Kahvenin zararı kadar yararı da var

UzakMavi

Yeni Üye
Üye
Kahvenin zararı kadar yararı da var
Kahvenin zararı kadar yararı da var*Aslında antioksidan içeren besinler
içerisinde listenin en başında kahve geliyor. Bununla beraber işlenmiş
kahve, işlenme süreci sırasında içeriğindeki antioksidan değerlerini
kaybetmiyor. *
Kardiyovasküler hastalıkların, kanserin ve diyabetin de içinde bulunduğu
kronik bazı hastalıklardan kaçınmanın en iyi yollarından biri antioksidanlar
açısından zengin bir beslenme düzenine sahip olmaktır. Ama ne yazık ki bir
çoğumuz antioksidan değerleri açısından çok zengin olan sebze ve meyvelerden
yeteri kadar tüketmiyoruz.

KAHVE ANTİOKSİDAN AÇISINDAN ZENGİN
Öyleyse antioksidanları başka hangi yiyecek içeceklerden alıyoruz tahmin
edebilir misiniz? Kahveden hoşlanıyorsanız yalnız değilsiniz. Yapılan
istatistiksel araştırmalarda Amerika nüfusunun yüzde 54'ten fazlasının her
gün kahve içtiğini gösteriyor. Bu oranla beraber Almanya, Avusturya ve
Finlandiya da ise günde iki kahve veya daha fazla içildiği belirtiliyor.

Kahve tüketimi ile ilgili yararlar çok çeşitli olabilir. Bu konuda yapılan
derin araştırmalar daha henüz başlarda bile olsa, kahve tüketiminin sağlıklı
getirileri olduğunun belirtileri ortaya çıkmaya başlıyor.

*KAHVENİN BAZI YARARLARI *
Parkinson Hastalığı riskinin azalması : Yapılan bir araştırmada günde bir
fincan kahve içen erkeklerin parkinson hastalığı riskinin yüzde 40'a varan
oranlarda azaldığı ortaya çıkarılmıştır. Bununla beraber menopoz sonrası
ostrojen terapisi gören kadınlarda kahve tüketimi Parkinson Hastalığı
riskini arttırmaktadır.

Tip 2 Diyabet riskinin azalması: Bunun olması aşırı kahve tüketimi
sonrasında meydana gelmektedir. Bu ise sağlık açısından önerilen bir durum
değildir. Çok fazla kahve tüketmenin getirdiği riskler bu yararın önüne
geçmektedir ve aşırı kahve tüketiminden kaçınılmalıdır.

Karaciğer kanseri riskinin azalması: Kahve tüketmek özellikle siroz
yüzünden oluşan karaciğer kanseri riskinin azaltılmasına yardımcı
olmaktadır. Siroz, karaciğerin iltihaplanıp yara oluşumuna neden olan bir
çeşit karaciğer hastalığıdır. Eğer kahvenin sağlıklı yararları varsa da
bunların nereden geldiği net olarak bilinmemektedir. Kahve sadece
antioksidanlar içermez, aynı zamanda kafein ve daha araştırılmamış diğer
bileşenleri de içerir.

Kahvenin içinde bir çok uyarıcı var. Filtre edilmemiş kahve kan yağlarının
değerlerini arttırabilir, aşırı kafein tüketimi ise kafeine karşı hassas
kişilerde sorunlar yaratabilir. Bir fincan kahvede 72 ile 130 miligram
arasında kafein bulunmakta. Bu oran kahve çekirdeğinin çeşidine ve pişirilme
yollarına göre değişkenlik kazanmakta.

*YARARI DA VAR ZARARI DA *
Yani kahve içmek hem yarar hem de zarar getirebilen bir çeşit değiş
tokuştur. Eğer halihazırda kahve içmiyorsanız, içeriğindeki antioksidanlar
yüzünden bu alışkanlığı edinmenize gerek yoktur. Eğer kahve içen biri
iseniz, bu sizin meyve ve sebze yemeyi kesmeniz anlamına da gelmez. Son
olarak, kafein içeriği bakımından ölçülü içildiğinde sağlıklı ve yararlı
olabilir.

Meyve ve sebze yemekten vazgeçmeyerek, günlük kahve miktarınızı bir veya iki
fincanla sınırlayın. Günlük önerilen kafein miktarı olan 250 miligramdan
fazla almamaya dikkat etmelisiniz.
 
Geri
Üst