Kadınların utandığı hastalıklar

PeLiNiM

Yeni Üye
Üye
Kadınların utandığı hastalıklar
Türkiye’de kadınların yüzde 17’si bu sorunla karşı karşıya ancak utandığından doktora gitmiyor...



İdrar tutamama, cinsel ilişkide ağrı, isteksizlik, orgazm olamama... Kadınların hayatını cehenneme çeviren bu şikayetler pelvik organ sarkmasının belirtileri. Türkiye’de kadınların yüzde 17’si bu sorunla karşı karşıya olmasına rağmen utandığından ya da çaresiz olduğunu düşündüğünden doktora gitmiyor

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Seyfettin Uludağ, birkaç kez üst üste normal doğum, sık sık kilo alıp verme, kronik öksürük, cinsel ilişki sırasında iki tarafında haz almaması gibi şikayetleri olan her 9 kadından birinin pelvik organ sarkması (vajina ön ve arka duvarı ile mesane) nedeniyle cerrahi müdahale geçirdiğini söylüyor. Vajinal sarkmaları vajinal yolla yapılacak daraltma ameliyatları ile iyileştirdiklerini belirten Prof. Dr. Uludağ, Pelvik organ sarkmalarının en büyük belirtisinin idrar tutamamak olduğunu, bunun da kadınların hayatını kabusa çevirdiğini anlatıyor.

Pelvik organ sarkmalarının doğum yapmamış kadınların da yaklaşık yüzde ikisinde görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Seyfettin Uludağ şunları söylüyor: “Vajinal yoldan doğum yapmış olan kadınların hemen hepsinde az ya da çok, vajina duvarı sarkmaları görülebilir. Doğum olayı pelvik organlarda sarkmaya, genişlemeye sebep olabilir. Yardımsız doğum yapanlarda uzun süre ıkınmaya bağlı olarak pelvik organların sarkması kaçınılmazdır. Pelvik organların sarkmasının en sık rastlanan belirtisi, idrar tutamamaktır. Özellikle öksürürken, gülerken ya da ağır bir şey kaldırırken ıkınma durumunda kadınlar idrar kaçırırlar.”

Kadınların yaklaşık yüzde 50’sinin arada sırada idrarını kaçırdığını söyleyen Prof. Dr. Uludağ, “Sarkmalara bağlı idrar kaçırma doğurganlık çağındaki kadınların yüzde 10-15’inde görülür ve tekrarlar. Yaş ilerledikçe bu oran artar. Organ sarkmaları her doğumdan sonra ortaya çıkabilir. Doğum sayısı arttıkça sarkma derecesi artar. Eğer doğum esnasında oluşan yırtıklar uygun şekilde tamir edilmez ise bu sarkmalara daha da artar” diyor.

Cinsel ilişkiye zarar verir
Uludağ, sarkmalara bağlı olan idrar kaçırmalarının vajinal yoldan yapılan ameliyatlar ile tedavi edilebildiğine dikkat çekiyor: “Kadınlar organ sarkması olduğunu öncelikle idrarını tutamadıkları zaman anlarlar. Onları doktora götüren en önemli sebep idrar kaçırmadır. Özellikle havuza ve denize girdikten sonra sık sık tekrarlayan akıntılar, sık sık oluşan sistit belirtileri ve bütün bunlara ek olarak cinsel ilişki sırasında eşinin ya da kendinin eskisi gibi mutlu olamaması gibi belirtiler pelvik organ sarkmalarının işaretidir. Kabızlık ve büyük abdestini yaparken ağrı duymak ya da zorlanmak da bu belirtiler arasında yer alır. Sık tekrarlayan akıntılar, vajina yırtık ve genişlemelerine bağlı yaşanan cinsel sorunlar da ameliyatı gerektiren sebeplerdir. Vajinal sarkmalar aşağıdan vajinal yolla yapılacak daraltma ameliyatları ile iyileştirilir. Ancak menopozdan sonra tekrarlalama olasılığı vardır.”

Sezaryen sarkmaları azaltır
Pelvik organ sarkmalarından kurtulmanın mümkün olmadığını da belirten Prof. Dr. Seyfettin Uludağ, “Az doğum yapmak bir önlem olabilir. Doktor kontrolünde doğum yapmak, doğum süresinin gereksiz uzatılmaması, doğumu kolaylaştırıcı kesilerin yapılması ve doğum sonu oluşmuş yırtıkların dikkatli onarılması sarkmaları azaltır. Sezaryen ile yapılan doğum da sarkmaları azaltır ancak tamamen ortadan kaldırmaz. Çünkü yer çekimi olduğu sürece yaşlanmaya bağlı olarak ve geçirilen gebeliklerin yaptığı değişimler sonucunda da sarkmalar oluşabilir. Doğum sayısı arttıkça sarkmalar da artar.

35-50 yaş arasında sık görülür
Pelvik organ sarkmalarına sadece doğumlar sebep olmaz. Bunun dışında sigara içmek, stres, düzgün beslenmemek, özellikle yeşil sebze ve meyveden yoksun çarpık beslenme aşırı kilolu olmak, egzersiz ya da spor yapmamak, kronik öksürük ve aşırı derede ağır spor yapmak da (halter gibi) pelvik organ sarkmalarına sebep olabilir. Pelvik organ sarkmaları 35-50 yaş grubunda sık görülür. Bu yaş grubu kadının toplumda aktif olduğu çağdır.


Belirtileri:
n İdrar kaçırma, tuvalete yetişememe
n İdrar yapamama
n Ciddi kabızlık
n Gaz kaçırma
n İlişkide bulunamama ya da sakınma
n İlişki sırasında ağrı
n İlişki memnuniyetinin azalması ve orgazm olamama
n İlişki sırasında idrar ya da gaz kaçırma
n Vajinada ağırlık, basınç ve ağrı hissetme
n Kuyruk sokumunda ve belde yatma ile geçen ağrı
n Vajinal akıntı ve kanama
 
Geri
Üst