istismarı başlamadan önleyin

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
istismarı başlamadan önleyin
Çocuk ve toplum gelişimindeki risk faktörlerinin yoksulluk ve beslenme yetersizliği, anne-babanın ruhsal sorunları, çocuk ve annenin istismarı olduğunu belirten uzmanlar uyarıyor; "İstismara en etkin müdahele, başlamadan önlemedir."
ıÜüÇekirge Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. İlhan Dindar, 0-6 yaş arası çocuğun psikososyal gelişiminin desteklenmesinin, hem bireyin hem de toplumun ruhsal, bedensel, sosyal sağlığı için önemli olduğunu söyledi.
Uzman Dr. İlhan Dindar, bireylerin yaşam boyu sağlığını korumak, daha yetenekli, zeki, başarılı ve kapasiteli bireyler yetiştirmek, artan şiddet ve suçluluğu azaltmak, sosyoekonomik eşitsizlikleri makul düzeylere indirmek için öncelikle toplumun beynin hızlı gelişim döneminin önemini fark etmesi ve bu dönemde çocuklarının gelişimini desteklemesi gerektiğini vurguladı. Çocuk ve toplum gelişimindeki risk faktörlerinin yoksulluk ve beslenme yetersizliği, anne-babanın ruhsal sorunları, çocuk ve annenin istismarı olarak sıralayan Başhekim Dindar; "Çocuğun gelişimini desteklemeye yönelik yapılması gerekenler özetle şöyle sıralanabilir; Anne/babaları çocuğun ruhsal - sosyal - zihinsel gelişimini destekleyici davranışlar konusunda bilgilendirmek, olumlu davranışlar geliştirmek. Çocukla oynamak, çocukla konuşmak, çocuğa kitap okumak, çocuğa masal anlatmak, çocuğa şarkı söylemek, çocuğun oyuncaklarının bulunması. Çocuğun Gebe/Anne/babaları bedensel sağlığını ve ruhsal - sosyal gelişimini destekleyen davranışlar konusunda bilgilendirmek, olumlu davranışlar geliştirmek. Gebenin, normal kadın beslenmesine ek olarak alması gereken besinler hakkında bilgilendirilmesi, olumlu davranış değişikliği oluşturulması. Çocuğa ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesinin desteklenmesi. Çocuğun ayına uygun beslenmesi. Aile planlamasının önemi, güvenilir yöntemler hakkında bilgi verilmesi, olumlu davranış değişikliği oluşturulması. Anne - babaları kendi ihtiyaçları olan duygusal ve sosyal destekleri sağlama yolları konusunda bilgilendirmek, davranış değişikliği oluşturmak." diye konuştu.






kaynak:CIHAN
 
Geri
Üst