iyi Çocuk Yetiştirmek için bilgiler...............

melegim

Yeni Üye
Üye
iyi Çocuk Yetiştirmek için bilgiler...............
Çocuklarınızı iyi yetiştirme konsuunda şüpheleriniz olursa, ara verin ve bu listeyi gözden geçirin.

Onu her zaman kucaklayın ve 'seni seviyorum' deyin...
Özellikle yeni anneler yenidoğan bebeklerinine dokunmaya korkarlar. Dokunmak en az beslenme kadar yararlıdır. Son dönemlerde bebeğinize masaj yapmanın da çok yararlı olduğu belirtiliyor. Çocuklarınıza sık sık sarılmanız aranızda duygusal bir bağın oluşmasını sağlar.

Özellikle gece yatarken hikayeler okuyun, şarkılar söyleyin..
Hikaye okumanın ve şarkılar söylemenin 2 türlü faydası vardır. Hikayeler, çocuğunuzun dil gelişimine ve dile hakim olmasına yardımcı olur. Hikaye okurken hikayedeki tüm aksiyonlarla ilgili, özellikle resimler üzerinden giderek çocuğunuzla konuşabilirsiniz. İkinci yararı da çocuklara gündelik yaşamını yapılandırması açısından yardımcı olmasıdır. Düzenli olarak yatma vaktinde veya yemekten önce şarkı söylediğinizde bebeğiniz daha sonraki aşamayı sezer. En son yapılan araştırmalara göre uzmanlar ailelerine, bebeklerini yatırmadan yarım saat önce banyo, masaj sonrasında şarkı veya hikaye okumalarını öneriyor. Düzenli olarak bunu uyguladığınızda bebeğiniz üçüncüsünde rutine alışacaktır. Bunun karşılığında bebeğiniz geceleri daha rahat uyuyacak ve daha az uyanacaktır.

Bebeğinizle o konuşmaya başlamadan sohbet edin...
Bebeğiniz doğduktan sonra kendiniz ve hayatta bilmesi gerektiğini düşündüğünüz herşey hakkında onunla konuşun. "Ben senin babanım, bu da senin annen. Annenin matematiği iyi değildir. İleri de ev ödevin olduğunda sana ben yardımcı olacağım" diyerek başlayabilirsiniz mesela.. Sonrasın da dışarı çıkarken, "Şimdi üzerini değiştireceğiz, daha sonra yürüyüşe çıkacağız, daha sonra alışverişe gideceğiz, daha sonra öğle yemeği için geri geleceğiz" diye belirtin. Büyüdüğünde birlikte ne yapacağımızı biliyor olacak. Bebeğiniz dili ağlayarak öğrenmeye başlar. Bu dönem oldukça kritiktir. Onunla iletişim kurmanın bir yolunu bulmalısınız. 'Çok açsın anlıyorum. Güzel, bir dakika beklersen hazır olması bir saniye sürecek' diyerek ona kelime ve konseptleri öğretebilirsiniz. Bebeğinizin rutin bir yaşamı olursa ağlamayacak ve kendini güvende hissedecektir.

Bebeğinizi övün
Onu övmeniz kendine olan güvenini yapılandırmak için iyi bir yoldur. 8-9 aylık dönemleirnde onun yaptıklarını alkışlayarak özgüven kazanmasını sağlayabilirsiniz.

Ona yürüme tarzızı öğretin
Çocuğunuza'teşekkür ederim', 'lütfen' sözcüklerini telkin etmek her ikiniz içinde harika olacaktır. Sizin çocuğunuzun yaptığı zararların farkında olduğunu anlamanızı sağlar. 'Anneciğim, çikolatalı süt alabilir miyim?' dediğinde yetişkinlerin dünyasın adapte olduğunu anlarsınız. Çocuğunuz neyi isteyip istemeyeceğini, hareket sınırlarını anlayacak ve terbiyeye saygı duyacaktır.

Çocukların sanatsal dünyasını keşfedin
Çocuğunuzun yaratıcılığını sağlamlaştırmak için ona güzel şeyler söyleyin. Övgü sizin dışınızdaki kişilerden de gelebilir. Çocuğunuzun yaptıklarını övmek onu yeni şeyler yapması için cesaretlendirecektir.

Bebeğiniz ağlamasına yanıt verin
Özellikle 3 yaş civarında çocuklar çok ağlarlar ve aileleri onların şımarıklık yaptıklarını düşünerek üzülürler. Hiç kimse şımarık çocuk istemez. Dünyanın güvenilir ve güvenli olduğunu hissetmeleri sağlamak sizin işiniz. İlk yıllardaki şımarıklıkları için üzülmeyin. İlk doğum gününden sonra ağlamanın ona birşey kazandırmayacağını öğretin.

Düzenli olarak pediatristinize başvurun
Çocuğunuzun gelişimi, varsa sorunları hakkında düzenli olarak pediatristinizle görüşün. Bu ziyaretler doğrultusunda çocuğunuz hakkındaki endişeleriniz ve huzursuzluğunuzdan kurtulacak, dolayısıyla çocuğunuz da kendini daha rahat hissedecek.

Diğer çocuklarla iletişim kurmasını sağlayın
Çocuğunuzun oyun gruplarına katılarak diğer çocuklarla paylaşmayı öğrenmesini sağlayın. Çocuklar 2 veya 3 yaşlarını dolduruncaya kadar diğer çocuklarla oynamak istemezler. Onun diğer çocukların da iyi olduğunu anlamasını sağlayın. Oyun oynarken yanında durmayın, onu görebileceğiniz fakat onun bunu bilmediği bir yerden çocuklarla nasıl anlaştığına bakın. Çocuğunuzun yaşıtlarından daha çok sizinle olmak istediğini ve ayrılmakta zorlandığını düşünüyorsanız onun diğer çcouklar ve yetişkinlerle daha fazla bir arada olmasını sağlayın.

Özel günlerde birlikte olmaya ve kutlamaya özen gösterin
Çocuklar rutin ve tekrarı sever. Doğum günü şarkıları, kekleri, hediyeleri onları heyecanlandırır. Aslında tüm bunlar onun arkadaşları ve aile büyükleri ile bir arada olmasını, onları tanımasını ve sosyalleşmesini sağlar.
 
Geri
Üst