İşte Facebook Ipad Uygulaması!

T

TİTAN

Forum Okuru
İşte Facebook Ipad Uygulaması!
facebook ipad uygulaması tanıtımı incelemesi ayrıntılar nedir resimleri 2011 ile ilgili bilgiler burada melekler
Facebook severlere müjde vermek istiyoruz melekler :) Sonunda facebookun ipad uygulaması çıktı.Eğer ipadiniz yoksa bunun neden önemli olduğunu kavramayabilirsiniz.Şöyle açıklayalım,ipad üzerinden facebooka safari tarayıcısı ile erişilebiliniyordu.Ancak safariyle de tablet özellikler çalışmıyor,sohbet kısmına erişilmiyordu.Artık facebook ipad uygulamasıyla tüm özellikleri kullanabileceksiniz.Nasıl mı,anlatalım;


faceipad-191.jpg


iPad uygulamasında menüye ulaşmak için aslında tuşa basmaya gerek yok. Uygulamayı parmağınızla sağa çektiğiniz zaman menü otomatik olarak karşınıza çıkıyor. Bu sistemin Facebook'un mobil sayfalarındaki en önemli özelliği olduğu belirtelim. iPad uygulamasıyla birlikte iPhone uygulaması da bu menü sistemine geçti. Aynı şekilde bugün yenilenen mobil tarayıcı versiyonunda da bu menü sistemi yer alıyor. Fakat sağa kaydırma yöntemi sadece iPad versiyonunda işe yarıyor. Geri kalanlarda tuşa basmak gerekiyor.

Açılan menüden Facebook'un her yerine ulaşabiliyorsunuz. Profilinize ulaşmak için başka bir menü olmadığı için de sadece burayı kullanmanız gerekiyor. Takip ettiğiniz gruplar ve sayfalara da buradan ulaşılıyor.


Facebook'un en önemli özelliği belki de haber kaynağıdır. Kullanıcıların en çok vakit geçirdikleri yer diyebiliriz. Arkadaşların ve grupların gönderilerinin sıralandığı yer olan haber kaynağı, Facebook iPhone uygulamasının daha büyük hali ile karşımızda. Fotoğraflar, videolar uygulama içinde görüntülenebildiği gibi linkler de yine uygulama içindeki tarayıcı ile açılıyor. Bu sayede yeni sayfa açmak ya da uygulama dışına çıkmak gibi bir durum söz konusu değil. Safari'de videoları başa alamama sorunu, bu uygulama ile de halledilmiş durumda. Gönderilerin yanındaki artı tuşuna basarak gönderiyi beğenebilir ya da yorumlayabilirsiniz.


iPad'i yatay haliyle tuttuğunuzda ise sağ tarafta sohbet kısmı ortaya çıkıyor. Buradan çevrimiçi arkadaşlar ile sohbet etmek mümkün. Çevrimdışı olmak için de sohbet yazısının yanındaki ayar tuşunu kullanmanız gerekiyor. Sohbet kısmının yatay tutulduğunda ortaya çıktığını ve sadece haber kaynağı sayfasında bulunduğunu belirtmem gerekiyor. Haber kaynağı dışındaki hiçbir sayfada sohbet kısmı gözükmüyor.


Bildiğiniz gibi Facebook, mesaj ile sohbet kısmını birleştirmişti. Sohbetin bütün kayıtları mesaj kısmında gözüküyor, keza mesajda yazılanlar da sohbet ekranı açıldığında gözüküyordu. Bu yüzden haber kaynağı dışında sohbet etmek istediğiniz zaman mesaj kısmını kullanmanız gerekiyor. Merak etmeyin bütün sayfaların sol üst köşesinde bulunan mesaj ikonuna tıkladığınızda sayfa değiştirmeden hızlı bir şekilde mesajlaşabiliyorsunuz.


Facebook bildirimleri; yorumları, beğenileri, etiketlerinizi takip etmenizi sağlıyor. Bildirimlerin kullanışlı olması da takibi kolaylaştıran en büyük unsur. Şuana kadar iPad'de Safari üzerinden bildirim takibi pek kolay olmuyordu. Bu uygulama ile sorun kökünden çözülmüş. Sol üst tarafta mesaj ikonunun yanında bulunan bildirim ikonu ile son 12 bildiriminizi görebiliyorsunuz.


Facebook yakın zamanda profil sayfalarını değiştiriyor. Birçok kişi şimdiden zaman tüneli tasarımına geçti bile. Fakat Facebook iPad uygulamasında zaman tünelinden eser yok. Hatta şuan yayında olan profil sayfasından da basit bir tasarıma sahip. Gönderileriniz tamamını basit haliyle görebildiğiniz sayfanın sol tarafında mevcut profil resminiz, altında ise duvar, hakkında, fotoğraflar ve arkadaşlar seçenekleri bulunuyor. Aslında Facebook'da en basit haliyle yapabildiklerimiz sıralanmış durumda.


Yeni bir gönderi yapmak, fotoğraf yayınlamak da oldukça kolay. Gönderilerimizin en üstünde bulunan duruma tıklayarak yeni bir gönderi yapabilir (link de ekleyebilirsiniz), ya da fotoğrafa basarak ister yeni çekip ister de mevcut fotoğraflardan biri seçerek duvarınıza yükleyebilirsiniz. Safari ile oldukça zahmetli olan işlemler uygulama ile oldukça kolay hale gelmiş.


Fotoğraf albümünün görüntüsü iPad'in fotoğraf albümüne benzese de kullanımı parmak hareketleri gerektirmiyor. Sadece albümünün üzerine tıklayıp açmak gerekiyor. Açtıktan sonra parmak hareketleriyle ileri ve geri gidilebiliyor. Yine parmakla küçültme hareketi yapıldığında albümden çıkılıyor.


Facebook arkadaşlarınıza iki şekilde ulaşabiliyorsunuz. Birincisi profilinizde bulunan arkadaşlar seçeneğinden, ikincisi ise uygulamayı sağa çektiğinizde açılan menüden. Fakat menüden ulaştığınız arkadaşlar sayfasının şuan için sorunlu olduğunu ve otomatik olarak kapandığını belirtmem gerek. Bu yüzden profiline bakmak istediğiniz arkadaşı arama kısmını kullanarak aramanızı tavsiye ediyorum.


Gelelim uygulama ile gelmesi beklenen en büyük özellik olan Facebook oyunlarına. Uygulama sayesinde oyunlara ulaşmak mümkün. Fakat uygulama içinden oyun oynamak mümkün değil. Sadece eğer oyunların iOS uygulaması varsa sizi oraya yönlendiriyor. İndirdikten sonra Facebook hesabınızla giriş yapıp oynayabliyorsunuz. Fakat bu sistemin pek de sağlıklı işlemediğini belirtmem gerekiyor. Çünkü bazı oyunlar App Store'da paralı olduğundan sorun çıkabiliyor. Yani bilgisayarda Facebook üzerinden bedava oynadığınız oyunların iPad'e uygulamasını indirmek için ücret ödemeniz gerekebiliyor.


Facebook bu sistemin iOS'a büyük katkı sağlayacağını düşünüyor. Facebook üzerinde oyun oynatan firmaların, oyunlarını iOS'a uygulama olarak geliştirmesine ön ayak olacak. Aynı zamanda oyunu indiren iOS kullanıcıları, Facebook hesaplarıyla giriş yapacağı için yine Facebook kazanmış olacak. Aslında bu sistem başarılı olursa Apple, Facebook ve oyun geliştiricisinin yararına olacak diyebiliriz.

Facebook içinde yer alan küçük uygulamaların bazılarına iPad uygulaması içinden ulaşmak mümkün. Uygulamanın ismine tıkladığınızda küçük bir pencerede uygulamayı kullanabileceksiniz. Kullandığınız uygulamalar ya da oyunlar için ekranı sağa çekip açılan arama kısmını kullanmanız gerekiyor.

Sonuç olarak,her ne kadar 1-5 sene önce ipadin çıkışıyla birlikte neden çıkmadığına bir anlam veremesek te ,şu anda facebook sisteminin kullanışlılığıyla on numarayı hakediyor.Şunu da hatırlatalım facebook ipad uygulaması yanında iphone uygulaması da yeni sisteme göre güncellendi :tik:
 
Geri
Üst