İşte mutsuzluğun 4 nedeni!

PaSikA

Yeni Üye
Üye
İşte mutsuzluğun 4 nedeni!
Gelecekte mutlu olmak için başlıca iki gereksinime ihtiyaç duyarız. Öncelikle vermiş olduğumuz bir kararın bizi gelecekte nasıl etkileyeceğini bilmemiz gerekir. Bunu doğru olarak gerçekleştirebilmek için de sistematik birtakım önyargılardan kurtulmak şart. Çünkü bu önyargılar fikirlerimiz üzerinde öyle baskı kuruyor ki, gelecekte hangi durumda nasıl tepki vereceğimizi bile etkiliyor. Bir anda önyargıların kurbanı oluveriyoruz.

İkincisi de, verdiğimiz bir kararın sonuna kadar arkasında olmak olarak nitelendirilebilir. Bu da mutluluk arayan bireylerin sorun yaşadıkları bir noktadır. Hatta bizi neyin mutlu edeceğini bildiğimiz halde hala o alternatifi seçmiyor olmamız da yine sorunlu bir noktadır. Chicago Üniversitesi'nden Christopher Hsee ve Reid Hastie konu üzerine yaptığı araştırmada neden bizi mutlu eden kararları alamadığımızı dört ana başlıkta ortaya koydu. İşte o dört neden:


1. Hiçbir şeyi boşa harcamayın!
Para çarçur etmekten nefret ederiz ancak yapılan araştırmada insanların bir organizasyon konusunda pahalı olanı seçtikleri ortaya çıktı. Halbuki her zaman böyle bir kaideden söz etmek pek de mümkün değil. Kendinizi nasıl rahat hissediyorsanız o şekilde davranın. Seçiminiz ucuz bir seçim olsa bile.


2. Mantığın kölesiyiz!
Mantıklı görünen kararlarımızı her zaman severiz. Fakat mantıklı görünen bu kararlar bizim mutluluğumuzdan çalar. Yapılan bir araştırmada insanların kalp şeklinde yapılmış bir çikolatayı mı yoksa hamamböceği şeklinde olanı mı tercih edeceği incelendi. Deneklerin büyük bir kısmı kalp şeklinde olanı tercih etti. Çünkü kalp desenli çikolatanın fiyatı diğerinden daha ucuzdu ve daha ‘mutlu' hissettirecekti.


3. Değerli olan şeylerin kıymetini bilmiyoruz!
Değeri olan şeyleri toplamayı çok seviyoruz. Bu uçak mil puanı olabilir veya herhangi bir döviz olabilir. Fakat değeri olan bu araçları ne için topladığımızı unutuyoruz. Bu nedenle yaptığımız işler amaçsızlaşıyor ve aldığımız keyif de otomatik olarak azalıyor. En önemli değer sahip olduğunuz enerjidir. Kıymetini bilin.


4. Çeşitlilk her zaman iyi değildir
Her zaman çok alternatifli olmak sizi mutlu etmez. Önyargılarınızdan kurtulun ve kendinize daha az tercihli alternatifler yaratın. Hayatınız kolaylaşır.

ekolay.net
 
Cevap: İşte mutsuzluğun 4 nedeni!

paylaşım için sağol. ilk maddede bende tutarlı değilim açıkçası. harcama çok yapıyorum.
 
Geri
Üst