Kadınlarda Depresyon

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan *MeleK*
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Kadınlarda Depresyon
hamilelikte depresyon ilacı kullanımı depresyon ilaçlarının zararları pmdd nedir
Kadınlar, erkeklerden iki kat daha fazla depresyon yaşama riski taşımaktadırlar. Kadınların, %10 ile %25’i hayatlarında en azından bir kez bir majör depresyon atağı yaşamaktadırlar.

Neden Depresyon Kadınlarda Bu Kadar Yaygın?

Ergenlikten önce kızların ve erkeklerin depresyon oranları aynı iken, ergenlik çağı ile kadınların depresyon yaşama riski erkeklere oranla iki kat artmaktadır. Uzmanlar, kadınların ergenlik, hamilelik menepoz, düşük yapma ve loğusalık gibi hormonal denge değişimleri yaşadıkları için depresyon yaşamaya daha eğilimli olduklarına inanıyorlar. buna ek olarak her ay yaşanan menstural döngüdeki hormon artış ve azalışları premenstural sendrom riskini diğer adıyla PMS ve premenstural disforik bozukluk ya da diğer adıyla PMDD riskini artıtmaktadır.

Ulusal sağlık örgütüne göre kadınlara has olan; üremeyi sağlamanın, genetik ve biyolojik faktörlerin ve psikolojik ve kişisel özellikllerin yüksek depresyon riskinin oluşmasında payı olabilir.

Ayrıca, kadınların evde ve iş yerinde dengeyi sağlamaya çalışmasının yarattığı stresler de bu özelliklere ek olabilir.

Kadınlarda Yüksek Depresyon Riskinde Rol Oynayan Faktörler

10 yaşından önceki ebeveyn kaybı
Çocukken maruz kalınan fiziksel ve cinsel istismar
Önceki yıllardaki yaşanan duygudurum
Duygudurum bozukluğu olan aile bireyleri
Bazı doğum kontrol haplarının kullanımı
Bazı kısırlık tedavilerinin uygulanılması
Devam eden psikososyal ve sosyal stresler ( iş kaybı, ilişkide yaşanan sorunlar, ayrılma, boşanma gibi)
Sosyal güvenlik kaybı ya da böyle bir kayıp tehditi
Kadındaki ve Erkekteki Depresyonun Farklılıkları

Bu farklılıklar çok çeşitlidir.

Kadınlardaki depresyon daha erken gerçekleşir, daha uzun sürer, tekrarlama ihtimali daha yüksektir, nedeni daha çok stresli yaşam olaylarına dayalıdır ve mevsimsel değişikliklere daha duyarlıdır.
Kadınlar daha çok suçluluk duyguları yaşarlar ve intihar etmeye daha eğilimlilerdir ( girişimleri erkeklere oranlar başarısızdır)
Kadınların yaşadığı depresyon kaygı bozuklukları ve özellikle de panik ve fobik bozuklukların semptomları ve yeme bozukluklarıyla ilişkilidir.
Depresyonlu kadınlar erkeklere göre alkol ve diğer maddeleri daha az kötüye kullanırlar.
Premenstrüel Sendrom, Premenstrüel Disforik Bozukluk ve Depresyon

Adet gören kadınların %75’inden fazlası, yoğunluğu her ay değişen duygusal ve fiziksel semptomlarla karakterize edilen premenstrüel sendrom (PMS) yaşamaktadır ve 20 ve 30’lu yaşlardaki çoğu kadın bu durumdan etkilenmektedir.

Adet gören kadınların %3-5’i menstrüasyondan 7-10 önce başlayan şiddetli duygusal ve fiziksel semptomları olan premenstrüel disforik bozukluğu (PMDD) yaşarlar

PMS ve PMDD’nİn Tedavisi

Birçok kadın egzersiz yaparak, vitamin alarak ve kafeinden kaçınarak iyileşme sağlamıştır. Ciddi semptomları olanlar için ise ilaçlar, bireysel ve grup terapileri, stres yönetimi yada evlilik terapisi yardımcı olabilir.

Hamilelikte Depresyon

Hamilelik, kadınları psikiyatrik hastalıklara karşı koruyan bir iyilik hali olarak uzun yıllar kabul görse de artık hamile kadınların hamile olmayan kadınlara göre daha çok depresyon yaşadığı bulunmuştur.

Hamilelikte Depresyonu Arttıran Faktörler

Daha önce depresyon ya da PMDD yaşanması
Hemilelik yaşı – yaş ne kadar küçükse, risk o kadar artar.
Yalnız yaşamak
Sosyal güvenliğin az olması
Evlilikteki sorunlar
Hamileliğin istenmesinden emin olunamaması

Depresyon Hamileliği Nasıl Etkiler?

Depresyon, kadınların kendilerine bakımlarını engelleyebilir. Mesela tabbı tavsiyelere uyması konusunda dirayeti azalabilir, uyku ve yemem düzeni bozulabilir
depresyon, bebeğe zarar verebilecek olan sigara, alkol ya da uyuşturucu madde kullanımına neden olabilir.
Depresyon annenin bebeğe bağlanmasında zorluklar yaşatabilir.

Peki Hamilelik Depresyonu Nasıl Etkiler?

Hamileliğin yarattığı stresler depresyona neden olabilir, depresyonun tekrarlanmasına yol açabilir ya da yaşanan depresyonun ağırlaşmasına neden olabilir.
Hamilelikteki depresyon doğumdan sonra yaşanan depresyon riskini arttırabilir (postpartum-loğusalık depresyonu)

Hamilelikte Depresyon Yaşanıyorsa Ne Yapılmalı?

Yeni doğana hazırlık zorlu bir süreçtir ama sağlığınız her şeyden önce gelir. Her şeyi tamamlaktan vazgeçin, gündelik işleri bir kenara bırakın ve sizi rahatlatan şeyleri yapın. İlgi duyduğunuz şeyler çok önemlidir bu nedenle ailenizle, eşinizle ve arkadaşlarınızla konuşun, ilgi duyduğunuz aktivitelere katılın.

Eğer tüm bunlar bir işe yaramıyorsa ve siz hala kendinizi kötü ve kaygılı hissediyorsanız, bir uzmana başvurun ve terapiye katılmayı düşünün.

Hamilelikteki Deoresyonun Tedavisi

Son dönem yapılan araştırmaların verileri hamilelikte antidepresan kullanımının ve yakın vadede bebeğe zarar vermediğinin güvenilirliği desteklemektedir. Ilaç kullanımının bebeğe uzun vadeli etkisi üzerine esaslı bir şekilde araştırma yapılmadığı için hamilelikte ilaç kullanımı için doktorunuzla konuşmalısınız.

Doğum Sonrası Depresyon

Postpartum depersyon, bebeğin doğumundan sonra oluşan, bebeğin doğumuyla ilgili olan kimyasal, sosyal ve psikolojik değişikliklerin neden olduğu, fiziksel duygusal ve davranışsal değişikliklerin şiddetli bir şekilde görüldüğü bir süreçtir.

Perimenopoz, Menapoz ve Depresyon

Perimenopoz, menopozdan 8- 10 yıl önce yaşanan kadının hala doğurgan olduğu bir dönemdir. Bu süreçte östrojen üretimi kademeli olarak azalır. Yumurtalıkların yumurta salgılamasının durmasına yani menopozun başlamasına kadar devam eden perimenopozun son bir iki yılında kadınlar menopoz semptomları yaşarlar.

Menopoz Nedir?

Menopoz, kadının östrojen üretiminin neden olduğu adet döngüsünün bittiği ve bu nedenle az östrojen üretimin neden olduğu semptomların yaşandığı bir dönemdir. Adet kanamasının olmadığı bir yıldan sonra kadın menopoza girer. Yaşlanmanın doğal bir bölümü ve doğurganlığın bitişi olan menopoz genel olarak bir operasyonla yumurtalıkları alınmamış 40’lı ve 50’li yaşların başındaki kadınlarda gerçekleşir.

Perimenopoz ve menopozda, östrojen seviyesinin düşmesiyle tetiklenen fiziksel, duygusal değişiklikler gözlenir–depresyon, kaygı ve hafızadaki değişiklikler gibi. Başka bir deyişle kadınların hormonal seviyeleriyle duygusal ve fiziksel semptomları arasında bir ilişki vardır.

Menopozun Etkileriyle Başa Çıkmak

Menopozun etkilerini kolaylaştırmak ve sağlığı korumak için olan bu öneriler, korkular, duygu dalgalanmaları ve depresyonla başa çıkma yollarını içerir:

Yoga, meditasyon, nefes alma teknikleri gibi rahatlatıcı metodları uygulamaya çalışın.
Sakinleştirici ilaçlardan uzak durun.
Sizde başarı duygusunu canlandıracak bir hobi ya da uğraş edinin.
Aileniz ve arkadaşlarınızla ilişkinizi koruyun.
Arkadaşlarınızdan, aile üyelerinizden ya da profesyonel bir danışmandan duygusal destek alın.
Sıcak basmalarına hazırlıklı olun ( bol dökğmlü giysiler giymek gibi).
Yatak odanızı rahat uyku uyumak ve gece terlemelerinden kurtulmak için serin tutun
Doktorunuzun reçetelendirdiği vitamin, ilaç ve mineralleri alın.
Sağlıklı beslenin ve düzenli egzersiz yapın.

Yaşamın Bu Döneminde Yaşanan Depresyonu İyileştirmek İçin Neler Yapılabilir?

Perimenopoz ve menopoz döneminde yaşanan depresyonların tedavisi yaşamanın diğer döneminde yaşanan depresyonların tedavileriyle aynıdır.

Eğer sizde depresyon semptomları varsa sizin için en iyi tedaviyi bulmak için bir doktorla konuşun.


Web MD'den çevrilmiştir
 
Geri
Üst