ve sıva veya boya kabarmaları (kış aylarında çok sık görülen, ama dışarıdan su sızması olarak nitelendirilen durum) oluşmaz.
" Yaşanılan odalar içinde hastalanmaya neden olan bölgesel sıcak-soğuk farkları oluşmaz, dolayısıyla sağlık harcamaları azalır.
" Isı yalıtımlı duvarların içinde difüzyon sonucu su yoğuşması oluşmayacağından, duvarlardaki malzemeler korozyona uğramaz (örneğin inşaat çelikleri paslanıp incelmez).
" Isı yalıtımlı binalar daha az yakıt yakacaklarından havayı kirletme miktarları azalır.

Isı yalıtımının yalnızca bireysel kazancı mı var?
Hayır, toplumsal kazançları da vardır; Türkiye, DİE verilerine göre, tükettiği toplam enerjinin %61,5 'ini ithal etmektedir ve toplam tüketimin %29 'u binaların ısıtılmasında kullanılmaktadır. Isı yalıtım ile bu tüketim miktarını azaltarak ülke ekonomisine de katkı sağlamış oluruz.
 
Geri
Üst