Kadrınlar gusül abdestini nasıl alır ne zaman almalıdır nelere dikkat etmeldiir ?

İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Kadrınlar gusül abdestini nasıl alır ne zaman almalıdır nelere dikkat etmeldiir ?
Gusül abdesti, kadın ve erkeğin cinsel ilişkiden sonra, tüm bedenini, iğne ucu kadar yer kalmayacak kadar yıkamaktır. Bu haldeki Müslüman için Gusül abdesti almak farz-ı ayındır. Bununla beraber sünneti yerine getirmek için de gusül alınabilir.

kadınloarda boy abdesti.jpg


Mesela, cuma namazına gidecek erkeklerin cuma günü boy abdesti almaları sünnettir. Boy abdesti yani gusül, sebeplerin olması nedeniyle alınsa da, örneğimiz de görüldüğü gibi, sünneti işlemek adına da alınabilir. Gusül abdesti sünnet niyeti ile alındığı zaman kişi, ibadet sevabı kazanır.

Gusül abdestini gerekli kılan haller nelerdir?

Gusül abdestinin farz olduğu ayetlerle de bellidir. Gusül abdesti almak kişiyi manen rahatlatır. Gusül abdesti erkekler de, cinsi münasebet, rüyalanma gibi durumlar da meninin çıkmasıyla farz olur. Kadınlar da, ay hali yani regl, lohusalık, rüyalanma, cinsi münasebet gibi durumlar da gusül alması gerekir.

Kadınlar da gusül abdesti alırken nelere dikkat etmelidir?

Bize hanım kardeşlerimiz tarafından, gusül abdestinin alınması ile ilgili sorular geliyor. Hanım kardeşlerimiz, gusül abdesti alma konusun da çok bilgisiz. Ben bu konuyu, elimden geldiğince sadeleştirerek anlatmaya çalışacağım. Hanım kardeşlerimize, gusül abdestini almadan önce yapmaları gereken hususlara değinelim. Gusül abdesti almadan önce tırnaklarınız uzunsa kesin. Çünkü uzun tırnaklar gusül abdestine mani olmaktadır. Hanım kardeşlerimiz, koltuk ve avret yerlerinde tüy varsa mutlaka temizlemelidirler.

Kadınlar gusül abdestini nasıl almalıdır?

Hanım kardeşlerimiz gusül abdesti alırken, önce besmele ( Bismillahirrahmanirahim ) çekmeli ve Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti ( boy abdesti de denebilir ) almaya diyerek, tenasül uzuvlarını iyice yıkarlar ve normal namaz abdesti gibi önce abdest alır.

Burada önemli bir noktaya değinelim ve dikkate alalım. Gusül abdesti alırken Besmele çekilmeli diye belirttik. Besmele kalben, yani sessiz içten çekilmelidir. Aşağıda yer alan temenniler de içten sessizce kalben yapılmalıdır.

Abdest almayı bilmeyenler için abdest nasıl alınır?

Yine besmele çekerek eller yıkanır. ( Besmele kalben sessizce içten çekilmeli)

Daha sonra sağ elle ağıza su verilerek ağız çalkalanır. (Yarabbi ağzımı zemzem suyuyla çalkala )

Üç defa buruna sağ elle su çekilir, sol elle sümkürülür (Yarabbi burnuma cennet gülü koklat)

Yüzün tamamı üç defa yıkanır (Yarabbi yüzümü Kevser suyuyla yıka)

Sağ ve sol kol dirseklere kadar üç defa yıkanır ( Yarabbi kuranı kerimi sağ elimden ver soldan verme)

Sağ ellerin içiyle başın dörtte biri ıslanacak şekilde üç defa başa mesh verilir.(Yarabbi alnımı cehennem ateşin den koru)

Serçe parmakla kulakların içi üç defa yıkanır (Yarabbi Ezanı şerifin sesini kulağımdan eksik etme)

Ortadaki üç parmakla boyun, üç defa ıslatılır yani mesh edilir( Yarabbi şeytanın topuzunu boynumdan uzak tut, hilesine düşürme)

Son olarak sağ ayak yıkanır sonra sol ayak ( Yarabbi sağ ayağımı sırat köprüsünden geçir, solu arkadaş eyle, sol ayağımı sırat köprüsünden geçir, sağı arkadaş eyle)

Abdest alan hanım kardeşlerimiz tekrar niyet getirir. Yüzüm kıblede niyet ettim boy abdesti almaya, etrafımda ki melekler, üzerimde ki cenabeti kaldırın diyerek, başından aşağıya üç defa su döker. Daha sonra sağ omuza üç defa, ardından sol omuzuna üç defa su döker. Daha sonra sağ bacağa üç, sol bacağa üç defa su dökülür. En son göğüslere, göbeğe ve dizden aşağı su dökülür.

Hanım kardeşlerimiz gusül abdesti alırken küpe takıyorsanız, boy abdesti alırken küpe deliklerinin iyice ıslanması için, küpeleri oynatın. Göbek deliğinin olduğu yeri de parmağınızla ıslatın. Boy abdesti alırken tüm vücudun ıslanması gerekiyor. Selam ve dua ile. Allah’ ın rahmeti, bereketi üzerinize olsun.
 
bu bilgileri okuduğumda sanki gusül abdestini yanlış alıyormuşum gibi oldum duş altında yıkanıyorum yani oturarak değil ben çıkacağıma yakın gusül almaya niyet edip ağzıma ve burnuma üçer defa su çekiyorum göbek deliğim dahil hiçbir yerimin kuru kalmamasına özen gösteriyorum peki benim aldığım gusül abdesti şimdi yanlışmı oluyor bilemedim yanlış oldu diyelim şimdiye kadar aldığım abdestler kabul olmadımı acaba?
Benim merak ettiğim bir şey daha var diyorlar ki boyalı saça gusül tutmaz diyorlar ben saçlarımı boyatıyorum ama boyatmadan önce mutlaka gusül abdesti alıp gidiyorum kuaföre hocam bu konuda ne diceksiniz
 
Gusül abdesti alırken yapacağımız işlemlerden farz olanları 3 tür: Ağza dolu dolu su vermek, Burna dolu dolu su vermek, Ve hiç kuru yer kalmayıncaya kadar bütün bedeni yıkamak.
Sizler Guslün sadece Farz olan kısmını yapıyorsunuz bu söylediklerinizle. Her İbadette olduğu gibi Guslün de Farzı, sünneti, müstehabı, mendubu vardır. Biz yazımızda bütün bu içerikleriyle anlatmaya çalıştık. bir İbadetin sadece farzını yapmak üzerimize borç olandan kurtulmak demektir. Lakin onu diğer mefhumlarıyla yapmak ise Allahın kuluna rahmet nazarıyla bakmasına vesile olacak hallerdir.
Boyalı saç konusuna gelince Boya saç diplerinde bir tabaka oluşturmuyorsa bir mahzuru yoktur. Şayet tabaka varsa saç diplerinde suyun ulaşmasına mani olduğu için gusül olmaz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst