Kahve Lekesi Gömlekten Nasıl Çıkar?

Uzman SühaN

Administrator
Kahve Lekesi Gömlekten Nasıl Çıkar?
Kahve bugün dünyanın en çok tüketilen içeceklerinden biri haline gelmiştir. Etrafınıza bakarsanız; insanların araba kullanırken, yürürken veya bir şeylere kafa yorarken kahve yudumladıklarını görebilirsiniz


Eğer sizin de kahve içme alışkanlığınız varsa, en sevdiğiniz giysiye veya masa örtüsüne kahvenin damlaması veya dökülmesi kaçınılmazdır. Kahve lekesi bazı özellikler bakımından çay lekesi ile benzer özellikler taşır.Buradaki kahve lekesi çıkarma tavsiyeleri, talimatında yıkanabilir işareti olan giysiler için geçerlidir. Eğer doğal elyaflı, ipek, yün, deri, keten veya süet gibi narin kumaşlar veya astarlı giysiler söz konusuysa, bunları profesyonel bir temizlemeciye götürmeniz gerekebilir.





Kahve Lekesi Gömlekten Nasıl Çıkar.jpg






Kahve, çeşitli kültürlerde önemli yere sahip farklı çekirdek çeşitleri ve aromatik tatlarıyla özel zevklere hitap eden bir içecektir. Türk kültüründe de kırk yıl hatır biçilen kahve enfes lezzetiyle çeşitli kafelerde, arkadaş / iş toplantılarında, uykusuz geçen sınav dönemlerinde tercih edilebilir.



Bu kadar lezzetli ve tercih edilen bir içeceğin lekesini çıkarmak da bir o kadar zor ve zahmetli bir iştir. Gömleğinize kahve dökülmesi durumunda öncelikle gömleğin yıkama talimatlarına bakılmalıdır. Bazı gömlekler doğrudan makinada yıkanamadığından direkt olarak kuru temizlemeye vermek gerekmektedir. Bunun dışında lekeleri çıkarmak için bazı püf noktalarını bilmek yararlı olacaktır.



Ev dışında bir ortamda üzerinize kahve dökülürse hemen ılık suyla leke yumuşatılmalıdır. Bu lekenin derinlere işlemesini engelleyecektir. Ancak bu işem yapılırken lekenin bulunduğu bölge kesinlikle ovulmamalı, çünkü leke yayılabilir. Sonrasında kuruması beklenerek evde gerekli diğer adımlar takip edilmelidir. Bu adımlara bir göz atalım.



Kahve evde döküldüğü takdirde leke yaklaşık 10 dakika ılık suda bekletilmeli. Fakat lekenin üzerinden fazla süre geçmişse bu süre yarım saate kadar çıkarılabilir. Ardından leke üzerine alkali içermeyen, ağartıcı olmayan bir deterjan ile müdahale edilerek 20-25 dakika kadar bekletilmelidir. Bu beklemenin sonrasında deterjan iyice durulanmalı ve durulandığından emin olunduktan sonra ılık suda, yaklaşık yarım saat bekletilip gömlek makinada yıkanarak işlem tamamlanmalıdır. Önemli bir diğer nokta ise gömleğin makinada yıkandıktan sonra kurutma makinasında değil normal şartlarda kurutulmasıdır.



Bu işlemler sonrasında gömleğiniz kuruduğunda leke çıkmamışsa kuru temizleme merkezlerine gitmek faydalı olacaktır.

müdahalede bulunmadan önce kahve lekesi olan kumaşı alın ve tersine çevirin. İçeriden, yani lekenin arkasından, lekenin üzerinde soğuk su gezdirin. Bu müdahale, kahve lekesini gevşetebilir.

Sonra lekelenmiş bölgeye ağartıcı ve alkali içermeyen deterjan uygulayın ve yaklaşık yedi-sekiz dakika veya eğer lekenin olmasının üzerinden uzun bir süre geçmişse yarım saat kadar bu şekilde bırakın.

Kahve lekesinin çıkarılması için bir sonraki aşama; deterjanı tamamen duruladığınızdan emin olduktan sonra kumaşı yaklaşık yirmi dakika ılık su içinde bekletmektir.

Daha sonra, giysileri normal şekilde yıkayın; kurutmak için kurutma makinesini kullanmayın.
 
Geri
Üst