Kabızlık için bitki çayları

Uzman SühaN

Administrator
Kabızlık için bitki çayları
kabızlığa hangi çaylar iyi gelir,kabızlığın bitkilerle tedavisi,kabızlık nasıl geçer,kabızlık için şifalı bitkilerle tedavi hakkında bilgiler


Kabızlık sorununuz varsa önce beslenme şeklinizi gözden geçirmelisiniz. Aşırı yağlı ve baharatlı yiyecekler, kırmızı et ağırlıklı bir beslenme kabızlığa neden olabilir ve zaten kabızlık çekiyorsanız belirtileri ağırlaştırabilir. Yapmanız gereken yağı azaltmak, proteini kırmızı et yerine tavuk, hindi gibi daha sağlıklı alternatif kaynaklardan almak ve lif yönünden zengin gıdalar tüketmek. Bunlar dışında kabızlık için yemek sonrası oluşan şişkinliği, gün içinde meydana gelen fazla gazı almak ve sindirimin çalışmasını teşvik etmek için bazı bitki çaylarından yardım alabilirsiniz.


kk.jpg

Nane Çayı: Sindirim sisteminin daha etkili çalışmasına yardımcı olarak gaz, şişkinlik gibi olumsuz etkileri hafifletir. Daha kolay tuvalete çıkmayı sağlar, hazımsızlık ve mide bulantısına iyi gelir. Ayrıca vitamin ve mineral yönünden zengindir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Rezene Çayı: Bağırsaklarda sertleşen ve vücuttan atılması zorlaşan dışkıyı yumuşatma özelliği bulunan rezene çayı daha kolay tuvalete çıkmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca mide şişkinliği ve yemek sonrası kramplarını hafifletir.
Detoks Çayları: Kuşburnu, zencefil, ısırgan, karahindiba, ekinezya ve karanfil çayları etkili bileşenleri ile vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olarak bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar. Yemek sonrası yaşanan krampları azaltan bu çatlar dolaşım sistemini uyararak sindirimi hızlandırır.
İştah Azaltan Çaylar: Kabızlık çoğunlukla aşırı yemek tüketimi sonrasında yaşandığı için masaya oturmadan iştahı biraz törpülemek iyi bir fikir olabilir. Böğürtlen, ısırgan, adaçayı, meyan kökü çayları bu konuda size yardımcı olacaktır. Bu çaylar aynı zamanda idrar söktürücü işlevi görerek fazla suyun vücuttan atılmasını sağlar.
Kabızlık İçin Bitkisel Çayların Hazırlanması ve Kullanımı
İyi bir bitki çayı hazırlamak için öncelikle paslanmaz çelik veya porselen bir demliğiniz olması gerekir. Bir bardak su için 2-3 çay kaşığı kurutulmuş bitki atmanız yeterli olacaktır. Suyu kaynattıktan sonra ocaktan alın ve bitkiyi attıktan sonra 5-10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Daha sonra süzerek içebilirsiniz. Bir kaç damla limon veya organik balla tatlandırabilirsiniz. Bitki çaylarının günde 3 bardaktan fazla içilmesi tavsiye edilmez.
Kabızlık İçin Kullanılan Bitki Çaylarının Yan Etkileri
Bağırsakları yumuşatmak için kullanılan bitki çaylarının genellikle idrar söktürücü etkisi olduğu için fazla su kaybına yol açabilirler. Eğer düzenli olarak bitki çayı içiyorsanız gün içinde normal su alımını attırmanız gerekebilir. Bu çaylar aralıksız uzun süreli kullanımlarda bağırsak tembelliğine yol açabilir bu nedenle örneğin 10 gün kullandıktan sonra 10 gün ara vermeniz tavsiye edilir. Eğer tansiyon, kalp, şeker veya diğer bir rahatsızlık nedeniyle düzenli ilaç kullanıyorsanız bitki çaylarının kullandığınız ilaçlarla olası etkileşimleri hakkında doktorunuzdan bilgi almalısınız.
Kabızlığa Karşı Diğer Tavsiyeler
Taze sebze ve meyve içerikli bir beslenme
Kepekli tahıllar, baklagiller, kabuklu yemişlerin tüketilmesi
Düzenli egzersiz içeren sağlıklı bir yaşam tarzı
Doktorunuz önermedikçe düzenli ilaç kullanmaktan kaçınmak
Aşırı kahve, siyah çay ve alkol tüketmemek
Keten tohumu, balık gibi kaynaklardan düzenli olarak omega yağ asitleri almak
Kolon fonksiyonu teşvik etmek ve geliştirmek için bitkisel takviyeler
Antioksidan etkisi bilinen gıdalarla vücudu temizlemek
Bol bol sıvı almak
 
Geri
Üst